А стріляли по бойовиках...

20.11.2012
А стріляли по бойовиках...

Чергова ізраїльська ракета летить у бік Сектору Газа. Фото Рейтер.

Каральна операція «Хмарний стовп», яку Ізраїль проводить у Секторі Газа, триває вже сьомий день, викликаючи дедалі більше занепокоєння міжнародної спільноти. Минула неділя та ніч із неділі на понеділок були найкривавішими за увесь цей час: окрім авіації, ракетний обстріл палестинських територій почали ізраїльські військові кораблі. Один зі снарядів влучив у двоповерховий будинок у Газі: загинуло 11 людей, серед яких — п’ятеро жінок та четверо малолітніх дітей. Усі належали до однієї родини і, за свідченнями сусідів, не мали жодних стосунків із бойовиками. Місцеві мешканці, які витягали тіла з–під руїн, шоковані діями Ізраїлю, який і далі цілить у квартали мирних жителів, повідомляє «Євроньюз».

Водночас ізраїльські військові повідомили, що атака була спрямована проти штабу бойовиків руху «Ісламський джихад», начебто розташованого в цьо­му кварталі. Вибух пошкодив і кілька сусідніх будівель, де поранення отримали інші жінки й діти. Їх доправили до лікарні.

На приціл потрапили також представництва закордонних ЗМІ в Палестинській автономії. Російський дер­жавний телеканал «Раша тудей», який веде мовлення англійською та арабською мовами, повідомив позавчора, що його бюро у Секторі Газа було вщент зруйновано під час нічних бомбардувань ізраїльською авіацією будівлі прес–центру, де також містяться бюро провідних британських приватних телемереж Ай–Ті–Ві та «Скай ньюз», офіси палестинських інформагенцій і палестинського телеканалу «Аль–Кудс». По будинку було випущено чотири ракети. Внаслідок обстрілу поранення отримали шестеро журналістів. Незважаючи на повідомлення про те, що постраждали представники ЗМІ, вчора бомбардування прес–центру тривало. Восьмеро палестинських журналістів отримали поранення, один із них втратив ногу. Після цього ізраїльські ракети атакували штаб–квартиру іншого арабського телеканалу «Аль–Акса» та цивільні будинки у північній частині Сектору Газа, де, крім дорослих, загинули двоє дітей та десятки осіб отримали поранення.

Загалом iз початку операції «Хмарний стовп» станом на вчора загинули 87 палестинців та близько 700 отримали поранення, повідомив речник міністерства охорони здоров’я Сектору. Як повідомили в представництві України при Палестинській Національній адміністрації, серед постраждалих є й українець — десятирічний хлопчик. Він отримав незначні поранення.

В Ізраїлі від конфлікту також потерпає цивільне населення — снаряди з палестинського боку долітають навіть до пляжів Тель–Авіва. У зв’язку із загостренням ситуації міністерства закордонних справа багатьох держав, зокрема й України, рекомендують своїм громадянам утриматися від поїздок до Ізраїлю та палестинських територій.

Учора Тель–Авів висунув правлячому в Секторі Газа руху ХАМАС 36–годинний ультиматум iз вимогою припинити запуски саморобних палестинських ракет на територію Ізраїлю. У разі невиконання ультиматуму каральну операцію в Газі буде розширено, повідомив міністр фінансів Ізраїлю Юваль Штайніц. Він заявив журналістам, що справа може дійти до «повністю воєнного вирішення питання». Під цим слід розуміти наземну каральну операцію, оскільки на кордонах Сектора Газа вже сконцентровано тисячі ізраїльських вояків.

У відповідь керівництво руху ХАМАС висунуло низку умов, на які Ізраїль, безперечно, не погодиться: припинення блокади Сектору Газа, відкриття кордону для вільного пересування людей і товарів між Сектором Газа і Єгиптом, відмова Ізраїлю від фізичної ліквідації керівників та активістів ХАМАСу.

На тлі посилення конфлікту друга провідна партія Палестинської автономії — радикальна ФАТХ, яка контролює Західний берег річки Йордан, оголосила про об’єднання зусиль із ХАМАСом. «Ми ставимо крапку в нашому відокремленні», — заявив високопосадовий представник ФАТХ Джібріль Раджуб на мітингу в Рамаллі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>