Операція «0»

06.11.2012

Як діяти опозиції, якщо влада нахабно фальсифікує вибори через кишенькові ОВК й суди, крадучи відсотки на користь партійного списку «Регіонів» та мандати — на користь мільйонерів–мажоритарників? Позавчора один із лідерів «Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Анатолій Гриценко запропонував: потрібно відмовитися від роботи в новій Верховній Раді. Тобто скликати терміновий з’їзд і повністю обнулити виборчі списки трьох опозиційних партій, а також відкликати всіх обраних до ВР мажоритарників від опозиції. Так у парламенті стане менше 300 депутатів, він буде нелегітимним (оскільки, відповідно до ст. 82 Конституції, Верховна Рада є повноважною за умови обрання не менше двох третин від її конституційного складу) — i, як наслідок, доведеться проводити перевибори. На них, очевидно, опозиція вже точно переможе.

Як написав Гриценко у своєму «Фейсбуці», таку пропозицію він вніс лідерам ООБ Арсенію Яценюку та Олександру Турчинову, і вони погодилися: «В Раду за цих умов — не йти! Бо інакше втратимо довіру людей, які нас підтримали, а це — найважливіше!» Як варіант, пропозицію обнулення пообіцяли розглянути і «Свобода» та «УДАР».

Упродовж дня цей радикальний крок (за деякими даними — запропонований Юлією Тимошенко) багато хто розглядав як чи не єдиний спосіб протидії сваволі владних «підрахуїв». Однак настав понеділок, пройшов мітинг, емоції дещо вляглися — ввімкнувся аналітичний розум.

Справді, країна вже проходила таке в 2007 році, коли свої списки обнулили «Наша Україна» і БЮТ. Але, власне, перевибори тоді відбулися не через це, а через загальний консенсус із цього питання, до якого пристала й Партія регіонів Віктора Януковича. До того ж п’ять років тому не лише 150 склали мандати, а партії — відповідно до чинного тоді законодавства — скасували свої списки, а мажоритарників тоді просто не було. «Зараз усе цілком інакше! — говорить «помаранчевий» активіст, журналіст Тарас Шамайда. — Закон про скасування списків давно скасований, а новий закон такого не дозволяє. Складання мандата мажоритарником означає просто нові вибори в цьому окрузі. Тобто якщо навіть усі 170 обраних опозиціонерів дружно відмовляться від депутатства, то замість мажоритарників обируть нових мажоритарників, а замість списочників зайдуть люди із «хвостів», які погодяться взяти мандат, — а гроші їм за це запропонують дуже великі. Тож пропозиція Гриценка — це цілковита провокація. Треба боротися за кожен мандат зараз, після цього у раді — за кожне голосування, виступ, поправку, аби не дати «Регіонам» отримати 300 голосів. А такий «бойкот» — це дарування конституційної більшості Януковичу».

Політолог Володимир Фесенко продовжує: «Навіть якщо вдасться домогтися нелегітимності нової Верховної Ради, до формування нового складу парламенту буде діяти нинішній склад. І у відповідь на радикальний сценарій опозиції нинішня парламентська більшість може, наприклад, змінити закон про вибори народних депутатів. Вибори можуть провести тільки за мажоритарною системою (без всяких партійних списків) або повернуть у закон норму про зняття з виборів кандидатів, які отримали два попередження. І тоді нинішні проблеми опозиції на округах можуть здатися «квіточками» порівняно з новими проблемами на позачергових виборах. До того ж давайте не забувати, що указ про позачергові вибори видає Президент».

Висновок Фесенка — стратегія перевиборів за схемою «все або нічого» є дуже ризикованою і майже нереальною для втілення.

Один із лідерів «Свободи» Ігор Мірошниченко зазначає: щоб відмовитися від депутатства, треба спочатку набути його, тобто скласти присягу у ВР, а це ще більше утруднює реалізацію плану.

«Тож у парламент треба йти — і для того, щоб у опозиції був політичний і правовий плацдарм для успішної участі в президентських і майбутніх парламентських виборах», — резюмує Фесенко.

«Батьківщина», схоже, дослухалася. «Остаточне рішення щодо ймовірного обнулення опозиційних списків буде ухвалено після офіційного оголошення результатів виборів» — про це вчора на брифінгу сказав лідер фракції БЮТ Андрій Кожемякін. За його словами, до 12 листопада в опозиції ще є «шанс повернути перемогу її мажоритарників».