«Ка–2» не пройшов

21.11.2012
«Ка–2» не пройшов

Сутичка в президії ВР та «літаючий» Парубій. Фото УНІАН.

Одним із найгарячіших учора у Верховній Раді було голосування за проект Вадима Колесніченка №9714 — щодо обрання батьками мови виховання дітей у дитсадках. «Регіонал» цим актом намагався доповнити горезвісний «мовний» закон свого ж авторства. Але проект про можливість права вільного вибору батьками мови дошкільного виховання набрав 213 голосів — замість необхідних 226.

У відповідальний момент головував знову не Володимир Литвин, а комуніст Адам Мартинюк. Коли перший віце–спікер Адам Мартинюк оголошував це питання для розгляду (тобто голосування), до його трибуни кинулися представники опозиції, намагаючись заблокувати питання. Виникла невелика штовханина, в якій відомий парламентський боєць Андрій Парубій стрибав через парапет до президії.

«Адам дав «слово комуніста», що більше не поставить (на голосування цей проект), — подивіться, чого воно варте», — написав у своєму «Твіттері» лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко.

«Щойно в залі Верховної Ради ми не дозволили «регіоналам» і комуністам прийняти закон про знищення української мови у дошкільній освіті. Це важлива перемога», — це вже слова Парубія, написані одразу «по гарячих слідах» у «Фейсбуці» (нова традиція «просунутих» українських парламентаріїв – коментувати власні дії у соціальних мережах, не чекаючи питань журналістів).

«Закон Колесніченка–2» дозволив би створювати у дошкільних навчальних закладах окремі групи, в яких виховання здійснюється регіональними мовами або мовами нацменшин.