Вечеря для президентів, обід — для вас

07.11.2012
Вечеря для президентів, обід — для вас

Куряча грудка з овочами турне. (надане прес–службою «Нового каналу».)

Кулінарними телепрограмами зараз нікого не здивуєш: їх на окремих вітчизняних каналах по кілька. Проект вихідного дня «Готуй!» на «Новому каналі» з’явився зовсім недавно. І здається, на українському ТВ з’явився свій Джеймі Олівер чи Гордон Рамзі.

Про французьку школу, формочки для суфле і... ховрахів

Ведучий програми «Готуй!» — Володимир Ядловський, шеф–кухар, який учить готувати не тільки глядачів, а й телеведучу Дашу Трегубову. Незважаючи на свої 31, Володимир має понад 10–річний стаж ресторатора, експерти його записали до 25 найкращих шеф–кухарів України та 10 найкращих топ–менеджерів ресторанного бізнесу. Уже у 19 років здібного юнака запросили працювати шеф–кухарем столичного ресторану «Егоїст». Там трохи згодом Володимир готував страви для вечері президентів Леоніда Кучми і Володимира Путіна. До першого самостійного плавання Ядловський вчився у француза Ерве Бурдона — шеф–кухаря відомого ще з радянських часів київського ресторану «Запоріжжя». Потім Володимир набирався досвіду безпосередньо у Франції, учився у кулінарних школах Лондона і Бангкока, а ази молекулярної гастрономії, модного нині напряму, засвоював в одному з кращих ресторанів світу — іспанському El Bulli.

Та найголовніше, що дає підстави пророкувати київському шеф–кухарю славу телезірки, принаймні у своїй вітчизні, — Володимир Ядловський настільки невимушено і цікаво розповідає перед телекамерою про приготування страв, продукти та кулінарію, що не виникає бажання перемкнути канал. Ведучий, який вправно готує на кухні і доступно пояснює різні нюанси поводження з тими чи іншими продуктами або кулінарні терміни, вселяє глядачеві впевненість: у мене теж так вийде. Навіть якщо розумієш, що частину вишуканих страв не готуватимеш, бо не по кишені, — практичні поради, про час приготування овочів чи підготовку формочок для суфле, знадобляться завжди. А дізнатися, що гриби білі трюфелі, які ростуть лише в одній місцевості Італії і продаються по 3—40 тисяч євро за кілограм, збирають у свої нори ховрахи, інколи їхній урожай становить до 15 кг, — просто цікаво та пізнавально.

Секрети приготування

«Готувати дуже легко — головне, включати фантазію, — каже Володимир Ядловський. — А спочатку потрібно хоча б дотримуватися рецепта і правильно оформляти страву». Тож спробуємо приготувати кілька вишуканих страв від шеф–кухаря–телеведучого.

На перше буде крем–суп iз цвітної капусти з лососем. Потрібно: 500 г цвітної капусти, 300 г курячого бульйону, цибулина, 50 г оливкової олії, 150 г вершків, 100 мл білого сухого вина, 100 г сиру горгонзола, 120 г лосося, чебрець, орегано, кріп, білий перець. Цвітну капусту (цвітна, не тому що кольорова, а тому що складається iз суцвіть, уточнює Володимир) розділяємо на суцвіття, якщо потрібно, ріжемо їх, заливаємо бульйоном, солимо, перчимо, вливаємо вершки і варимо 10 хвилин. Тим часом у сковорідці готуємо соус: на олії пасеруємо подрібнену цибулю, додаємо вино, гілочку орегано і кріп та викладаємо горгонзолу. Коли сир розчиниться, соус знімаємо і проціджуємо його через дрібне сито. Далі виливаємо соус у капустяну масу, коли закипить, переливаємо все в чашку блендера, збиваємо і ще раз уже все разом проціджуємо через дрібне сито, щоб отримати крем–суп однорідної консистенції.

Швидко нарізаємо лосось кубиками, солимо морською сіллю (найкраще — зі спеціального млинка, яким її тут же подрібнюємо), перчимо білим перцем (тут же перемелюючи його в іншому млинку — так приправа буде ароматнішою). Розігріваємо сковорідку, вливаємо трохи олії, додаємо гілочку розмарину і швидко, по 2–3 хвилини, з кожного боку обсмажуємо шматочки риби — щоб усередині вони залишилися «медіум» (по–французьки») чи «ан данте» (по–італійськи), з ледь недоготовленою серединкою.

