Партія регіонів «здала» Київ,

01.11.2012
Партія регіонів «здала» Київ,

Андрій Іллєнко в оточенні «Беркута» проривається на свою ОВК. Фото з сайту «УП».

Непогано так напакований капіталом після перебування в «молодій команді Черновецького», Олесь Довгий, за даними з різних джерел, позавчора ходив в адміністрацію Президента, аби попросити про підтримку в забезпеченні перемоги на своєму мажоритарному окрузі №214. Але в Януковича Довгому відмовили. Мовляв, за попередні пожертви спасибі, але зараз ти, хлопче, на волі, і за мандат борися самотужки.

Тепер, після трьох днів «боротьби за Київ», можна зробити висновок: нинішня партія влади вочевидь кинула напризволяще всіх «кандидатів Черновецького». А саме вони складають головну конкуренцію опозиції у столиці. У тих областях, де приблизно порівну голосів набирають опозиціонер і «регіонал» або «підсадна тушка» — там адміністративний, судовий і міліцейський ресурс однозначно робить переможцем «регіонала». А в Києві навіть у зовсім неочікуваних округах, добряче «угноєних» «черновецькими» грішми й пайками, гору бере опозиція. Є припущення, що Партія регіонів свідомо «здає» Київ, аби трохи випустити пару «накрученого» протестного електорату й не допустити повторення Майдану–2004 з епіцентром у столиці.

Так, у ВО №214 станом на вчорашній вечір після підрахунку майже 89% протоколів уже впевнено лідирував скромний «УДАРівець» Віктор Чумак. Ще напередодні ввечері Олесь Довгий визнав свою поразку у його зверненні до мешканців Дніпровського району столиці, опублікованому на офіційному сайті. «...Я вважаю, що вибори закінчилися, — заявив Довгий. — Втягуватися в процес оскарження результатів я не збираюся. Здійснювати тиск на членів ОВК та журналістів я теж не маю наміру. Ми вели чесну кампанію і не готувалися до фальсифікацій і підкупу, які використали проти нас», — каже юний мільйонер, який ще із зими почав роздавати бабусям продуктові пайки, тонометри тощо.

На окрузі 215 зазнала краху ще одна людина з команди Черновецького — нинішня секретар Київради та власниця мережі магазинів «Епіцентр» Галина Герега. Сайт ЦВК показує 100% врахованих протоколів і перевагу «свободівця» Андрія Іллєнка над Герегою в 191 голос. Напередодні до цієї ОВК підтягнулися численні прихильники «Свободи», «Беркут», якісь охоронці з «Епіцентру». Опозиціонери мали на руках протоколи з мокрими печатками, які сумарно засвідчували перемогу сина відомого кінорежисера. Герега пішла на відчайдушний, бо явний, крок — в одному з останніх протоколів із ДВК було переставлено місцями цифри її та Іллєнка. За наполяганням опозиції, після бійок і лайки, бюлетені перерахували в прямому ефірі, і «свободівець» повернув украдені в нього 111 голосів.

Учора «Свобода» пікетувала магазини мережі «Епіцентр» у різних областях, а заможна пані Герега зібралася домагатися нових перерахунків уже через суд. До речі, чоловік очільниці Київради, виграв вибори на окрузі №157 у Хмельницькій області з результатом 57%. Але, очевидно, першого депутатського подружжя в нашому парламенті таки не буде.

Натомість усе ще тривають бої за округи №223 (після опрацювання 72% протоколів попереду Віктор Пилипишин, але «Свобода» заявляє про перевагу Юрія Левченка за «мокрими печатками»), №216 (тут залишалася тільки одна ДВК, аби зафіксувати перевагу Ксенії Ляпіної над братом колишнього зятя Черновецького Олександром Супруненком), №211 («регіонал» Ігор Лисов із «братками» намагається зупинити перемогу Сергія Терьохіна).