Зоряна мить Каденюка

16.11.2012
Зоряна мить Каденюка

Леонід Каденюк. Фото з сайту zik.ua.

П’ятнадцять років тому наша країна відкрила нову сторінку своєї космічної біографії — в незвідані світи полетів перший (і, на жаль, поки що єдиний) український космонавт Леонід Каденюк.

…Небо, зорі й загадковий космічний простір стали манити десятирічного хлопчика після знаменитої події 12 квітня 1961–го й відомого гагарінського «Поїхали!». Та хіба міг подумати, що й справді сам колись «поїде» далеко за межі Землі? Мрія збулася 19 листопада 1997 року, коли в складі інтернаціональної команди з шести осіб на американському шатлі «Колумбія» Леонід Костянтинович, долаючи гравітацію зі швидкістю 7,9 км/с, відправився в космос. І пробув там майже 15 діб і 16 годин. Хоча сьогодні таку тривалість перебування в космосі вже називають короткотерміновим польотом. За ці роки космонавта, напевно, вже замучили запитаннями на кшталт: «Ну, як відчуття?», «Як там панорама?». Одначе якщо є привід, чому б не розпитати про це ще раз?

 

«Коли адаптувався до невагомостi, було так добре»

— Леоніде Костянтиновичу, кажуть, побачивши Землю з космосу, ви сказали командиру корабля Кевіну Крігелу: «Тепер я бачу, що вона кругла». Невже раніше сумнівалися?

— Та, ні (посміхається). Дивлячись на Землю, я згадав шкільний глобус — один на всю Клішковецьку школу (у рідному селі космонавта в Чернівецькій області. — Авт.), за яким навчалося не одне покоління моїх односельців. Наша класна керівник приносила його тільки на урок географії. Може, підсвідомо саме це й стало причиною моїх перших слів. Крім того, глобус можна було крадькома від учителя покрутити і таким чином на подив самому собі продемонструвати, що Земля — така в нашій уяві величезна та ще й чомусь обертається довкола своєї осі.

— В організмі людини під впливом земної гравітації, обертання Землі, температури відбувається близько 300 біологічних процесів. Як вас «прийняла» невагомість?

— При потраплянні в неї нейронна система людини починає сприймати нові, до цих пір не відомі їй, зовнішні сигнали і починає пристосовуватись до них. Це давало привід думати про гнучкість людського організму, зокрема центральної нервової системи, психіки як її відображення. Згадавши думки провідних фахівців у галузі космічної медицини про те, що сучасна наука перебуває лише на самому початку розуміння цих процесів, я дійшов думки, що й вона (наука) поки не в змозі пояснити все, що відбувалося в моєму організмі. Тобто тих знань, яких мені не вистачало, насправді ще не існує. Так чи інакше — невагомість спочатку є стресом для організму, і те, що відбувається в ньому, — не піддається поясненню. Однак мою швидку адаптацію до невагомості можна пояснити тим, що майже 30 років я літав на реактивних літаках–винищувачах, в яких іноді створював короткочасну, по 2—3 секунди, невагомість. Ще одним припущенням може бути те, що перед народженням в утробі матері людина перебуває в рідині (з точки зору фізики — в гідроневагомості). Може, саме тому, коли я адаптувався до стану невагомостi, здалося, що це колись давно зi мною вже вiдбувалося. Було так добре!.. Але найсміливішою, майже фантастичною (і, я вважаю, небезпідставною) є думка, що людина, можливо, колись прилетіла на Землю з космосу. Тому стан невагомості, на генетичному рівні, «записаний» природою в кожного з нас.

«Дивитися в ілюмінатор і не вірити в Бога — немислимо»

— Про неймовірні види на Землю з космосу написано і сказано немало. Невже все так ідеально?

— Відверто кажучи, товща прошарку атмосфери мене неприємно вразила і навіть змусила замислитися і засмутитися. Подумалося: невже життя на Землі існує в такому тонкому прошарку атмосфери? І не тільки на Землі, а й у Сонячній системі і далеко за її межами. В прошарку, який у порівнянні з розмірами Сонячної системи, а тим більше з безкінечністю Всесвіту — ніщо. І з цим «ніщо» ми так нерозумно поводимося.

