Ювілей за ґратами?

09.11.2012

Цілком вірогідно, що 23 січня 2013 року екс–Прем’єр Павло Лазаренко святкуватиме свій 60–річний ювілей за ґратами міграційної тюрми Аделанто. Нагадаємо, що сюди він потрапив через невизначений статус на території США одразу після відбуття покарання за відмивання коштів у тюрмі Termіnal Island у Лос–Анджелесі.

Процедура надання статусу, як правило триває від кількох тижнів до кількох місяців. У випадку Лазаренка слухання в його міграційній справі призначено на 7 травня 2013 року в Імміграційному суді Сан–Франциско. Справу розглядатиме суддя Лора Рамірез, яка має низький рейтинг відмов у наданні притулку. І хоча у базі Виконавчого офісу міграційних питань Лазаренко зареєстрований саме як прохач про отримання притулку, аплікацію про що він подав ще в 1999 році, його адвокати наголошують, що їхній клієнт подав клопотання до Імміграційного суду про надання йому тимчасового статусу на право перебування на території США.

Учора адвокат Лазаренка в Україні Марина Довгопола заявила, що інформація у ЗМІ про політичний притулок, якого начебто прагне Павло Іванович, є помилковою. До того ж, незважаючи на те, що судові слухання справи Лазаренка призначено на травень, його захисники очікують, що суд почне розглядати справу вже за два–три тижні.

«Павло Лазаренко підтверджує своє прагнення якомога скоріше повернутися в Україну. Однак, з огляду на відсутність гарантій його особистої безпеки на Батьківщині, незалежного правосуддя та через упередженість до його особи керівництва Генпрокуратури, Лазаренко та його захисники вважають на даний час єдино правильним кроком отримання ним тимчасового статусу у США», — йдеться в оприлюдненій заяві пані Довгополої.