Дзеркало України

14.11.2012
Дзеркало України

«Ідея зняти фільм про Тимошенко не нова — їй уже понад рік, і нічого спільного з вашими недавнiми виборами вона не має. Тимошенко — цікавий персонаж і є, так би мовити, дзеркалом розвитку України протягом останніх 20 років», — коментує Сімона Бауман новину про її бажання зняти документальну картину про екс–Прем’єрку.

Із німецьким продюсером «УМ» зв’язувалася через мережу «Фейсбук», хоча в Україні Сiмона не рідкісний гість: нещодавно була на «Молодості», минулого року відвідувала Одеський кінофестиваль. «Узагалі, я навчалася на півдні Росії — у Ростовському університеті, наприкінці 80–х, — уточнює Сімона. — Відтоді почала навідуватися і в Україну, багато разів була по роботі, приїжджала просто на відпочинок — у мене тут багато друзів і мені по–справжньому подобається країна». Її зацікавленість Україною прослідковується у фільмографії — у 2002 році Сімона Бауман працювала над фільмом «Російський жах — загибель «Курська» у 2011–му з’явився нашумілий «Ходорковський». Тепер черга робіт про українські реалії, хоча тема все та сама — злодійкуватий світ великих грошей і влади на пострадянських теренах.

Сімона стверджує, що фільм буде сфокусований на тому, як людина досягла значних висот і за короткий термін зазнана великих втрат. «Як це може характеризувати політичну систему в Україні? — звужує фокус продюсер. — І, звісно, ми хочемо дослідити, якою людиною є Юлія Тимошенко». На даний момент не відомо, хто з одіозних фігур українського політикуму й не тільки фігуруватиме в картині, автори стверджують, що для збалансованості портрета намагатимуться залучити достатньо ключових фігур — як соратників екс–Прем’єр–мiнiстра, так і опонентів. Серед таких мають з’явитися і члени сім’ї Юлії Володимирівни, проте з ними Сiмона ще не зв’язувалася. «Оскільки ми ще знаходимося на стадії розвитку проекту та пошуку фінансування, то ми ще не спілкувалися з її родиною чи політичними соратниками, проте зробимо це пізніше», — пояснює «УМ» продюсер.

Уже відомо, що режисером картини буде Штефан Кюнріх, з яким Сімона працювала над останнім проектом — документальним телесеріалом «Озера на даху світу», про екосистему Центральної Азії. «Стефан — досвідчений німецький журналіст та кіношник, який уже працював над кількома фільмами в Україні та про Україну», — каже панi Бауман. У досьє Штефана також значиться, що він шість років прожив у СРСР, де працював кореспондентом телебачення НДР.

Головним же питанням залишається фінансування картини. «Ходорковський» обійшовся у скромну суму 300 тис. євро, що надійшли з німецьких джерел — громадських фондів та громадського телебачення. Бюджет «Тимошенко» не озвучений. На запитання, чи буде фінансова підтримка з України, Сімона Бауман відповідає: «Поки немає підтверджень». Вона також усвідомлює, що муві про українську бізнесвумен та політика не буде таким популярним, як фільм про російського олігарха, «але це все ж дуже цікава історія про цікаву жінку».