Роль гречки в національній безпеці США

13.11.2012
Роль гречки в національній безпеці США

Девід Петреус і Пола Бродвелл. Фото з сайту independent.co.uk.

Інтригу з президентськими виборами у США остаточно розв’язано — після того як порахували голоси в останньому штаті Флорида, перевага чинного глави держави Барака Обами над суперником–республіканцем Міттом Ромні стала беззаперечною: 332 на 206 голосів у Колегії виборників. Проте американській пресі вже не до виборів. Адже на перші шпальти вийшла інша «тема номер один» — відставка директора ЦРУ Девіда Петреуса. Пікантності цій новині додає те, що людина, яка мала охороняти державні таємниці та дізнаватися секрети ворогів Америки, втратила посаду через свій власний секрет — подружню невірність. Як повідомив сам Петреус у листі, поширеному серед співробітників управління, минулого четверга він подав прохання про відставку на ім’я президента Барака Обами, і в п’ятницю вдень господар Білого дому його задовольнив. «Після 37 років сімейного життя я припустився серйозного прорахунку, вступивши у позашлюбний зв’язок. Така поведінка є неприйнятною як для чоловіка, так і для лідера нашої організації», — наголошується в заяві Девіда Петреуса.

Скочити в гречку статечного батька сімейства (60–річний Петреус та його дружина Холлі перебувають у шлюбі 37 років і мають двох дорослих дітей) спонукало знайомство з його власним біографом Полою Бродвелл. 40–річна Пола — науковий співробітник Гарвардського університету й аспірант Королівського коледжу в Лондоні. Вона має військове минуле, адже закінчила ту саму військову академію у Вест–Пойнті, що й Девід Петреус. Вона також заміжня й має дітей. Коли торік місіс Бродвелл писала біографію Петреуса, то, щоб краще познайомитися з предметом свого дослі­дження, провела разом із тодішнім командувачем військами НАТО в Афганістані три місяці. Книга «Всеохопний: освіта генерала Девіда Петреуса» є позитивним звітом методів його керівництва. ЦРУ генерал очолив у вересні минулого року.

Прийнявши його відставку, президент Обама назвав Петреуса видатним офіцером, який багато років вірою і правдою служив США. В оприлюдненій увечері п’ятниці заяві Обама наголосив на неабияких заслугах перед батьківщиною генерала, який упродовж десятиліть вірно служив США як професійний військовий і керівник розвідки. «Присвятивши своє життя видатній військовій кар’єрі, Девід Петреус зробив нашу країну сильнішою і безпечнішою», — зауважив президент і висловив сподівання, що «ЦРУ й надалі розвиватиметься та виконуватиме свою важливу місію».

Обов’язки керівника ЦРУ наразі виконуватиме заступник голови агентства Майкл Морелл, який уже був тимчасовим в.о. директора після того, як цю посаду залишив екс–очільник організації Леон Панетта.

Про стосунки Девіда Петреуса з Полою Бродвелл стало відомо під час розслідування, яке проводило ФБР стосовно епізодів стороннього доступу до документів екс–голови ЦРУ. Тоді й з’ясувалося, що Бродвелл надсилала електронні листи з погрозами іншій жінці, яку вважала своєю суперницею, — 37–річній Джилл Келлі, співробітниці військової бази у місті Тампа й друга подружжя Петреусів.

Подружні зради вважаються особливим ризиком, якщо йдеться про функціонерів розвідки, адже коханкою чи коханцем може виявитися особа, яка діє на замовлення іншої країни.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>