НОВИНИ ПЛЮС

08.11.2012

«Велика двадцятка» готує наступ на офшори

На зустрічі міністрів фінансів «Великої двадцятки» у Мехіко Німеччина та Велика Британія оголосили, що розроблять нові підходи до оподаткування, щоб міжнародні концерни не ховали свої доходи у країнах з низькими податками — так званих офшорних зонах. Цей план підтримали також Франція та інші учасники саміту G20. Згідно з домовленостями у Мехіко, до наступного саміту «Великої двадцятки», який відбудеться в лютому 2013 року в Росії, Лондон та Берлін мають розробити конкретні кроки щодо упередження відтоку коштів в офшори.

Чехія: коаліцію врятовано

Після напружених переговорів колеги з Громадянської демократичної партії Чехії під керівництвом прем’єр–міністра Петра Нечаса переконали скласти мандати п’ятьох своїх однопартійців, які вийшли з правлячої коаліції, відмовившись підтримати законопроект про підвищення ПДВ. Ті, хто прийде за списком партії на зміну парламентським «відступникам», підтримують запропоновані реформи, тому уряд, швидше за все, витримає перевірку голосуванням щодо вотуму довіри.

Позавчора у Чехії визначилися всі кандидати на перших загальнодержавних виборах президента 11–12 січня (досі главу держави обирав парламент). Серед 11 претендентів на крісло чинного президента Вацлава Клауса найсерйознішими є екс–прем’єри Ян Фішер та Мілош Земан і глава МЗС Карел Шварценберг.

У Грузії затримали колишнього главу МВС

У Грузії після виклику на допит до прокуратури заарештували колишнього міністра внутрішніх справ Бачо Ахалаю — одного з найближчих соратників президента Саакашвілі. За словами адвоката Давида Деканоїдзе, затримання було несподіваним, звинувачень його підзахисному наразі не висунуто. «Підстави для початку слідства є абсурдними. Йдеться про період роботи Ахалаї міністром оборони. Кілька звільнених співробітників цього відомства висловили невдоволення тим, що він нібито образив їх у присутності інших осіб», — повідомив Деканоїдзе. Головний прокурор Арчил Кбілашвілі підтвердив, що у прокуратури є інформація про «неправильну форму спілкування екс–міністра з деякими особами».

Повені в Хорватії й Словенії

Сильні зливи останніх днів спричинили повені у Хорватії та сусідній Словенії. З берегів вийшли дві найбільші річки Хорватії: притоки Дунаю — Сава і Драва, на півночі країни затоплено сотні будинків. На південному заході поблизу кордону зі Словенією оголошено протиповеневу тривогу, на багатьох дорогах перекрито рух. У Словенії в результаті затоплення пошкоджено дві тисячі будинків.

Іспанія остаточно легалізувала одностатеві шлюби

Конституційний суд Іспанії підтвердив легітимність одностатевих шлюбів. Представники сексуальних меншин та правозахисники країни радо зустріли рішення суду, що підтвердило закон, ухвалений ще 2005 року. Тоді його опротестувала консервативна (й нині правляча) Народна партія, яка вважає такі шлюби «неприродними». Відхиливши позов консерваторів, судді, за словами міністра юстиції, намагалися поважати принципи рівності громадян. Сім років тому уряд соціалістів ухвалив закон, що дозволяв іспанцям укладати одностатеві шлюби і всиновлювати дітей одностатевим парам. На той час Іспанія стала однією з перших країн нарівні зі Швецією, Нідерландами, Бельгією, Південно–Африканською Республікою та Норвегією, яка пішла на цей крок. За останні сім років іспанці уклали 22 тисячі одностатевих шлюбів.

Франція днями теж готується дозволити одностатеві шлюби, як і обіцяв у своїй виборчій програмі чинний президент–соціаліст Франсуа Олланд. Французький уряд проведе засідання з цього питання, незважаючи на те, що мери понад тисячі французьких міст підписали петицію проти запропонованих змін, у 75 містах пройшли велелюдні мітинги проти одностатевих шлюбів, а Французька рада єпископів у минулі вихідні назвала шлюби геїв «остаточною деградацією».

Євросуд заборонив Угорщині «дискримінувати» суддів

Європейський суд вирішив, що передчасна пенсія для суддів в Угорщині суперечить законодавству ЄС. Суд розглядав цю справу на запит Єврокомісії. Тепер Будапешт має якнайскоріше вжити всіх необхідних заходів, аби привести своє законодавство у відповідність до європейського, інакше країні загрожують грошові санкції. Вихід угорських суддів на пенсію не в 70, а в 62 роки опозиція в Угорщині вважає засобом усунути від діяльності небажаних служителів закону. А суд дійшов висновку, що йдеться про невиправдану дискримінацію за віковою ознакою. Єврокомісія звернулася до суду в Люксембурзі у квітні — Брюссель наголошував, що нинішнє угорське законодавство примушує піти на пенсію 270 суддів, тобто кожного десятого суддю.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>