Відмова опівночі

16.11.2012

У ніч iз середи на четвер, близько опівночі, Вищий адміністративний суд України відмовився задовольнити позов кандидатів від партії ВО «Батьківщина» Наталії Солейко (округ №11) та Івана Мельничука (округ №14) до Центрвиборчкому­ щодо скасування рішення про визнання самовисуванців Олександра­ Домбровського та Віктора Жеребнюка переможцями у цих проблемних округах Вінниччини. Також суд зняв тимчасову заборону на оприлюднення результатів виборів у цих округах.

Відтак Феміда лишила чинним результат виборів, встановлений ЦВК, згідно з яким саме провладні кандидати — екс–«губернатор» Вінниччини Домбровський (людина Петра Порошенка) та керівник Деснянського району столиці Жеребнюк — можуть готувати лацкани своїх піджаків для депутатського значка. За словами адвокатів опозиції Тамари Мазур і Андрія Помазанова, суд не взяв до уваги жоден iз доказів про численні порушення під час встановлення результатів та аргументи щодо штучних зловживань і фальшувань.

Опозиціонери Солейко та Мельничук готують звернення до Європейського суду з прав людини, на який покладають останні надії. Адже рішення ВАСУ вважають політичним. «Єдина проблема — рішення Європейського суду може бути через два, чотири і навіть шiсть років», — констатує пані Мазур.

Учора ж ВАСУ почав розгляд позову «Батьківщини» по іншому проблемному округу — №94, що на Київщині (центр — Обухiв). Нагадаємо, що ЦВК не змогла встановити переможця виборів у цьому окрузі, тож тут мають відбутися перевибори. Опозиціонер Віктор Романюк, який значно випередив одіозну дружину екс–«губернатора» Тетяну Засуху, не погодився з таким рішенням ЦВК і просить суд визнати протиправною бездіяльність комісії щодо незабезпечення захисту виборчих прав громадян, а також протиправних дій зі встановлення результатів виборів.

Протистояння в Обу­хівському та Васильківському районах має особливість: ОВК №94 визнала недійсним голосування на 27 дільницях округу (на яких переміг саме Романюк) і тим самим позбавила права голосу 31 тисячу громадян. Таке рішення окружком ухвалив під наполегливу команду пані Засухи: «Працюйте!» — після відповідних ухвал районних судів.

На момент здачі цього номера «УМ» до друку колегія суддів ВАСУ ще не повернулася з нарадчої кімнати і не оголосила рішення щодо округу №94.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Парламентська більшість старої Ради планує ухвалити законопроект про проведення повторних виборів у п’яти округах (у тому числі й в окрузі №94) вже наступного вівторка — 20 листопада. За словами «регіонала» Володимира Олійника, законопроект буде прийнятий як першочерговий і відразу в двох читаннях, бо «це єдиний розумний вихід із ситуації».

Нардеп від ВО «Батьківщина» Юрій Одарченко виключає голосування опозиції за законопроект №11419, згідно з яким дозволяється повторне проведення виборів у мажоритарних округах. «Ні в кого не було претензій iз приводу висування кандидатів, проведення передвиборчої кампанії. Навіщо проводити перевибори? Потрібно тоді вже серед тих же кандидатів, уже висунутих, провести переголосування, і все», — сказав Одарченко. За його словами, для такого рішення не потрібно вносити зміни в діючий закон про вибори, а достатньо відповідного рішення суду.