До Юлі на чай і сік

20.11.2012

Учора Державна пенітенціарна служба — вперше після тривалої перер­ви — дозволила європарламентаріям провести зустріч з екс–Прем’єр–міністром України Юлією Тимошенко. Надвечір гостями Центральної клінічної лікарні «Укрзалізниці» в Харкові були колишній президент Європейського парламенту Пет Кокс та екс–президент Польщі Александр Кваснєвський.

Це був п’ятий день, коли ув’язнена опозиційна лідерка приймала їжу. У четвер увечері Юлія Володимирівна почала виходити з голодування, початого ще 29 жовтня. Тимошенко вважає, що, протестуючи «натщесерце» проти фальсифікації результатів виборів, досягла своєї мети — «сьогодні вже кожен громадянин України твердо знає, що ці парламентські вибори цілком сфальсифіковані». «Я бачу, що мета, заради якої я почала голодування, досягнута. Вже ніхто не зможе сприймати цю Верховну Раду як легітимну і демократично обрану», — це цитата із заяви ЮВТ, яку оприлюднила її донька та захисник Євгенія на брифінгу в Харкові. Тимошенко–старша подякувала «демократичним країнам, українцям, які дали адекватну та справедливу оцінку цьому фарсу, який режим Януковича назвав виборами». «Саме тому я вважаю можливим на 18–му дні припинити голодування та продовжити свою боротьбу проти корумпованого режиму Януковича всіма іншими засобами», — пояснила лідерка ВО «Батьківщина».

Німецький лікар клініки «Шаріте» Лутц Хармс, який приїхав до ув’язненої, повідомив про те, що Юлія Тимошенко почала реабілітаційні процедури. Також лікар поінформував про посилення болей у спині пацієнтки через перенесене нею голодування. Хармс каже, що медики наразі не можуть боротися з болем за допомогою медикаментозного лікування.

За словами фахівців, у такій ситуації на повний вихід із голодування потрібно 15–18 днів, а починати можна з соку, розведеного водою.

 

ДО РЕЧІ

За даними з партійних джерел, Юлія Володимирівна до останнього вважала, що єдиним прийнятним засобом боротьби опозиції зараз є лише відмова від мандатів нового парламенту. Мовляв, протестуючи таким чином проти фальсифікації виборів, фракції «Батьківщини», «Свободи» й «УДАРу» зможуть паралізувати роботу Верховної Ради й прискорити падіння нинішнього режиму. Але в цьому пані Юлію підтримали лише її адвокат Сергій Власенко та Анатолій Гриценко, який претендує на статус нового лідера опозиції — замість Арсенія Яценюка, який провів виборчу кампанію далеко не найкращим чином. Решта ж партійців вказують на те, що такий сценарій нереально втілити в життя, що люди не поспішають виходити на майдани (згадати хоча б явку на мітинг під ЦВК), і що пані Юлія в ув’язненні не володіє всім належним масивом інформації.