«Єнакіївський вовк вам товариш!»

21.11.2012
«Єнакіївський вовк вам товариш!»

Юрій Луценко скучив за увагою громадськості.

«Що, скучили?» — запитав учора присутніх екс–глава МВС Юрій Луценко на початку засідання Апеляційного суду столиці. Присутні нардепи від опозиції — Турчинов, Стець, Доній, Фiленко, Стецькiв, Геращенко та інші, екс–президент Польщі Александр Кваснєвський, колишній президент Європарламенту Пет Кокс та окремі дипломати країн ЄС мали змогу переговорити з засудженим у перерві засідання (Турчинов — зокрема про влиття «Народної самооборони» Луценка до лав «Батьківщини»), а Кваснєвський ще й сфото­графувався із в’язнем. Але, було видно, напередодні річниці Майдану найбільше скучив сам колишній «польовий командир» Луценко — за рідними, соратниками, увагою преси.

За словами лідера «Народної самооборони», його розбудили в Менськiй колонії о п’ятій ранку і привезли з Чернігівщини на суд до Києва «як Президента — швидко і перекриваючи дороги» та під посиленою охороною бійців «Беркута».

Бійців спецпідрозділу вистачало і навколо будівлі суду, який розглядає апеляційну скаргу Луценка на рішення Печерського райсуду у справі щодо організації стеження за підозрюваними в отруєнні Ющенка, яким його засуджено до двох років по­збавлення волі.

Враховуючи те, що екс–міністр перебуває під вартою з кінця грудня 2010 року, до закiнчення відбуття покарання у цій справі йому лишилося трохи більше місяця (по інший справі — щодо посадових злочинів — його засуджено до чотирьох років «колючки»). Отож справа щодо прослуховування є для Луценка принциповою. Незважаючи на рішення Апеляційного суду, вона наближає для нього подання скарги до Європейського суду з прав людини.

«Чесно кажучи, я не бачу підстав для розгляду моєї справи. Мені по ній залишилося сидіти сорок днів, тому можна було б махнути рукою. Але я сподіваюся, що це буде суд над Печерським судом», — пояснив засуджений Луценко.

Цього дня він особливо багато жартував та нещадно ображав заангажованих владою прокурорів і суддів. Пiдсудний просив суддівську колегію долучити до справи внутрішню інструкцію МВС за №007, на підставі якої його засудили. Адвокат Ігор Фомін клопотав про необхідність проведення в Апеляційному суді судового слідства, а також про виклик як свідків кількох прокурорів.

Але суддівська колегія на чолі з головуючим Олегом Присяжнюком відхилила всі клопотання Луценка та його захисту. Юрiєвi навiть не давали слова в рамках слухань — лише в перервi. Втiм, вiн устигав обзивати служителiв Фемiди «продажними проститутками». Нардепи в залi навіть вмикали пісні часів Майдану, але судді не реагували. Тоді нардеп Стець увімкнув «Мурку» зі словами: «Прокуратура запрошує суддів на танець».

На час здачі цього номеру «УМ» до друку розгляд апеляції Луценка ще тривав. Тому було не відомо, чи його відвезуть назад до колонії чи у разі оголошення перерви, навпаки, помістять до столичного СІЗО №13.

 

ЦИТАТИ

Юрій Луценко на адресу прокурорів:

— Я просив би розумових калік з Генпрокуратури посилатися на норми КПК. Ваша честь, я ж не вживаю слово «дебіли». Ну давайте тоді говорити «продукти схрещення дуба і дятла». Прошу суд припинити з боку сторони обвинувачення ідіотизм — тут вирішується доля трьох людей.

На адресу суду:

— Пане суддя, ваша ахіллесова п’ята — це голова. Шановний громадянин з обличчям радянського чемодана і животом, у який поміститься супутник разом з Бєлкою, Стрєлкою на борту, дайте мені право виступити!

— Погано, коли країною керує банда, але гірше, коли її обслуговує команда дебілів, яким головне — набити своє брюхо, вмоститися в тепле крісло, мати право і далі безкарно збирати хабарі за те, що по дзвінку з Банкової раз на півроку ви виконуєте свої завдання.

Судді відбувають номер, щоб оголосити наперед написаний вирок. Якщо в країні є ковбаса без м’яса, то чому не бути суду без закону? І він перед вами у всій красі. У Феміди в Україні давно треба забрати терези і дати червоний ліхтар. Усім вам трьом! Ви повії по названiю i призванiю. Дії суддів штовхають країну до прірви під назвою, що римується зі словом Європа.

— Вiдправити цих суддiв на люстрацiю? Краще на кастрацiю!