— Не дивно, що в багатьох людей, які побували в космосі, часто змінюються думки щодо світобудови...

— Дивлячись на Землю із космосу, з особливою гостротою розумієш, що ми маємо дякувати Вселенському Розуму й Силі, які створили умови для народження нашої планети, за ті обставини, завдяки яким це колись трапилося. Одна з найбільших загадок Всесвіту — природа всесвітнього тяжіння. Адже до цих пір фізична сутність гравітаційних процесів залишається таємницею. Більше того — на сьогодні існують два протилежних погляди на його природу. Можливо, гравітація — одне з проявів постійної присутності Вищого Розуму у Всесвіті й на Землі зокрема. І цю присутність ми повсякчас відчуваємо, існуючи в ньому. Американський астронавт Джон Гленн (до слова, перший серед американців, хто здійснив 20 лютого 1962 року орбітальний тривитковий політ на «Меркурії–6» і який в 1998 році в віці 77 років (!) злітав у космос вдруге), якось сказав: «Дивитися в ілюмінатор космічного корабля, бачити сотворене і не вірити в Бога — для мене немислимо».

«Один із нас не витримав — почалися галюцинації»

— Чим займалися на орбіті?

— Біологічними експериментами над рослинами. Такі дослідження дозволяють радикально покращити технологію розвитку сільськогосподарських культур. Експерименти вдалися. Всього їх було 10, і всі непогано вийшли. Без зайвої скромності зазначу: деякі з них свого часу проводилися космонавтами на орбітальній станції «Мир». Тоді результати експериментів виявилися не зовсім задовільними, а в мене все вийшло. Окрім усього іншого, проводив експерименти над собою щодо реакції організму на різні ступені навантаження.

— Жартують, що навантаження на космонавта — ніщо в порівнянні з тим, як стати ним...

— Що й казати, якщо з 3000 льотчиків–винищувачів, з якими я проходив відбір, визнали придатним тільки дев’ятьох. Після зарахування в загін космонавтів почалися інші ризики. (Першим Леонід Костянтинович вважає сам факт проходження численних медичних досліджень. Адже їх глибина дозволяє знайти такі «дефекти» в організмі, що взагалі можуть «списати» з льотної служби, і такі випадки були. — Авт.). Це безперер­вне навчання зі складанням іспитів не нижче «четвірки». Вимагали високих знань десятків бортових систем космічних кораблів і орбітальних станцій, а також медицини, біології, астрономії, геології, екології, астрофізики тощо. Такий жорсткий розпорядок життя космонавта потребує жертв.

А ще ж були спеціальні тренування, які не всі витримували. Наприклад, у центрифузі випробовували десятикратними перевантаженнями, що на межі людських можливостей. Це означало: якщо моя вага в той час була 75 кг (і зараз вона приблизно така ж), то під час такого перевантаження вона становила 750 кг! Сучасні літаки–винищувачі розраховані на максимально допустиме перевантаження в 9 одиниць. Тобто десятиразову навіть метал не витримує! А люди мали витримати!

— Психологічні випробування, напевно, були не менш жорсткі?

— Безумовно. Наприклад, провести одному в сурдокамері при повній робочій зайнятості сім діб. Під повним контролем зовні, та таким, що навіть якщо скажеш щось пошепки, все чують! Із цих семи діб три проходили в режимі безперервної дії без сну. Мовляв, така ситуація може виникнути під час космічного польоту й треба бути до неї готовим. Це неймовірне навантаження на психіку і нервову систему. Один із нас не витримав — почалися галюцинації, його списали. Найскладніше було після другої безсонної ночі, коли спати хотілося страшенно. Тричі на день знімали електроосцилограму мозку. Перед цим я сам собі встановлював датчики в області голови, серця, ніг, рук. Сідаєш у крісло, треба повністю розслабитися. Вимикаю світло, прилад записує твої параметри. Ну як тут не заснути! І як тільки крива лінія плавно переходить у пряму — бемц! Вмикають сирену, в очі б’є яскраве світло... Контроль над тобою відбувався щохвилини, в тому числі й під час сну: «На п’яту добу ви тричі перевернулися уві сні: що вам снилося?»; «А от тут ви висловилися пошепки про що вголос зазвичай не говорять. Чому?».

