Київ — за схемою Засухи?

08.11.2012

Сайт ЦВК вчора показував, що 100% протоколів із дільничних комісій було не підраховано лише на одному окрузі — «легендарному» 223–му, що у Шевченківському районі Києва. Однак це зовсім не означає, що і в інших «гарячих» округах боротьба припинилася. Так, люди й далі відстоювали своє виборче право в Первомайську, точилися суперечки в інших ОВК, зокрема — №216 у Дарницькому районі столиці, де провладний кандидат із «команди Черновецького», чинний нардеп від Партії регіонів Олександр Супруненко не бажає визнати перемогу колеги по парламенту Ксенії Ляпіної, яку висунула «Батьківщина».

За даними з сайту Центрвиборчкому, член партії «За Україну!» Ляпіна набрала 29,27%, або 26 760 голосів, а брат колишнього зятя Черновецького — 27,70% (25 324).

Кандидат, котрий безпосередньо перед виборами здобував прихильність електорату 300 гривнями за «штуку», вирішив діяти «за схемою Засухи», як назвала це Ляпіна, й подав скаргу до Київського окружного адмінсуду, аби провести перерахунок голосів на 43 дільницях (при тому, що всього в окрузі — 74 ДВК). «Найчесніший у світі суд» під головуванням судді І. Смолій визнав «протиправною бездіяльність ОВК №216 і зобов’язав її провести перерахунок». У відповідь «Батьківщина» оскаржила таке рішення суду в столичному апеляційному адмінсуді.

Паралельно КААС встановив фальсифікацію одного з протоколів на користь Супруненка. Сторона Ляпіної називає такі порушення з боку опонента системними й наводить як приклад фальсифікацій дані по дільниці №800180, де ДВК нарахувала насправді 382 голоси за Супруненка, тоді як в офіційних данних Центрвиборчкому значиться 574. Просто в кандидатів аутсайдерів відібрали 192 голоси на користь «регіонала». «Це очевидне беззаконня, як з’ясувалося, не є підставою ані для суду, ані для правоохоронних органів для відновлення законності і конституційних прав громадян», — заявила кандидат від опозиції Ксенія Ляпіна.

До речі, варто ще раз відзначити, що третє місце в цьому окрузі посів «УДАРівець» Олексій Давиденко, який відтягнув у Ляпіної аж 15 621 голос.

Позавчора ввечері були спроби провести нелегітимне засідання окружної комісії — зусиллями членів ОВК від кандидата Супруненка, Партії регіонів та наближених до неї політичних сил. «Без новопризначеного голови комісії вони взяли до розгляду скаргу Супруненка про визнання недійсним голосування на 16 дільницях», — повідомляла прес–служба партії «За Україну!», викриваючи наміри супротивників перекреслити голосування майже 30 тисяч киян.

«Незважаючи на те, що всі представники Партії регіонів, які програли вибори в Києві, уже визнали свою поразку, «регіонал» Супруненко й далі тисне на роботу окружної виборчої комісії на 216–му окрузі, що стала заручницею маніакальної жаги до влади людини, не здатної змиритися з волею більшості громадян. Як треба не любити свою країну і свій народ, щоб в умовах, коли навіть усі його колеги визнали необхідність досягнення політичної стабільності в столиці, перетворювати округ №216 на гарячу точку на карті України», — заявила Ксенія Ляпіна.