Бійцівський клуб

02.11.2012
Бійцівський клуб

У Кубку країни «Дніпро» на класі перескочив «Іллічівець». Фото Станіслава Ведмідя.

Звучить трохи дикувато, але жереб поточного Кубка країни виявився аж занадто сліпим, оскільки вже на стадії 1/16 фіналу звів «Динамо» та «Шахтар» і «дозволив» пройти в наступне коло одразу п’ятьом командам нижчих ліг, три з яких мали друголігову прописку. Щоправда, їх перебування серед еліти виявилося недовгим. Позавчорашні матчі 1/8 фіналу розставили все по своїх місцях. Продовження вищими за рангом командами атракціону «небаченої щедрості» не відбулося. Із «нетопових» колективів до наступного етапу пройшов лише лідер першої ліги — «Севастополь», який без надмірних зусиль, навіть без головного бомбардира Сергія Кузнєцова, підтвердив свій вищий клас у матчі з представником другого дивізіону — тернопільською «Нивою».

А те, що іменитий «Металіст» програв «Карпатам», так це більше скидається на традицію. У попередньому розіграші Кубку країни, на цьо­му ж таки етапі, харків’яни так само пропустили вперед львівський клуб, хоч і тоді, i зараз суттєво переважають його за рівнем виконавців. Проте вочевидь підопічним Мирона Маркевича, які успішно виступають на двох фронтах — у прем’єр–лізі та Лізі Європи, — не під силу відстоювати ще й третій напрям. Відтак на двобій проти своєї колишньої команди очільник харків’ян виставив «другий» склад, де, на відміну від єврокубкових баталій, знайшлося місце українцям. Однак, думається, вони знову розчарували свого керманича. Хоча Мирон Маркевич проявив себе справжнім дипломатом: «Таким складом ми грали вперше. В принципі, моментами виглядали непогано. Але все–таки ми більше думали про суботню гру з «Дніпром» та матч проти «Русенборга».

На відміну від «металістів», які напередодні принципового матчу в Дніпропетровську вирішили зекономити сили, підопічні Хуанде Рамоса проти «Іллічівця» зіграли основним складом. І закономірно перемогли, здобувши класичну перемогу — 2:0. За словами капітана дніпрян Руслана Ротаня, ключовим у кубковому двобої виявилося нереалізоване Костянтином Ярошенком пенальті, після якого маріупольці зламалися й пропустили другий гол у матчі.

А от невдача Генріха Мхітаряна, який не зміг із «позначки» вразити ворота «Говерли», жодним чином не вплинула на бойовий дух «Шахтаря». Попри тривалу рівновагу, підопічні Мірчи Луческу зрештою змогли дотиснути одного з аутсайдерів елітного дивізіону. Пригадується, що й у матчі 2–го туру ПЛ, який, до слова, проходив у Львові, донеччани довго не могли схилити шальки терезів на свою користь. Загалом же в останніх матчах «Шахтаря» прослідковується цікава закономірність, згідно з якою «помаранчево–чорні» забивають переможні м’ячі після перерви, ближче до завершення матчу. «Добре, що вчасно зібралися й реалізували свої моменти», — сказав після гри захисник українського чемпіона Дмитро Чигринський.

Натомість «Ворскла», яка в матчі проти «Таврії» також почала грати у футбол лише після перерви, не змогла пройти далі. У першому таймі команда Сергія Свистуна пропустила три м’ячі й, хоча після перерви мала беззаперечну перевагу, вирівняти становище так і не змогла. «Так буває у футболі — команда володіє перевагою, але програє», — бідкався тренер полтавчан. Додамо одну цікаву деталь: різниця за кутовими — 22:1 на користь «ворсклян». Щоправда, окрім фортуни, господарі також мають подякувати й керівництву стадіону «Ворскла», яке не змогло відповідним чином підготувати до матчу футбольне поле, яке постраждало від зливи. Інспектор матчу навіть розглядав можливість скасування поєдинку й зарахування технічної поразки господарям. Однак винахідливі працівники стадіону за допомогою величезних ганчірок та поролону змогли забрати зайву вологу з поля, яке, щоправда, все–одно двічі «підіграло» підопічним Лужного, коли ті забивали голи у ворота Долганського.

Відзначимо, що матч у Полтаві закінчився груповою штовханиною, в якій кіпер «Таврії» Сергій Погорілий кулаком ударив в обличчя полтавчанина Артема Громова. Окрім червоної картки, яку отримав сімферополець вже після фінального свистка, вочевидь його очікує ще й сувора (до шести матчів) дискваліфікація.

 

ТАБЛО

Кубок України. 1/8 фіналу. «Ворскла» — «Таврія» — 2:3 (Безус, 60; Будник, 63 — Гуменюк, 1; Любічич, 28; Назаренко, 32; вилучення: Погорілий, 90+0 («Т»)), «Карпати» — «Металіст» — 2:1 (у дод. час; Штілич, 77; Кенія, 107 — Крістальдо, 72), «Украгроком» — «Чорноморець» — 1:2 (Калиновський, 48 — Політило, 14; Бакай, 67), «Дніпро» — «Іллічівець» — 2:0 (Матеус, 50; Джуліано, 75; нереалізоване пенальті: Ярошенко, 73 («І»)), «Нива» (Т) — «Севастополь» — 0:2 (Коваль, 4, 48), «Говерла» — «Шахтар» — 1:4 (Ф. Лопес, 55 (пен.) — Фернандіньйо, 48; Тейшейра, 68; Адріано, 72; Вілліан, 75 (пен.); нереалізоване пенальті: Мхітарян, 64 («Ш»)), «Шахтар» (С) — «Волинь» — 0:2, «Авангард» — «Арсенал» — 0:1.