— Чому ви залишаєтеся єдиним українським космонавтом, насправді зрозуміло. Та все ж… Скільки на космос у нас виділяється коштів?

— На жаль, дуже мало. 120 мільйонів гривень. Для порівняння, в Росії ця сума становить близько п’яти мільярдів доларів, а в США — майже вісімнадцять.

 

ЦЕ ВСЕ ПРО НЬОГО

Через сім років після відбору керівництво Леоніда Каденюка виявило той факт, що вони з братом народилися в один день з різницею в рік. Такий збіг викликав підозру. Насправді обоє братів — двійнята, і різниця між Сергієм і Леонідом — усього 15 хвилин. Мусив зізнатися, коли вступав до авiацiйного училища, не мав ще й 17 рокiв. I мама пiдробила свiдоцтво про народження, приписавши зайвий рiк. Старі фронтовики вибачили цю хитрість, згадавши, що багато хто робив так у воєнні роки.

* * *

Літав на 60 типах літаків. Загалом налітав за життя 2400 годин (100 діб).

* * *

У Зоряному містечку впродовж двох місяців відбору майбутній космонавт психологічно «розвантажувався» книжками Ільфа та Петрова «12 стільців» і «Золоте теля». За цей час він схуд майже на 5 кг.

* * *

У космосі Каденюк спав на... стелі. Про це свідчать фото, зроблені командиром корабля, які той показував на всіх прес–конференціях.

* * *

Якби Радянський Союз не розпався, то Леонід Каденюк був би командиром корабля багаторазового використання «Буран».

* * *

До сьогодні український космонавт три–чотири рази на тиждень пробігає по 10 кілометрів.

* * *

«Хто б ви хотіли, щоб заспокоював ваших дружину і сина, присутніх на старті, у випадку вашої загибелі?» — цим запитанням перед польотом у космос Каденюка застали зненацька в тому сенсі, що треба було одразу назвати двох астронавтів. Їх включали в групу психологічної підтримки. Леонід Каденюк запропонував Хайді Стефанишину–Пайпер — американку українського походження і Ріка Хасбенда, який потім полетить командиром «Колумбії» і загине. Сам Леонід Костянтинович за свою кар’єру льотчика реально міг розбитися двічі.

  • Феномен Вольвачівни

    Ніхто до сьогодні не знає ні її точної дати народження, ні приблизного року смерті, ні місця поховання. Не дійшло до нашого часу і жодної фотографії чи портрета письменниці, оскільки вона не мала власних дітей і внуків, які могли б зберегти для історії подібні свідчення. >>

  • Хата-мрія Тараса

    Тарас Шевченко прожив коротке і тяжке життя. Він помер у 47 років, з яких 24 припали на кріпацтво, 10 — на заслання і лише 13 років поет був порівняно вільною людиною. >>

  • Рідна мова визволить: Євген Чикаленко 5 років добивався дозволу царської цензури на видання українських книжок

    Наближається 155-та річниця з дня народження мецената Євгена Чикаленка. Чикаленко п’ять років добивався дозволу царської цензури на видання своїх україномовних книжок, оплачував гонорари Бориса Грінченка і допомагав хворому Іванові Франку, уже сам бідуючи. >>

  • Голуба кров

    Королеві Великої Британії Єлизаветі ІІ 21 квітня виповнюється 90 років. За традицією, день народження королеви святкується двічі на рік, тому майже увесь 2016-й у Британії вважається ювілейним. Без сумніву, Єлизавета ІІ на цей час є найвідомішим монархом світу. >>

  • Реставратор нації

    Нещодавно в Музеї шістдесятництва відкрилася виставка «Він бачив крізь час», присвячена видатному історику, культурологу, філософу, археологу, громадському діячеві — Михайлу Юліановичу Брайчевському. Лише найближче оточення вченого знало його ще й як неабиякого поета та художника. >>

  • Мить Слави

    Жива легенда стверджує — допоки Оранта молитиметься за Україну в Софії Київській — незнищенним буде український дух, український народ. Тому й, певно, жодна нація цього світу не має такого сузір’я видатних жіночих постатей, які творили національну та світову історію, зупиняли світове зло, ставали символами незламності людського духу та проривного пасіонарного чину в найкритичніших для народу буревіях історії… >>