НОВИНИ ПЛЮС

07.11.2012

«Газпром» знизив ціну газу для Польщі

«Газпром» та польська енергетична компанія PGNiG («Польське нафтове гірництво і газова промисловість») позавчора остаточно узгодили зниження ціни російського газу для Польщі, повідомила вчора «Газета виборча» з посиланням на інформацію з урядових джерел. Офіційно розміри знижки буде оголошено найближчим часом. Досі Польща платила за російський газ найвищу ціну в Євросоюзі. У першій половині цього року вона становила понад 500 доларів за тисячу кубометрів газу, тоді як іншим країнам ЄС така сама кількість російського блакитного палива обходилася в середньому у 381 долар.

Нобелівська премія миру Євросоюзу — нелегітимна?

Міжнародне бюро миру — неурядова організація, яка бореться за мир на планеті, — вважає, що присудження Нобелівської премії миру Євросоюзу є нелегітимним, і закликає скасувати церемонію її вручення. У відкритому листі до Нобелівського фонду Міжнародне бюро миру, яке саме було відзначене цією премією 1910 року, стверджує, що Європейський Союз уже не є «провідником миру». А в заповіті Нобеля стверджується, що лише особа або організація, яка відповідає такому критерію, заслуговує на нагороду. На думку бюро, ЄС не спрямований на демілітаризацію у міжнародних відносинах, навпаки, сповідує засади безпеки, які ґрунтуються на збільшенні військової потуги та ведення воєн.

Нобелівський комітет звинувачення відкидає. Секретар Норвезького Нобелівського комітету Гейр Лундестад заявив в інтерв’ю агенції «Франс пресс», що такі погляди висловлювалися і раніше, що вони йому добре відомі, але «неспроможні затримати еволюційного підходу» до вручення найпрестижнішої у світі відзнаки.

Загальний страйк у Греції

Працівники приватного і державного сектору Греції вчора розпочали 48–годинний страйк проти нових заходів жорсткої економії, які представив уряд на розгляд парламенту. Як очікується, сьогодні грецькі депутати схвалять подальше скорочення державних витрат та підвищення податків на загальну суму 17 млрд. доларів. Та навіть попри нові скорочення, державний борг країни наступного року вдвічі перевищуватиме весь обсяг виробленої Грецією продукції. Скорочення бюджетних витрат є умовою для отримання Грецією нового траншу міжнародної фінансової допомоги, проте обертається жорстким несхваленням народу й масовими протестами.

Суд над суддями

Міжнародна рейтингова агенція Standard & Poor’s завищувала рейтинги і надавала інвесторам хибну інформацію. Такий безпрецедентний вердикт виніс позавчора Федеральний суд Австралії. 12 австралійських міст подали позов проти S&P. У 2006 році вони придбали цінні папери, які отримали від рейтингового агентства оцінку «відмінно». Муніципалітети витратили на активи близько 12,5 млрд. євро. За кілька місяців придбані папери знецінилися на понад 90%. Окрім відшкодування власне інвестицій, у цій справі може йтися і про додаткові компенсації. Загалом штрафи, накладені на Standard & Poor’s, можуть перевищити 23 млрд. євро.

18 тисяч років в’язниці за штурм «Флотилії свободи»

У Стамбулі почався заочний суд над чотирма ізраїльськими генералами у справі кривавого штурму турецької «Флотилії свободи», яка везла гуманітарну допомогу в Сектор Газа. Прокуратура просить засудити екс–керівників генштабу, ВМФ, ВПС та розвідки Ізраїлю до 18032 років ув’язнення кожному. «Відповідно до міжнародних угод про видачу підозрюваних, вони можуть бути заарештовані, якщо виїдуть до третіх країн. Якщо їхні прізвища будуть занесені до червоного списку Інтерполу, їх можуть екстрадиювати до Туреччини, де на них чекатиме правосуддя», — повідомила адвокат постраждалих на судні. Ізраїль називає цей процес показовим судилищем та політичною виставою.

31 травня 2010 року ізраїльський десант висадився на турецький флагман «Флотилії свободи» «Маві Мармару». Ізраїльські вояки відкрили вогонь по активістах: дев’ятеро громадян Туреччини загинули, 189 отримали поранення.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>