Надія на життя

15.11.2012
Надія на життя

Спілкування дарує радість і надію: співачка Анжеліка Рудницька і скрипаль Василь Попадюк iз маленькими пацієнтами Інституту раку. Фото автора.

У дитячому відділенні Національного інституту раку (НІР) відбулося маленьке свято. В центральному холі лунала музика: малеча разом із батьками і лікарями зібралися на концерт. У гості завітали співачка, віце–президент агентства «Територія А», заслужена артистка України Анжеліка Рудницька та скрипаль–віртуоз, лауреат міжнародних конкурсів, засновник гурту PapaDuke Василь Попадюк iз Канади. Міні–концерт присвятили презентації унікального комплексу хірургічних інструментів, з допомогою яких встановлюють ендопротези дітям з онкологічними захворюваннями кісток та суглобів кінцівок. Цю «чудо–валізку», як її ще називають лікарі, НІР подарував благодійний фонд Рiната Ахметова «Розвиток України».

Нове обладнання дозволяє під час операції ставити хворим на місце враженого суглоба зростаючі модульні ендопротези, враховуючи індивідуальні потреби кожної дитини. Такий протез не лише дозволяє вберегти кінцівку від ампутації, а й забезпечити здорове і повноцінне життя дитині.

Набір інструментів iз чародійної валізки надзвичайно цінний для хірургічних клінік, каже керівник відділення дитячої онкології НІР Григорій Климюк. Раніше в Україні такий комплект був лише один, і його по черзі передавали з міста в місто, з клініки в клініку. Це суттєво затримувало терміни операцій, давалася взнаки і зношеність інструментів.

— Саме застосування модульних ендопротезів стало головним методом реконструкції в онкоортопедії, яке дозволяє повністю відновити функцію кінцівки і повернути дитині повноцінну рухову активність. Такі операції справджують найбільшу дитячу мрію — просто нормально ходити. Відтепер ми можемо не чекати, коли «валізку» передадуть нам, а проводити операцію відразу, як тільки пацієнт її потребуватиме, — зауважує Григорій Климюк.

На прохання показати чудо–інструменти лікар у власному кабінеті розкладає кілька ящичків. У них — безліч дрібних металевих, титанових, керамічних деталей.

— Усі ці інструменти допомагають правильно встановити протез. При враженні пухлиною кістки замість видаленого сегменту кінцівки встановлюється ось такий ендопротез (показує складений з деталей протез). Аби переконатися, що встановлюємо протез потрібного розміру і під потрібним кутом, щоб забезпечити максимальну зручність і якість ходьби, ми спочатку ставимо шаблон. З ним кінцівку приводимо в рух, і якщо все добре, то буквально за 10 хвилин складаємо ідентичний шаблону протез і вставляємо його, — розповідає лікар.

За його словами, маючи набір таких інструментів, ендопротезування суглобів в українських клініках можна проводити на такому ж рівні, як і в закордонних, до того ж абсолютно безкоштовно.

Уже кілька років підряд МОЗ забезпечує інститут раку необхідними протезами. Варто зазначити, що один протез для стегнової кістки коштує 140—190 тисяч гривень. Проте лікар зауважує: протезів від МОЗ вистачає лише на 50%. Цього року 4 таких протези поставили за спонсорські кошти.

Щороку дитяче відділення НІР приймає близько 250 хворих. Із них половина потребують хірургічного втручання і 10% пацієнтів — ендопротезів, каже пан Климюк. Адже найпоширенішим серед онкозахворювань є пухлина кісток.

Цими днями з допомогою нових інструментів успішно провели першу операцію. Лікували 15–річного хлопця з саркомою стегнової кістки. Лишається сподіватися на його швидке одужання.

Хочеться вірити, що держава та благодійний фонд «Розвиток України» і надалі перейматимуться проблемами хворих діток, даруючи їм надію на одужання.

Наталія ГУБА