Час розплати настав?

20.11.2012

Досі райцентр Збараж на Тернопільщині у політичному контексті був скандально відомий через постійне жорстоке протистояння між депутатською більшістю міської ради та мером–«регіоналом». Тепер «бої» розгортаються вже в районній раді. Минулої п’ятниці там було зірвано сесію.

Група з майже половини присутніх депутатів (із фракцій ВО «Свобода», «Батьківщини» та «Фронту змін») внесла до порядку денного питання про недовіру голові районної ради Надії Розвадовській та с кладання нею своїх повноважень. Депутати–опозиціонери звинуватили «регіоналку» передусім у неодноразових спробах фальсифікацій під час виборів до Верховної Ради. Зокрема, присутній на сесії переможець «перегонів» у 164–му Збаразькому округу «свободівець» Михайло Головко заявив, що має достатньо вагомих доказів щодо порушень головою райради виборчого законодавства при формуванні ДВК та під час встановлення результатів підрахунку голосів. Головко наголосив, що ініціюватиме створення в парламенті спеціальної комісії, яка займеться розслідуванням порушень. Відтак новообраний народний депутат вручив Надії Розвадовській аркуш паперу, аби вона тут же написала заяву про відставку. «Люди, які намагалися чинити фальсифікації, не мають ні морального, ні юридичного права займати такі посади, тому Розвадовська повинна скласти повноваження. В іншому випадку така корупційна рада не має права існувати!» — зауважив Головко.

Опозиційні депутати підтримали «свободівця». Однак того дня питання про недовіру голові навіть внести до порядку денного не вдалося. Частина провладних депутатів тихенько залишила зал засідань, позбавивши засідання кворуму. В результаті сесію перенесено на невизначений строк. Утім ініціатори відставки голови запевняють, що боротимуться за це всіма можливими способами.

До речі, опозиційні депутати Збаразької райради ще за місяць до ви­борів вимагали терміново зібрати позачергову сесію, аби висловити «регіоналці» Розвадовській недовіру через її незаконне втручання в роботу окружної виборчої комісії. Відповідні заяви було подано в СБУ, прокуратуру та МВС, однак тоді їм не дали ходу.