Хто ви, містере президент?

06.11.2012
Хто ви, містере президент?

Мітт Ромні (ліворуч) проти Барака Обами: хто кого? (Рейтер.)

За президентськими виборами у США, які відбуваються сьогодні, стежить увесь світ. Адже від їх результату значною мірою залежатиме подальша міжнародна політика. У разі перемоги чинного президента Барака Обами в межах держави триватимуть його не дуже успішні реформи, що були започатковані за першої каденції, але у зовнішній політиці змін очікувати не варто. Як прогнозують експерти, 51–річний Обама й надалі вирішуватиме, як Америці більш–менш гідно вийти з воєн в Іраку та Афганістані, при цьому майже повністю забуваючи про Євросоюз, а Східну Європу — й поготів.

Якщо ж Обамине місце в Білому домі займе 65–річний республіканець Мітт Ромні, кардинальних змін зазнає і внутрішня, і зовнішня політика США. В економіці Вашингтон повернеться до консервативної економічної моделі часів президента Джорджа Буша–молодшого, а у зовнішній політиці приділятиме більше уваги європейським справам, зокрема і в Росії та інших пострадянських республіках (а отже, і в Україні). Але цей потенціальний великий плюс може бути зведений нанівець розв’язанням чергової великої війни на Близькому Сході, де об’єктом ізраїльсько–американської агресії стане Іран.

Цьогорічна президентська кампанія у США була однією з найзатятіших у повоєнній історії. Обама і Ромні активно боролися за кожен голос. В останні дні перед голосуванням обоє проводили передвиборчі акції у так званих «хитких» штатах, громадяни яких досі остаточно не визначилися зі своїм ви­бором. За результатами останніх соціологічних опитувань, рейтинг у кандидатів майже однаковий. Дослідження, що його провели спільно газета «Уолл–стріт джорнел» і телемережа «Ен–Бі–Сі ньюз», показало, що Обаму підтримують 48% виборців, а Ромні — 47%. Похибка становить 2,55%. Інше опитування, проведене не по всій Америці, а лише у ключових для остаточного результату штатах інститутом Геллапа на замовлення газети «Ю–Ес–Ей тудей», показало однакову підтримку обох кандидатів — на рівні 48%. Такий самий результат показало й дослі­дження, проведене телемережею «Ей–Бі–Сі ньюз» та газетою «Вашингтон пост».

«Усе у ваших руках. Це ви маєте владу, від вас залежить майбутнє цієї країни, який вигляд вона матиме впродовж наступних десятиліть», — сказав позавчора Барак Обама на виборчому мітингу в місті Конкорд, штат Нью–Гемпшир. Днем раніше з майже такими самими словами до виборців цього «хиткого» штату звертався Мітт Ромні.

В останні дні виборчої кампанії графіки обох кандидатів були як ніколи насиченими. Ромні у неділю відвідав штати, де досі не визначилися, Айову та Огайо, а потім Пенсильванію та Вірджинію. Шлях передвиборчих поїздок Обами в суботу проліг через Огайо, Вісконсин, Айову та Вірджинію. У його кампанії також брав участь колишній президент США Білл Клінтон, який приєднався до Обами у Вірджинії і сказав захриплим голосом, що «віддав свій голос на службу своєму президентові». У неділю Обама зосередив свої зусилля на Нью–Гемпширі, Флориді, Колорадо. За попередніми даними, у більшості цих вирішальних штатів із мінімальним відривом лідирує чинний президент. Останнім часом на адресу Обами лунають схвальні відгуки навіть із лав республіканців за його рішучі дії з подолання наслідків руйнівного урагану «Сенді». Наслідки стихійного лиха, як припускають оглядачі, можуть відбитися на процесі виборів. Зокрема, у деяких регіонах можливі затримки з підрахунками голосів виборців, які голосують поштою.

Вибори у США непрямі — останнє слово у визначенні глави держави належить Колегії виборників, яких є різна кількість для кожного штату (залежно від його представництва в Конгресі). Тож не завжди пряма більшість звичайних виборців, які віддали свої голоси за того чи іншого кандидата, гарантує йому президентський пост. Зазвичай виборники голосують так, як вирішила більшість виборців їхнього штату, але з цього правила трапляються й винятки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>