НОВИНИ ПЛЮС

20.11.2012

Парламент

Нинішній Голова Верховної Ради Володимир Литвин не отримував пропозицій стати спікером у наступній каденції парламенту. Про це він розповів на брифінгу після вчорашньої погоджувальної ради ВР. Литвин додав, що хотів би завершити роботу як керівник парламенту прийняттям державного бюджету–2013 нинішньою Верховною Радою.

Він також висловив думку, що новий парламент повинен почати роботу із забезпечення персонального голосування депутатів, ухваливши рішення про введення в дію системи «Рада–3», яка «досі не сертифікована». А «нинішня система «Рада» повністю випрацювала свій ресурс і в багатьох додатках працює на чесному слові».

* * *

Партія регіонів претендуватиме на головування в основних комітетах ВР наступного скликання. «Оскільки ми — більшість, і ми маємо забезпечувати стійку роботу держави, значить, нам повинні відійти комітети, які забезпечують цю роботу. А вже потім можна торгуватися по інших комітетах», — заявив учора лідер фракції ПР Олександр Єфремов на брифінгу після погоджувальної ради. Він висловився за те, щоб надати опозиції можливість головувати «у тих комітетах, які впливають на суспільну думку — зокрема, в комітетах iз питань свободи слова».

Єфремов запропонував, щоб робочу групу, яка займатиметься розподілом керівних місць у комітетах ВР, очолив Прем’єр–міністр Микола Азаров — перший номер виборчого списку «Регіонів».

Лідер фракції «БЮТ–Батьківщина» Андрій Кожем’якін заявив, що опозиція наразі не планує делегувати депутатів у робочу групу, яка займатиметься підготовкою установчого засідання ВР нового скликання, оскільки вони досі не бачили список комітетів, котрі пропонують очолити опозиції. Спікер Литвин закликав опозицію взяти участь у цій групі, адже саме вона займатиметься, зокрема, й розподілом комітетів.

* * *

Згідно з новим Регламентом ВР, ухваленим нещодавно «регіональною» більшістю, Комуністична партія не матиме права створити фракцію у парламенті VII скликання. Відповідно до документа, право на створення фракції мають лише ті політичні сили, які, окрім подолання бар’єру 5% у багатомандатному окрузі, мають переможців у одномандатних округах. А КПУ не провела в Раду жодного мажоритарника.

Голова ВР Володимир Литвин визнав, що таким чином частина депутатів обмежується в правах, і заявив, що в разі неухвалення відповідних змін до Регламенту це питання й надалі залишатиметься «приводом для спекуляцій». «Я абсолютно відкидаю таку можливість «щодо неможливості створення фракції». Комуністична партія матиме можливість створити фракцію», — сказав Литвин.

Партактив

На Рівненщині позачергова конференція Дубенської міської організації Української народної партії підбила підсумки виборів до Верховної Ради, позицію керівництва УНП та заявила про розпуск міськорганізації УНП і вступ до лав ВО «Свобода».

Сусіди

Президенти Росії й України Володимир Путін та Віктор Янукович учора провели телефонну розмову. «Глави держав обговорили досить широке коло питань двосторонніх відносин. Крім того, відбувся обмін думками щодо взаємин в енергетичній сфері», — повідомив ЗМІ прес–секретар Путіна Дмитро Пєсков.

Справа Луценка

Державна пенітенціарна служба сьогодні планує доставити екс–главу МВС Юрія Луценка з колонії в Апеляційний суд Києва.