НОВИНИ ПЛЮС

06.11.2012

«Марш русскіх» у Москві

У неділю Росія відзначала День народної єдності. З цієї нагоди президент РФ Володимир Путін, який помітно накульгував (нагадаємо, російські ЗМІ пишуть, що ВВП чи то переніс інсульт, чи то страждає від загострення радикуліту), разом із патріархом РПЦ Кирилом та представниками інших релігійних конфесій поклав квіти до пам’ятника лідерам народного ополчення Кузьми Мініна і Дмитра Пожарського.

А в центрі Москви та багатьох інших міст Росії відбулися «Русскіє марши». У столиці, за оцінками поліції, на таку акцію зібралося близько 6 тисяч людей. Попри законодавчу заборону, учасники мітингу затуляли обличчя шарфами, стріляли з ракетниць і палили фаєри, але правоохоронці воліли цього «не помічати».

Копти обрали нового патріарха

Коптська православна церква минулої неділі отримала нового патріарха. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, ним став єпископ Теодорус із провінції Бухейра. За традицією, папірець з ім’ям нового патріарха витягнув зі срібної чаші хлопчик із зав’язаними очима. Крім 60–річного Теодоруса, на посаду патріарха православної церкви Єгипту претендували 54–річний єпископ Центрального Каїра Рафаїл та 70–річний чернець Рафаїл Ава Міна. Трьох кандидатів висунула група з 2400 представників духівництва. Інтронізацію патріарха Теодоруса призначено на 18 листопада.

Попередній патріарх Коптської церкви Шенуда III, який користувався великою повагою не лише серед християн Єгипту й Африки загалом, а й серед мусульманського населення, помер у березні у віці 88 років. Коптська церква є однією з найдавніших у світі — вона була заснована в I столітті нашої ери євангелістом Марком. Коптська громада є найбільшою православною громадою в країнах Африки — близько 7 мільйонів людей. Копти мешкають переважно в Єгипті й Ефіопії.

Газета помилилася — редактор іде у відставку

Головний редактор польської газети «Жечпосполита» Томаш Врублевський подав у відставку після публікації у його виданні статті про те, що на уламках президентського літака, який розбився в Росії, начебто виявили сліди вибухівки. Стаття викликала шквал емоцій у польському політикумі. «У ситуації, що склалася, піклуючись про добре ім’я «Жечпосполитої», я поінформував керівну раду видавництва «Пресспубліка» (яке видає газету. — Ред.) про те, що подаю у відставку», — сказано в заяві Врублевського, опублікованій на сайті газети. Тиждень тому «Жечпосполита» повідомила, що польські слідчі виявили сліди тротилу і нітрогліцерину на уламках літака Ту–154, що зазнав катастрофи під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Серед загиблих був і президент Польщі Лех Качинський з дружиною Марією. Після цього представник військової прокуратури Польщі, полковник Іренеуш Шельонг, заявив журналістам, що польські слідчі, які працюють у Смоленську, не підтвердили наявність тротилу на уламках літака. Ярослав Качинський, брат–близнюк загиблого в авіакатастрофі президента, назвав спростування військової прокуратури «величезним обманом».

Незважаючи на відставку головного редактора «Жечпосполитої», вчора ще одне популярне польське видання, «Газета польська цодзєнна», повідомила, що має у розпорядженні документи польських слідчих та прокурорів, які обстежили уламки літака поблизу Смоленська і зробили висновок про наявність на них слідів вибухових матеріалів.

Храму Гробу Господнього заморозили рахунок у банку

Служителі Храму Гробу Господнього в Єрусалимі повідомили, що може зачинити свої двері для прочан на знак протесту проти дій ізраїльської водогінної компанії Hagihon, за поданням якої було заморожено банківський рахунок храму. Ця святиня, одна з найбільш шанованих у християнському світі, розташована на місці, де був розп’ятий, похований, а потім воскрес Ісус Христос. У водогінній компанії заявляють, що храм заборгував за воду 2,3 млн. доларів. У суперечку з компанією вступили сотні священиків, ченців та вчителів, які внаслідок замороження рахунку залишилися без коштів. Церква стверджує, що століттями отримувала воду безкоштовно, і це вже стало традицією. Натомість фірма Hagihon заявляє, що впродовж останніх 15 років постачала воду до храму у борг. Ізраїльська газета «Маарів» підтверджує, що існувала неписана домовленість між Греко–православним патріархатом Єрусалима, якому, разом із кількома іншими церквами, належить також і частина Храму Гробу Господнього, та мерією Єрусалима про звільнення святині від сплати за воду. Але представник компанії Hagihon тепер заявляє, що, згідно з ізраїльським законодавством, будь–яких винятків для релігійних організацій бути не може.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>