Проблемна дев’ятка

06.11.2012
У дев’яти «мажоритарних» округах триває боротьба представників влади та висуванців від опозиції за перемогу на парламентських виборах. Найбрутальніше цими вихідними підбивали підсумки виборів на округах: №94 (в Обухові одіозна «регіоналка» Тетяна Засуха вирвала перемогу завдяки кривосуддю), №132 (у Первомайську Миколаївської області сталися зіткненя між людьми та міліцією, яка захопила протоколи штурмом), №197 (у Каневі на Черкащині найповільніше рахували голоси). Утім інші шість проблемних округів не відстають від цієї трійці як за методами «ламання через коліно» волевиявлення людей, так і за своєю ганебністю.

Вінниччина

Так, в окрузі №11 спершу перемагала кандидат від «Батьківщини» Наталія Солейко, та після перерахунку голосів, здійсненого за рішенням суду на вимогу самовисуванця Олександра Домбровського (екс–голова Вінницької ОДА), цей ставленик Петра Порошенка випередив опозиціонерку на 2 тис. голосів. Сталося це після зміни голови ОВК. Приміщення окружкому «зачищали» від депутатів, міжнародних спостерігачів та журналістів бійці «Беркута». Після перерви до зали ОВК нікого не пускали, тож сталося кілька локальних сутичок.

В окрузі №14 також спершу перемагав кандидат від «Батьківщини» Іван Мельничук, однак самовисуванець Віктор Жеребнюк зажадав перерахувати голоси на десяти дільницях, у результаті чого більше половини бюлетенів на більшості дільниць визнали недійсними – і Жеребнюк став переможцем. В опозиції стверджують, що бюлетені свідомо попсували.

Київщина

В окрузі №90 у Білій Церкві більшість голосів, за даними протоколів із мокрими печатками, отримав кандидат від ВО «Свобода» Олександр Марченко, але окружком назвав переможцем самовисуванця Віталія Чудновського (наречений сестри голови Адміністрації президента Юлії Льовочкіної). «Свободівець» оскаржив це рішення у суді, суд не підтримав його, і Марченко зараз чекає рішення на апеляцію.

Водночас виборчі пристрасті вщухли в Ірпені, в окрузі №95. Минулої неділі ОВК підбила підсумки виборів, за результатами яких переможцем очікувано став представник БЮТ В’ячеслав Кутовий. Напередодні свою поразку визнав одіозний «регіонал» Петро Мельник (3–тє місце), а також «ударівець» Олександр Юраков (2–ге місце). Через що під будівлею ОВК одразу припинили збиратися молодики, готові до штурму.

Київ

В окрузі №211 у Києві змагаються кандидат від «Батьківщини» Сергій Терьохін та «регіонал» Ігор Лисов. Переміг Терьохін (в одній із сутичок йому травмували пальця), однак Апеляційний суд дозволив перерахувати голоси на понад 40 дільницях в окрузі.

В окрузі №216 у Києві спершу лідирувала кандидат від «Батьківщини» Ксенія Ляпіна, але самовисуванець Олександр Супруненко (брат зятя екс–мера Києва Леоніда Черновецького) домігся в Апеляційному суді перерахунку голосів на 19 дільницях. Пані Ляпіна вже назвала це рішення «судовим бандитизмом за схемою Засухи». Водночас у ході засідання Київського окружного адмінсуду встановлено фальсифікацію протоколу однієї з дільниць округу на користь Супруненка, де йому приписали майже двісті голосів інших кандидатів.

Також триває боротьба в окрузі №223 у Києві між кандидатом від «Свободи» Юрієм Левченком та самовисуванцем Віктором Пилипишиним (екс–керівник Шевченківського району столиці). Спершу перемогу здобував Пилипишин, за останніми даними, лідирує Левченко, однак суди постановили перерахувати голоси на окремих дільницях, після чого ОВК вирішила здійснити перерахунок на 12 дільницях. «Як загнаний щур, він може спробувати вчинити якісь радикальні дії, — каже «свободівець» про Пилипишина. Через тиждень після виборів в Україні залишився єдиний цей округ, де ще не оброблені 100% протоколів.