Обнулення, помножене на 5

07.11.2012

Мітинг під Центральною виборчою комісією, хоч і порідів, але вистояв ніч із понеділка на вівторок. За півгодини до півночі відбулася сутичка з «Беркутом», який не дозволив встановити намет, тож людям довелося мокнути під холодним дощем, час від часу ховаючись у підземному переході на станції метро «Печерська».

О першій ночі своїх прихильників приїхали підтримати Віталій Кличко, Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок. Серед протестувальників були депутати В’ячеслав Кириленко, Андрій Кожем’якін, Роман Забзалюк, Олександр Чорноволенко та інші. Уранці демонстрація продовжилася, зокрема під’їхали люди з областей. Утім, багато хто з кількох сотень учасників не розуміє, яка мета і, відповідно, ймовірна тривалість цієї акції.

Адже якщо йдеться про виборювання результатів опозиції в найбільш проблемних одномандатних округах, то ще в понеділок увечері ЦВК одностайно ухвалила постанову про неможливість встановити достовірні результати виборів від ОВК №№94 (Засуха/Романюк), 132 (Травянко/Корнацький), 194 (Жуковська/Булатецький), 197 (Губський/Даценко), 223 (Пилипишин/Левченко) і перевела на Верховну Раду стрілки щодо повторного голосування в цих округах. Таке рішення Центрвиборчкому лідер «Свободи» Тягнибок назвав двозначним і несправедливим, «але краще вже перевибори, ніж визнання ЦВК перемоги провладних кандидатів». Сам же Тягнибок визнав, що насправді рішення з цього приводу «ухвалюються не в Центрвиборчкомі, а зовсім у інших комісіях». Тобто це маневр Президента Януковича, котрий зберігає мовчанку з приводу кипучих фальсифікацій у мажоритарних округах. Власне, про те, що в останні дні в Україні є Президент, нагадало хіба повідомлення з канцелярії президента Польщі: Броніслав Коморовський увечері в неділю зателефонував українському колезі і вказав на те, що виборчі афери можуть негативно вплинути на підписання угоди про асоціацію між ЄС та Україною.

Утім думки опозиціонерів щодо перевиборів на кількох округах розділилися. «Так і підмиває кой–кому дати в морду за оте «переможне» визнання повторних виборів у п’яти округах, — написав у своєму «Фейсбуці» один із лідерів об’єднаної опозиції Анатолій Гриценко. — Зрадили хлопців, які відкрито пішли проти бульдозера і перемогли; зрадили тисячі і тисячі людей, громадян — у Первомайську, Миколаєві, Каневі, Черкасах, Обухові, Василькові, Києві, — які більше тижня цілодобово захищали їхню перемогу, витримали шалений натиск «беркутівців», засух, губських, круглових, зберегли усі документи... А тут, у столиці, знову та сама історія, як із законом про вибори – «потерпели очередную победу?»

«По факту члени ЦВК підтримали фальсифікаторів, вивели їх з–під кримінальної відповідальності. Людей били, зневажали — тепер це все просто нічого не варті інциденти», — додає присутній на мітингу журналіст і блогер Вахтанг Кіпіані.

Чи то аби зберегти обличчя після позитивного голосування Ради щодо перевиборів, чи то справді аби продовжити боротьбу на округах, але вчора по обіді ВО «Батьківщина» видала заяву, в якій ідеться: «ЦВК, прийнявши рішення про неможливість встановлення результатів виборів у п’яти округах, виконала вказівку влади для того, щоб не допустити перемоги опозиційних кандидатів та легалізувати масштабне спотворення волевиявлення громадян... Об’єднана опозиція не визнає таке антинародне та незаконне рішення ЦВК. Ми невідкладно оскаржимо його в суді і не визнаємо результати виборів до тих пір, поки всі опозиційні кандидати, в яких намагаються вкрасти перемогу, не отримають свої депутатські мандати. Вимагаємо від ЦВК взяти відповідальність за встановлення підсумків голосування на себе».

Тим часом протистояння у «гарячих» округах учора тривало. Лише «регіонал» Лисов у 211–му (якого немає в «списку ЦВК») визнав перемогу БЮТівця Терьохіна.