Щоб потрапити до Ріо, Усик має бути на дві голови сильнішим за аматора

02.11.2012

Про перехід у напівпрофесіональний бокс Олександр Усик говорить неохоче, посилаючись на те, що остаточного рішення ще немає. Однак головний тренер нашої олімпійської збірної та його особистий наставник Дмитро Сосновський каже про участь Усика в WSB як про доконаний факт. Хоча й відзначає, що за останні роки Сашко добряче втомився. «Зараз він перебуває у «розібраному» стані й до тренувань приступить лише за кілька днів, — відзначає в коментарі «УМ» пан Сосновський. — За останні роки він виграв практично все що міг, до того ж, свій боксерський шлях, вісім років тому, він почав із категорії 75 кг».

Як вважає Дмитро Дмитрович, щоб починати нову справу, потрібно переключити психіку. «WSB — це абсолютно інші змагання, з новим регламентом, новими правилами», — відзначає спеціаліст. У першу чергу, це командний турнір, де змагання йдуть «стінка» на «стінку», а переможець матчу визначається за підсумками виступів п’ятьох боксерів у різних вагових категоріях, які без шлемів і майок проводять п’ятираундові поєдинки.

«Команди поділені на підгрупи, переможці яких потрапляють до «плей–оф» чемпіонату, який триває з листопада до травня. Також наприкінці цього марафону визначається й переможець в абсолютній першості», — Дмитро Сосновський коротко окреслив регламент WSB.

Нашу країну в цій напівпрофесіональній лізі, яка перебуває під егідою Міжнародної асоціації аматорського боксу, вже давно представляє команда «Українські отамани». Тож не виключено, що Усик, плануючи перехід саме в цю команду, заздалегідь підлаштував свого чуба під неї.

«У «Отаманів» є свій тренер, котрий опікується цим напрямом. Адже АІБА розділила аматорський бокс на кілька підгруп, серед яких окреме місце займають олімпійський бокс та ліга WSB, — розповідає очільник наших олімпійців. — Але, оскільки це українська команда, яка представляє наш бокс, я їй інколи допомагаю кадрами зі своєї команди».

По суті, учасники WSB можуть без перешкод змагатися як у своєму напівпрофесіональному турнірі, так і на олімпійському ринзі. АІБА навіть домовилася з Міжнародним олімпійським комітетом про розіграш у WSB олімпійських ліцензій.

Любителі боксу, напевно, пам’ятають, як перед Лондоном в Україні розгорівся скандал навколо олімпійської «путівки» у вазі до 78 кг. Тоді, нагадаємо, одразу двоє українців у цій категорії вибороли перепустки на ОІ–2012. Сергій Дерев’янченко — на WSB–ринзі, а Євген Хитров, ставши чемпіоном світу в Баку, — в олімпійському форматі.

«Я хочу, щоб ви зрозуміли, чому на Олімпіаду поїхав Хитров, — вносить ясність у ситуацію «батько» нашої «золотої» команди. — Я обрав Євгена, оскільки він весь час був під моїм наглядом, готувався згідно з «нашими» правилами, змагався на турнірах, за олімпійським регламентом. І, що найголовнiше, він боксував з тими суперниками, які є лідерами в його вазі. І перемагав їх на ЧС та ЧЄ. Тоді як Дерев’янченко іноді вигравав у опонентів, які провели загалом у ринзі лише по три–чотири бої».

Відтак Дмитро Дмитрович попередив своїх колишніх підопічних — Ломаченка та Усика, які з нового сезону виступатимуть за «Українських отаманів»: «Щоб отримати «путівку» до Ріо–2016, потрібно бути на дві голови сильнішими за олімпійську команду».

Щоправда, як зауважує пан Сосновський, Ломаченко навряд чи буде боротися за свою третю Олімпіаду, адже він задекларував перехід у професіонали. А його участь в WSB — це перехідний етап на шляху до визначеної мети. Натомість Усик зізнався своєму тренеру, що хоче виграти другу Олімпіаду.