НОВИНИ ПЛЮС

21.11.2012

Хорватія: екс–прем’єра посадили за корупцію

Суд Загреба вчора виніс вирок колишньому прем’єр–міністрові Хорватії — за корупцію та перевищення повноважень він отримав десять років ув’язнення. Як повідомляє місцева преса, Санадера визнали винним в отриманні 10 мільйонів євро від угорського нафтового концерну MOL у 2008 році. Тоді він очолював уряд і дозволив угорцям за хабар придбати контрольний пакет акцій хорватської нафтової компанії INA. Якщо рішення суду не буде скасовано, Хорватія перегляне договір із MOL. Крім того, встановлено, що 1995 року Санадер, який на той час був заступником міністра закордонних справ, отримав хабар від австрійського банку Hypo Alpe Adria, який після цього став лідером на хорватському ринку.

Французька опозиція таки обрала лідера

Лідером французької опозиційної партії «Союз за народний рух» став Жан–Франсуа Копе. Як повідомляє «Франс пресс», після остаточного підрахунку голосів Копе обійшов свого суперника, екс–прем’єр–міністра Франсуа Фійона на 98 голосів. Поки невідомо, чи буде новий лідер балотуватися на посаду президента на виборах 2017 року. Раніше попередній голова партії Ніколя Саркозі заявляв, що, можливо, сам знову балотуватиметься на пост глави держави.

Євросоюз визнав сирійську опозицію

Рада міністрів закордонних справ країн Євросоюзу визнала нещодавно сформовану опозиційну Сирійську національну коаліцію (СНК) законним представником народу Сирії. На даний момент СНК визнали законною також США, Туреччина та країни Ради співробітництва держав Перської затоки.

У Грузії затримали екс–міністра

Учора в Грузії за звинуваченням прокуратури заарештували колишнього міністра оборони Іраклія Окруашвілі, який щойно повернувся в країну.

У Грузинській партії, яку він очолює, заявили, що Окруашвілі готовий постати перед судом, «оскаржити незаконний вирок і довести свою невинуватість» — мовляв, «надію на це дають йому зміни в країні». Іраклій був соратником президента Саакашвілі, але був звільнений з посад у владі й п’ять років тому перейшов в опозицію. Невдовзі після цього його затримали за звинуваченням у низці корупційних злочинів. Згодом Окруашвілі виїхав із країни й повернувся лише після перемоги опозиції на парламентських виборах.

Поляк збирався підірвати парламент і президента

У Польщі затримали чоловіка, який планував теракт проти президента, парламенту і прем’єр–міністра. Як повідомляє газета «Жечпосполіта», у підозрюваного вилучили чотири тонни вибухівки — він планував за допомогою замінованого автомобіля підірвати будинок парламенту в той момент, коли там мало відбуватися обговорення проекту бюджету за участю глави держави та уряду. У квартирі затриманого Бруно К., співробітника сільськогосподарського університету в Кракові, виявили також детонатори, дроти, інструкції для виготовлення бомб, зброю і понад 1100 боєприпасів, а також польські та іноземні автомобільні реєстраційні номери, маски, куленепробивний жилет, снайперський маскувальний одяг.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>