Подавати такий крем–суп треба не в звичній глибокій тарілці для рідких супів. На тарель з невеликим заглибленням всередину наливаємо нагрітий крем–суп, по центру кладемо 3 шматочки риби, не підігріваючи. Той, хто їстиме страву, у ложці змішуватиме лосось із кремоподібною масою — усередненою її температурою буде 60 градусів. Поверх риби викладаємо зелену смужку цибулі шніт.

На друге — куряча грудка з овочами турне і соусом дорблю. І нехай вас не насторожують незнайомі слова у назві. «Турне» — це просто восьмигранно обрізані овочі, візуально нагадують веретено. А «дорблю» — це сир iз пліснявою. Для приготування соусу потрібно по 100 мл курячого бульйону та білого сухого вина, 100 г сиру, цибулина, 4 зубчики часнику, 0,5 чайної ложки гірчиці, по гілочці тим’яну і розмарину. У каструльку вливаємо вино, кладемо цибулю, щоб вона наситила рідину своїм ароматом, додаємо бульйон. Далі кладемо сир, часник і трохи гірчиці. Коли все упариться наполовину, додаємо вершки. Коли закипить, знімаємо, проціджуємо і збиваємо у блендері.

Посолене і поперчене куряче філе обсмажуємо на добре розігрітій сковороді на вершковому маслі з обох боків, поливаючи рідиною. Щоб м’ясо набуло красивого жовтуватого кольору, на сковорідку Володимир радить кинути паличку кориці. В жодному разі філе не варто пересмажувати. Воно має бути iз серединкою, яка ледь прихопилася, — «медіум».

Для гарніру беремо картоплю, моркву і цукіні. Всі овочі нарізаємо на бруски по 5–6 см, яким робимо по 8 граней. Відварюємо все окремо: картоплю — 12 хвилин, моркву — 8, цукіні — 5 хвилин. Коли овочі трохи охолонуть, швидко разом обсмажуємо їх на розігрітій сковорідці з олією та вершковим маслом, активно помішуючи і струшуючи, — кілька хвилин влаштовуємо їм «чортову карусель».

Насамкінець — правильне викладання складових страви на тарілку. Спочатку від центру варто нанести на неї тонкі смужки соусів з помаранчевого і червоного болгарського перцю з медом. Зробити такі соуси дуже просто: спочатку треба запекти у духовці великих розмірів перчини, зняти з них шкірку, вийняти серцевину з насінням, а потім кожну окремо помістити у блендер, додати за смаком мед (у середньому — 0,5 чайної ложки) і збити. Філе треба порізати по косій на 3–4 частини і викласти його трохи збоку. З іншої сторони — 4–5 шматків овочів, посередині — соус дорблю.

На десерт зготуємо шоколадне суфле — страву, назва якої у перекладі означає «повітря з ароматом». Суфле — це гарно збиті, максимально насичені повітрям яєчні білки і жовтки iз заварним кремом, які випікають при температурі 180 градусів 10–12 хвилин. Для приготування потрібні 3 яйця, пiвтори столовi ложки патисер — магазинного сухого заварного крему, 3–4 столові ложки цукру, 1 г екстракту ванілі, 50 г шоколаду, 300 г молока. Спочатку треба приготувати керамічні формочки з однаковим діаметром по всій висоті (щоб рівномірно пропікався десерт). Формочки всередині спочатку потрібно ретельно змастити вершковим маслом, а потім дно і стінки посипати цукром. Далі на водяну баню ставимо шоколад, щоб він розтанув. Збиваємо жовтки. Вводимо у жовтки заварний крем, додаємо цукор (в жодному разі — не цукрову пудру, вона швидко розплавиться і не дозволить суфле піднятися), ваніль, шоколад і молоко. Змішувати інгредієнти потрібно швидкими активними рухами вінчика, щоб жовтки не згорнулися при контакті з гарячим шоколадом. Поки ця маса охолоджуватиметься, у круту піну збиваємо охолоджені білки. Насамкінець вводимо їх в охолоджену масу. Розливаємо суміш у формочки, наповнюючи їх наполовину. Ставимо суфле в попередньо розігріту духовку і скликаємо домашніх чи гостей до столу.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>