Перехресні апеляції

22.11.2012
Перехресні апеляції

Ірина Луценко наполягає на покаранні винних в арешті чоловіка. Фото УНІАН.

Ніч iз вівторка на середу Юрій Луценко провів у добре знайомій йому камері з євроремонтом столичного СІЗО №13 (де в шафі навіть лишилася його пачка вівсянки). Адже Апеляційний суд столиці не встиг розглянути за один день його скаргу на вирок Печерського райсуду столиці, яким екс–міністра засуджено до двох років «колючки» за службову недбалість під час розслідування справи про отруєння Ющенка. Учора ж, напередоднi восьмої річниці Майдану, Юрій Віталійович одягнув до суду помаранчеву стрічку.

Привід для святкового настрою у колишнього польового командира Майдану був подвійний: напередодні річниці Європейський суд iз прав людини відмовив уряду України у розгляді поданої ним апеляції. За словами представника інтересів Луценка у Страсбурзі Валентини Теличенко, це значить, що суд визнав повністю неспроможними аргументи Кабміну. Тож рішення європейської Феміди щодо незаконного і політично мотивованого арешту Луценка наприкінці 2010 року є остаточним. Влада України також має виплатити екс–міністру 15 тисяч євро компенсації.

Захисники лідера «Народної самооборони» одразу заговорили про те, що після вступу в силу рішення Європейського суду виникає можливість і для скасування вироку Печерського райсуду. «Це рішення Європейського суду підтверджує той факт, що щодо Луценка постійно порушуються норми процесу, норми Конституції, норми європейського законодавства. Не тільки під час затримання й арешту, в тому числі під час розгляду скарги в суді», вважає адвокат Олексій Баганець. І додає, що суд міг би «якщо не скасувати вирок районного суду і закрити справу за відсутністю по ній складу злочину, то хоча б змінити міру покарання на не пов’язану з ув’язненням».

Міністр юстиції Олександр Лавринович заявив, що Україна виконає рішення Страсбурга у справі «Луценко проти України». Уповноважений ВР iз прав людини Валерія Лутковська додає, що Україна має ще три місяці на те, щоб сплатити екс–урядовцю від­шкодування за невмотивоване утримання в СІЗО.

Водночас дружина Луценка — Ірина — зазначає, що їхню родину цікавить не компенсація у 15 тисяч євро, а справедливе покарання винних. За її словами, тепер Президент Янукович на підставі рішення Європейського суду має покарати тих, хто незаконно затримував та арештовував її чоловіка.

Натомість Апеляційний суд столиці, розглядаючи скаргу Луценка, учора перейшов до стадії дебатів. Спочатку колегія суддів відхилила клопотання скаржника про відвід прокурорів Дмитра Лобаня і Євгена Зінченка, які раніше неодноразово наполягали на законності арешту Луценка. Після чого прокурори попросили суд не задовольняти апеляцію засудженого. Тоді як захисники Луценка наполягають на тому, що ця справа сфальсифікована й не має жодного доказу, тож вирок райсуду має бути скасований.

«Я прекрасно розумію, що це політичний процес. Але де межа беззаконню? Я розумію, що мою вину і вирок вирішує не суд, але я хотів і хочу принаймні демонстрації процедури, — поцікавився у суддів Юрій Луценко. — Але все беззаконня в нашій країні робить не абстрактний Янукович, і не абстрактний Портнов, і не Кузьмін з Муркою, а чините його ви, панове судді. Якщо ви напишете, що рішення законне і воно лишається в силі, то це буде діагноз українській судовій системі».