«Підрахуї» з Обухова

06.11.2012

Справжній театр абсурду відбувся минулої неділі в райцентрі Обухів, що на Київщині, під час засідання ОВК №94. Підсумковий протокол про результати виборів у окрузі під вигуки «Ганьба!» зачитав голова окружкому В’ячеслав Мартинюк. При цьому більшістю голосів комісія відмовилася від перерахунку голосів на кількох дільницях, який сама раніше призначила, щоб швидше розглянути рішення апеляційних судів і визнати недійсними голосування по 28 дільницях.

Нагадаємо, що на цьому окрузі перемогу здобув опозиціонер Віктор Романюк, якому з різницею у 8 тис. голосів програла одіозна дружина екс–«губернатора» Київщини Тетяна Засуха. Утім пані з Ковалівки не визнала поразку і через своїх юристів буквально закидала суди Василькова і Обухова скаргами, написаними за одним шаблоном. Мовляв, окремих спостерігачів від ПР нібито не пустили на ту чи іншу дільницю. Сторона Засухи оскаржувала результати лише на тих 28 дільницях, де з чималим розривом переміг Романюк. І хоча представники останнього наводили факти з фальшивими підписами скаржників, служителі кривосуддя ці факти проігнорували.

Опозиція не знайшла правди і в Апеляційному суді, тож окружком отримав підстави для визнання недійсним голосування по 28 дільницях, що становить близько 30 тисяч виборців. Отже голоси такої кількості людей просто викреслили, а відтак, вкрали перемогу у справжнього переможця. Втручання відомих опозиціонерів Віктора Олійника та Андрія Пишного, їхні заклики не скоювати злочин не виправили ситуації, тоді як члени ОВК почали кудись дзвонити.

Після цього в залі з’явилася Тетяна Засуха, яка наказним тоном неодноразово вказувала окружкому: «Працюйте!» Навіть наказала міліції вивести із зали «сторонніх»,тобто опозиціонерів, а коли це не вдалося, пропонувала усім розсістися по місцях. Й навіть потріпала по щоці нардепа Олійника, а до свого опонента Романюка панібратськи звернулася: «Хлопче, молодий і красивий». З коридору дружину мовчки підтримував екс–«губернатор» Київщини Анатолій Засуха.

У результаті ОВК оголосила переможцем Засуху з перевагою у тисячу голосів. Окремі члени ОВК не приховували радощів від такої махінації і про щось шепотілися із пані Засухою. Андрій Пишний на цей абсурд відреагував коротко: «Засуха депутатом не стане. Вони сказали 17 тисячам осіб (які проголосували за Романюка на дільницях, де скасували голосування): ви ніхто!».

Учора Віктор Романюк оскаржив у ЦВК дії окружкому №94 щодо визнання перемоги Тетяни Засухи. «Ми оскаржуємо те, що відбулося в неділю, бо в Обухові виборів не було. Вони просто намалювали протокол під конкретну людину», — сказав Романюк у коментарі ЗМІ.

Але надвечір ЦВК прийняла протокол округу №94, де оголошено переможницею Засуху. Окремі думки висловили Магера й Усенко–Чорна. Нагадаємо, що, згідно з нинішньою редакцію закону, члени ЦВК зобов’язані підписати протокол. У разі незгоди вони можуть лише скласти окрему думку.