«Винними можуть стати... метеорити»

07.11.2012
«Винними можуть стати... метеорити»

До Солонянської середньої школи №1 батьки тепер відправляють дітей з острахом.

Нещодавно ЗМІ розповсюдили інформацію про масове отруєння двадцяти учнів Солонянської середньої загальноосвітньої школи №1 на Дніпропетровщині, які звернулися до районної лікарні зі скаргами на болі в животі, нудоту, слабкість, діарею. Вісьмох дітей довелося госпіталізувати. При цьому зазначалося, що стан хворих оцінюється як середнього ступеня тяжкості.
За словами головлікаря Солонянської центральної райлікарні Олександра Мазурика, причиною недуги дітей стала звичайна ентеровірусна інфекція. Але батьки з цим не згодні.

Риба чи вірус?

Як підозрюють батьки школярів, надзвичайну подію у школі № 1 могла спричинити риба, з якої у шкільній їдальні готували котлети. До такої думки схиляються і мешканці райцентру. Дехто з солонянців начебто бачив, як розморожена риба чотири дні пролежала на підлозі в їдальні, а потім з неї для дітей робили котлети. Однак меню шкільної їдальні таку версію ніби спростовує, бо того дня, коли діти отруїлися, рибних котлет у ньому не було. Принаймні це засвідчують попередні результати спільної перевірки, проведеної прокуратурою Солонянського району із залученням працівників Головного управління держсанепідслужби та Головного управління освіти та науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

Але за фактом порушення санітарних правил і норм, що спричинили отруєння учнів школи №1, Cолонянський райвідділ міліції ГУМВС у Дніпропетровській області порушив кримінальну справу. Не промовчала і прокуратура області. Там вустами власної прес–служби запевнили, що хід розслідування кримінальної справи за статтею 325 Кримінального кодексу України «Порушення правил боротьби з епідеміями», взято під контроль. Але вже зараз правоохоронці неофіційно кажуть, що фактів, які б призвели до отруєння, ними не виявлено. Що, у свою чергу, викликало обурення батьків.

Наприклад, доньці Інни Ремез у Солоному теж поставили діагноз «ентеровірусна інфекція». Проте дитину в райцентрі не госпіталізували. І тільки у дніпропетровській обласній лікарні імені Мечникова у дівчинки виявили отруєння.

Та й інші батьки дітей, що захворіли, мало вірять офіційній версії. Втім говорити з журналістами погоджуються одиниці — бояться за своїх школяриків, адже «їм ще вчитися в школі і в лікарню теж ходити доводиться», та й взагалі «селище не надто велике, і всі один одного знають».

«Маленька мафія, що погано пахне »

— Отруєння на 100 відсотків! — безапеляційно заявила мені Ганна Заїка, одна з небагатьох, хто погодився спілкуватися з журналістом. — Моя донька потрапила до лікарні, температури не було, а тільки блювота. В інфекційному відділенні, куди помістили мою дитину, оперативно і якісно надали допомогу, медсестри після доби чергування залишилися працювати далі, співробітники, які навіть перебували у відпустці, вийшли на роботу. Всі допомагали. І яким же було моє здивування, коли прийшла відвідати доньку, а мені повідомили, що нас уже... виписали. Подивившись історію хвороби, я там побачила тільки загальний аналіз крові і сечі. Немовби ніякого захворювання і не було.

— В історії хвороби своєї дитини я теж побачила тільки загальний аналіз крові і сечі, — розповідає мама ще однієї постраждалої дитини Оксана Макаренко. — А де ж бактеріальні посіви калу? Я добре знаю, що цей аналіз робиться від трьох до п’яти діб. На якій тоді підставі й ким був поставлений діагноз «ентеровірусна інфекція»? Адже у моєї доньки навіть горло не боліло. Спочатку у неї в животі боліло, потім почалися блювота і понос. Так тривало до ранку. В інфекційному відділенні лікарні я побачила десятки дітей з такими ж симптомами. Якби це справді була інфекція, то сюди мали б обов’язково потрапляти хворі й протягом наступних днів. Я так розумію, що цей переполох вгамують, і винних не знайдуть. А те, що в доньки на тлі інтоксикації почалося загострення пієлонефриту, нікому не цікаво.

Ще одна мешканка Солоного на ім’я Тетяна хоч і погодилася зі мною поспілкуватися, але попросила не називати її прізвища.

— Мій син теж отруївся і, відтоді я не дозволяю йому відвідувати їдальню, але, погодьтеся, це не вихід для семирічної дитини, — каже жінка. — Треба терміново щось робити, інакше подібна ситуація може повторитися, і винних, як завжди, не знайдуть. Спишуть на екологію, метеорити чи ще щось.

Те, що сталося, спонукає солонянців до активніших дій. Що досить переконливо простежується зі спілкування у соціальних мережах iнтернету. «Керівництво школи, адміністрація, управління освіти роблять «бабки» на закупівлі неякісних продуктів до шкіл і дитячих садків, — пише солонянець Євген Савченко. — Наприклад, у Солоному всі інстанції пов’язані між собою, починаючи з родинних зв’язків і закінчуючи просто бізнесом. Отака маленька мафія, що погано пахне, з руками до плечей у лайні. Ось і відповідь: чому у харчового отруєння діагноз «вірусна інфекція».

Поки що солонянці з нетерпінням очікують офіційних висновків компетентних органів, які здійснюють перевірку, й заявляють про готовність вийти на акції протесту, якщо буде потреба.

Віктор ОРЕЛ, журналіст
Дніпропетровська область