Європа на страйку

15.11.2012
Європа на страйку

Під гаслом «Ні урізанням!» на акції протесту вийшли мешканці багатьох країн Європи (на знімку — учасники мітингу в Римі). Фото Рейтер.

Із нагоди Європейського дня дій та солідарності, який припадає на 14 листопада, у 23 країнах Старого Світу вчора відбулися більш чи менш масштабні акції протесту. На заклик Європейської конфедерації профспілок вийти на масові акції проти політики жорсткої економії та зростання рівня безробіття відгукнулися передусім «проблемні» країни ЄС. В Іспанії та Португалії було оголошено другий цього року загальнонаціональний 24–годинний страйк. У Мадриді на площі Пуерта Дель Соль активісти й члени профспілок організували багатотисячний мітинг, а загалом маніфестації та марші протесту відбулися у 120 іспанських містах. Не працювали транспорт, аеропорти, були закриті школи. Іспанців обурює те, що фінансові установи отримують допомогу з державних коштів, тоді як люди живуть у злиднях і не можуть знайти роботу, зазначає «Євроньюз». У Барселоні на демонстрацію вийшли місцеві поліцейські, які теж обурені скороченням видатків та зростанням податків.

У Португалії одними з перших акцію протесту розпочали пожежники Лісабона, які зібралися на маніфестацію у ніч з вівторка на середу. У Лісабоні не працювало метро, скасовано майже половину авіарейсів, зупинився залізничний рух, не діяло поромне сполучення. Вчора вдень до страйку приєдналися португальські вчителі, лікарі, працівники пошти, театрів, готелів, обслуговуючий персонал парламенту. Окрім столиці, демонстрації відбулися щонайменше ще у 40 містах Португалії.

В Італії цього разу страйкували недовго — лише чотири години, але показово: найбільше незручностей італійцям і туристам завдала повна зупинка багатьох видів транспорту.

У Греції, яка намагається зменшити дефіцит бюджету відповідно до міжнародних вимог, учорашній страйк став уже третьою масштабною акцією протесту впродовж останнього місяця. Напередодні міністри фінансів країн єврозони погодилися дати Афінам іще два роки на проведення економічних реформ, відтермінувавши виконання вимог кредиторів щодо скорочення бюджетного дефіциту з 2014 на 2016 рік. Проте й рішення про виділення Греції чергового траншу фінансової допомоги в розмірі 31,5 млрд. євро також відклали, тож тепер грецький народ з обуренням очікує чергової — п’ятої — хвилі скорочення соціальних виплат і зарплат та інших заходів жорсткої економії.

Долучилися до «протестного дня» й працівники поки що відносно успішних держав Євросоюзу. Загальна конфедерація праці Франції закликала до страйку працівників громадського сектору, які не стільки протестували проти політики уряду, скільки висловлювали солідарність із колегами в інших країнах. Різноманітні акції протесту відбулися також у Бельгії (у цій країні до 24–годинного страйку вдалися лише залізничники), Німеччині, Великій Британії та деяких східноєвропейських державах.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>