Максимальне підсилення

01.11.2012
Максимальне підсилення

Із новачком Дуайтом Говардом на прізвисько «Супермен» «Лейкерз» програли старт у НБА. Фото Рейтер.

На противагу минулому, куценькому, сезону НБА, який через локаут почався на два місяці пізніше, нинішній чемпіонат стартував за розкладом. У трьох містах США — Клівленді, Маямі та Лос–Анджелесі, тобто на безпечній відстані від урагану «Сенді», вчора вранцi за нашим часом відбулися перші поєдинки «регулярки». На сході країни відбулося повторення фіналу конференції сезону 2011/12 — «Маямі» проти «Бостона», а в Місті ангелів зіграли «Лейкерз» та «Даллас», два останні чемпіони НБА із «західною» пропискою.

Проте, як відомо, наразі чемпіонський титул належить «східнякам» із Маямі, й вони знову розібралися з непоступливим «Бостоном». Щоправда, це в минулому році «Селтікс» мали грізний вигляд і, здобувши у фіналі конференції кілька виїзних перемог, ледь не вибили з розіграшу Леброна Джеймса і компанію. А сьогодні бостонці вже не ті. Їхня головна зірка — Рей Аллен — підсилив саме «Маямі» й у матчі проти своїх колишніх партнерів став третім за результативністю в новій команді. Додамо, що, окрім Аллена, флоридцi підписали ще й Рашарда Льюїса, і тепер у складі «Маямі» грає не «велика трійка» Леброн Джеймс — Дуейн Уейд — Кріс Бош, а, з урахуванням останніх придбань, тренер Ерік Сполстра має у своєму підпорядкуванні «велику п’ятірку». Цікаво, що зможуть протиставити чемпіонам їхні опоненти з Заходу, адже, з огляду на кадрові ротації «Лос–Анджелес лейкерз», саме там «склеїли» головного конкурента «Хіт» у цьому чемпіонаті.

Хоча наразі «озеряни», попри грізний вигляд стартового протоколу, демонструють доволі бліду гру — після восьми поразок у передсезонних матчах вони програли й перший офіційний. Це у своїх попередніх клубах Стів Неш, Антуан Джеймісон та Дуайт Говард грали першу скрипку, а от у новому колективі дії цих зіркових виконавців, які вочевидь повинні підігравати Кобі Брайанту, поки що більше нагадують какофонію.

Хай там як, але, думається, колишній лідер «Орландо» Дуайт Говард недаремно носить прізвисько «Супермен». Леброну Джеймсу, який кілька років тому переїхав зі скромного «Клівленда» до зіркового «Маямі», також не з першого разу вдалося знайти спільну мову з новими партнерами, проте минулого сезону його геній допоміг «Хіт» у фінальному протистоянні з «Оклахомою» виграти чемпіонські персні. До речі, віце–чемпіони зберегли головну ударну силу в особі Кевiна Дюранта й у новому сезоні сподіваються перевершити попередні здобутки.

Щодо українців з американською пропискою, то гарантоване місце в заявці команди НБА наразі має лише В’ячеслав Кравцов, котрий улітку підписав контракт iз «Детройтом». Натомість Кирило Фесенко, який у минулому сезоні провів лише три гри за «Індіану», знову шукає собі команду. Після невдалих оглядин у «Чикаго» Фес перебрався до «Атланти», де в тренувальному таборі має переконати «яструбів» у своїй профпридатності.

 

ТАБЛО

НБА. «Маямі» — «Бостон» — 120:107 (Уейд (29 очок + 10 підб.); Бош (19+10 підб.); Аллен (19) — Пірс (23); Рондо (20 + 13 передач)), «Л–А лейкерз» — «Даллас» — 91:99 (Гасоль (23+13 підб.); Брайант (22); Говард (19+10 підб.) — Коллісон (17); Райт (14)), «Клівленд» — «Вашингтон» — 94:84.