Хто стане «офірним цапом»?

15.11.2012

Лавринович, Єфремов, Тігіпко, Клюєв чи Порошенко? Саме вони є головними претендентами на посаду Голови нової Верховної Ради. Принаймні такі прогнози озвучували експерти під час учорашнього «круглого столу» в агенції УНІАН.

Політолог Володимир Фесенко вважає, що кандидат номер один — «регіонал» Олександр Лавринович, який наразі є міністром юстиції, а в 2008—2010 роках був першим віце–спікером парламенту. Проте, зазначає Фесенко, у цьому сенсі не можна бути категоричним, адже на рівні Партії регіонів, яка виграла вибори, це питання ще не вирішене. Хоча за Лавриновича, скажімо, виступає помітний «регіонал» Михайло Чечетов. Кандидатом номер два, за версією Фесенка, є нинішній голова фракції ПР Олександр Єфремов, а віце–прем’єр Сергій Тігіпко має умовно третій коефіцієнт імовірності очолити ВР.

Проте є ще й інші думки. Олександр Юркевич, віце–президент асоціації PR Ukraine, вважає, що основним претендентом на посаду спікера є Петро Порошенко, оскільки він — людина обізнана і зможе забезпечити нормальне функціонування ВР. Нині Порошенко — безпартійний міністр економіки в уряді Януковича–Азарова, а раніше був членом «помаранчевої» команди і зберігає непогані стосунки з опозицією. За підсумками виборів Петро Олексійович привів у ВР кількох своїх людей і вочевидь претендуватиме на створення власної групи чи фракції за участю інших самовисуванців (хоча, за новою нормою регламенту, чисельність найменшої депутатської групи не може бути меншою за чисельність найменшої партійної фракції, тобто аж 32 особи, як у КПУ). За деякими даними, Порошенко допомагав із фінансуванням виборів декому з висуванців об’єднаної опозиції. При цьому Порошенко досить вигідний для Партії регіонів. І водночас навряд чи він балотуватиметься на наступних виборах Президента. А новий спікер, проведений на посаду «Регіонами», звісно, не має складати конкуренції Януковичу в кампанії 2015 року.

На даний момент для Партії регіонів дуже важливо закріпити чільне місце в парламенті за «своєю людиною», оскільки рейтинг Президента і ПР надалі падатиме. Так вважає Валерій Димов, директор центру суспільно–інформаційних технологій «Форум». Пан Валерій вважає, що спікером можуть призначити якесь досить нове обличчя — наприклад, мажоритарника.

На думку Анатолія Луценка, директора GMT Group, «спікер — це офірний цап, на якого скидатимуть усі проблеми Верховної Ради. Тому потрібно знайти такого кандидата, на чиїй репутації це не надто позначатиметься. А головне — не претендента на президентську посаду, бо тоді можна буде ставити хрест на балотуванні цієї людини в президенти».

На думку Луценка, два основні претенденти на посаду Голови ВР — це Андрій Клюєв і Тігіпко, причому в нинішнього секретаря РНБО Клюєва, який керував штабом «Регіонів» на парламентських виборах, шанси начебто вищі.

Експерти зазначають: якщо поглянути на історію України, то після «перекваліфікації» Леоніда Кравчука у 1991 році спікер ВР більше ніколи не ставав Президентом, хоча багато хто з голів парламенту на це претендував.