ЦВК їм не указ

08.11.2012

Проблемний округ №223, що в Шевченківському районі столиці, лишається єдиним у країні, де на момент ухвалення рішення про нові перевибори не було опрацьовано всі протоколи дільничних комісій. Цей факт, мабуть, «засмутив» членів ОВК, тож позавчора ввечері, всупереч постановам ЦВК та Верховної Ради про перевибори у п’яти округах (до переліку потрапив і 223–й), вирішили перерахувати бюлетені!

Нагадаємо, що, за даними ВО «Свобода», тут переміг їхній висуванець Юрій Левченко, якому з незначною різницею поступився екс–керівник Шевченківського району Віктор Пилипишин. Цікаво, що рішення продовжити підрахунок члени окружкому прийняли одразу після того, як пан Пилипишин заявив про незаконність і безпідставність безпрецедентного рішення ЦВК про перевибори на цьому окрузі. Мовляв, тут міліція не штурмувала ОВК, як у Первомайську чи Каневі.

Тож коли члени комісії почали перерахунок, з’ясувалося, що ледь не кожен другий бюлетень за Левченка зіпсований. У більшості випадків друга позначка стояла за Пилипишина. Але коли кілька сотень бюлетенів по одній дільниці визнаються недійсними, це має насторожувати. Адже середній показник по всій країні — кілька десятків недійсних бюлетенів на дільницю, не більше. Лідер «Свободи» Олег Тягнибок заявив, що «ми прекрасно розуміємо, що це фальсифікації», бо голоси за їхнього кандидата просто зіпсовано.

«Свободівці» наполягли на припиненні перерахунку, адже встановити результати виборів на окрузі за таких обставин дійсно неможливо. Тож ОВК №223 змушена була спинитися і звернутися до ЦВК за поясненням, як їм діяти у зв’язку з оголошенням перевиборів в окрузі. Проте позаминулої ночі з цього окружкому на сервер ЦВК надходили дані щодо волевиявлення.

«Очевидно, ці дані були введені зі слів когось iз членів комісії або з чорнових нотаток, оскільки так і не підписаний головою та секретарем ОВК протокол перерахунку на одній iз дільниць навіть не заносився у серверну, а зберiгався в одному з кабінетів ОВК», — обурюються цими махінаціями у ВО «Свобода».