Московський Брейвік

09.11.2012
Московський Брейвік

Дмитро Виноградов. (із соцмережі «Вконтакті».)

Уранці 7 листопада 29–річний Дмитро Виноградов, юрист московської аптечної мережі «Рігла», як завжди, прийшов на роботу. Але того, що він скоїв далі, від Дмитра не чекав ніхто. Зайшовши у підсобку, чоловік переодягнувся в камуфляж і, повернувшись до загального офісного приміщення, відкрив стрілянину по своїх колегах. Стріляв одразу з двох мисливських карабінів — «Сайга» і «Бенеллі».

За словами слідчих, які вивчили запис, зроблений камерою відеоспостереження, розправа тривала лише 18 секунд. «Двоє чоловіків і дві дівчини, які сиділи за своїми робочими столами, загинули на місці. На сходах, що ведуть до офісу, підозрюваний розстріляв іще одного колегу, який також помер», — повідомив представник Слідчого комітету Росії. Ще двоє осіб отримали тяжкі поранення. 30–річний чоловік учора помер у лікарні, 24–річна дівчина досі перебуває в реанімації.

У ніч перед цими вбивствами Виноградов опублікував у соціальній мережі «Вконтакті» так званий «маніфест» на двох сторінках, у якому зізнався у своїй ненависті до людства та «безглуздості людського життя».

За попередньою версією, яку розповів правоохоронцям сам Виноградов, причиною його божевільного вчинку стала складна ситуація в особистому житті. Дмитро був закоханий в одну зі своїх колег — 26–річну Анну Казнікову. Але вона його покинула. Через нерозділене кохання молодий чоловік пішов у п’ятиденний запій — стрілянину він влаштував, перебуваючи у стані сильного алкогольного сп’яніння. Коли вбивцю затримували співробітники служби безпеки компанії, опору він не чинив. Хоча міг би: у карабінах (придбаних цілком легально) залишалося ще близько 200 патронів.

У своєму «маніфесті» Виноградов нарікає, що природний відбір майже перестав функціонувати, а єдина мета сучасного суспільства — «отримати максимальну кількість задоволення якомога швидше». Молодий чоловік наголошує, що «ледве терпить сучасне суспільство споживання», а також вказав, що в минулому працював волонтером у Всесвітньому фонді дикої природи. Вже після арешту він зізнався, що готувався до вбивства впродовж кількох місяців. У суді Дмитро сказав, що розкаюється у скоєному, і попросив вибачення у родичів загиблих.

Джерело в правоохоронних органах повідомило «Інтерфаксу», що тепер експертам–психіатрам належить з’ясувати, чи є Виноградов осудним. «Це, звичайно, не Брейвік, але аналогія напрошується», — зауважують слідчі, маючи на увазі Андерса Брейвіка — норвезького терориста, засудженого до 21 року в’язниці за розстріл понад 70 учасників молодіжного табору на острові Утойя.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>