Півсотні недоторканних

09.11.2012
Півсотні недоторканних

Від однієї до кількох сотень опозиціонерів — залежно від часу доби — не припиняють протестне пікетування Центрвиборчкому. (Рейтер.)

Цетрвиборчком усе ще не готовий оголосити результати парламентських виборів. Станом на вчора ЦВК опрацювала 99,98% протоколів дільничних виборчих комісій з підрахунку голосів у загальнодержавному багатомандатному ви­борчому окрузі (тобто за партійними списками). Щодо 225 мажоритарників, то ЦВК прийняла до розгляду протоколи про підсумки голосування від 224 окружних виборчкомів (єдина затримка за округом №223 у Шевченківському районі столиці), а також продовжує приймати уточнені протоколи з округів. Позавчора під вечір остаточно встановлено результати ще у 27 округах, відтак 27 переможців автоматично отримали депутатський статус недоторканності ще до прийняття присяги. Загалом ЦВК визнала обраним уже 51 народного депутата. Лишається ще 174 округи.

Перевибори придумав Коморовський?

Цікаво, що більшість уточнених протоколів подається з мотивацією: попередні помилки допущені системним адміністратором, коли дані одного кандидата вносилися іншому. Мов­ляв, ніякого криміналу в тому, що перемогу приписали спочатку не тому, кому треба, тут немає. Під час прийому одного з протоколів заступник голови ЦВК Жанна Усенко–Чорна запитала, чому ОВК так довго не збиралася. «Кілька членів комісії захворіли і не приходили на засідання», — почула у відповідь. «Пандемія охопила всі округи, причому незалежно від партійної приналежності», — пожартувала заступник голови ЦВК.

На думку пані Усенко–Чорної, Президент Віктор Янукович і Генпрокурор Віктор Пшонка повинні дати оцінку тому, яким специфічним негативним чином правоохоронні органи — міліція і спецпідрозділи — позначилися у виборчому процесі. Адже керівники міліції в багатьох проб­лемних округах перевищили свої повноваження. «Хтось вирішив, що вони піймали Бога за бороду, і почали просто чинити безчинство», — заявила пані Жанна, яка обіцяє ініціювати притягнення окремих силовиків до кримінальної відповідальності.

Щодо проблемного округу №194 у Черкасах, де з відривом у 12 тисяч голосів переміг представник «Батьківщини» Микола Булатецький, то ЦВК змінила більшість членів окружкому. Як пояснив голова ЦВК Володимир Шаповал, заміна відбувається, щоб пришвидшити подачу протоколу по багатомандатному округу.

Крім цього, пан Шаповал переконаний, що рішення ЦВК про неможливість встановлення результатів голосування у п’яти округах (№94, 132, 194, 197 та 223) було правильним. «Це рішення, можливо, для когось і є юридично спірним, але ЦВК не могла прийняти рішення, яке б суперечило скандальним подіям, що мали місце у зазначених округах», — говорить голова Центрвиборчкому. На його думку, проведення перевиборів у цих округах у березні дозволить вирішити проблему з їх фінансуванням.

Проблема п’яти округів нарешті стурбувала главу держави, який таки доручив Генпрокурору проаналізувати факти порушень під час ви­борів. Проте Президент Віктор Янукович удруге зателефонував президенту Польщі Броніславу Коморовському щодо результатів виборів в Україні. Раніше пан Коморовський висловив Януковичу стурбованість подіями, які відбуваються в Україні після парламентських виборів. Тепер же Президента України стурбувало те, що «події в Україні мають негативний вплив на загальну оцінку виборів і можуть перешкоджати процесу наближення України до ЄС, у тому числі підписанню і ратифікації Угоди про асоціацію».

Сам Броніслав Коморовський також зізнався польським ЗМІ, що переконував Віктора Януковича повторити вибори в тих округах, де були виявлені порушення. «На щастя, ЦВК і парламент України зайняли однозначну позицію, відкриваючи дорогу до повторення виборів у цих декількох округах. Таку позицію займає і Президент Янукович. Не приховую, що я також його до цього намовляв», — сказав президент Польщі.

Мільйон «баксів» для Засухи

Щодо іншого проблемного округу — №94, що на Київщині, то вчора Київський окружний адміністративний суд почав розгляд позову «Батьківщини», яка просить скасувати рішення ОВК про скасування результатів виборів на 27 дільницях цього округу. Суд долучив до справи документ, який свідчить, що одіозна «регіоналка» Тетяна Засуха 1 листопада взяла кредит в «Укргазбанку» в розмірі 8,3 млн. грн. (близько 1 млн. дол.). На думку нардепа Арсенія Яценюка, ці гроші були витрачені на підкуп окружкому.

Феміда також визначила приблизне коло свідків у справі (шість осіб замість одинадцяти, як наполягала сторона позивача) та приступила до заслуховування їхніх показів. Один iз перших свідків, член ОВК №94 Олексій Боровий, заявив, що дружина екс–«губернатора» Тетяна Засуха чинила тиск на голову комісії В’ячеслава Мартинюка, «прихилившись до нього, і кажучи «працюємо».