Сiамськi козаки

01.11.2012
Сiамськi козаки

У «товарняку» японці зупинили титулованих бразильців. Фото з сайту fifa.com.

Чемпіонат світу з футзалу, який сьогодні розпочинається в Таїланді, стане сьомим за ліком «мундiалем» у цьому видi спорту. ФІФА, під егідою якої й проходить цей турнір, зібрала на відомому курорті рекордну кількість учасників — 24 збірні. Лише три команди — Аргентини, Бразилії та Іспанії — мають статус постiйних завсідників ЧС, тоді як Кувейт, Марокко, Панама, Мексика, Колумбія та Сербія, потрапивши під програму популяризації футзалу у світі, вперше зіграють на такому рівні.

Українська збірна на чолі з незмінним керманичем Геннадієм Лисенчуком уже вчетверте побореться за нагороди ЧС. На відміну від трьох «медальних» виступів на континентальних форумах, максимальний результат на планетарній орбіті — четверте мiсце 1996 року. Щоправда, на останньому чемпіонаті Європи, який на початку року приймала Хорватія, «синьо–жовті» продемонстрували далеко не найкращу гру, програвши вже у чвертьфіналі господарям.

І на «мундіалі» українцям доведеться зіграти з місцевим колективом — у другому турі групи А. Матч проти збірної Таїланду відбудеться 4 листопада. А починають підопічні Лисенчука сьогоднішнім поєдинком із парагвайцями. Ще один наш суперник у квартерi — Коста–Рика.

На відміну від «мундіалю» 2008 року, коли на шляху до «плей–оф» команди грали два групових турніри, поступово відсіюючи слабших, цього разу учасники матчів на виліт визначатимуться вже на первинному етапі відбору. Аби гарантовано потрапити до 1/8 фіналу, командам потрібно орієнтуватися на перші два місця в кожному з шести квартетів. Доповнять комплект учасників «плей–оф» чотири кращі команди, які посядуть у групах треті місця.

Здається, за таких умов вихід з групи для наших хлопців не повинен стати проблемою. Щоправда, останній контрольний поєдинок, програний японцям (1:3), насторожив. Можливо, далася взнаки акліматизація, а можливо, команді забракло двох ключових виконавців — Дмитра Клочка та Валерія Легчанова, які через травми залишилися в Україні. Загалом до Таїланду Геннадій Лисенчук узяв 14 футзалістів. П’ятеро представляють чемпіона — львівську «Енергію», шестеро — «срібний» «Локомотив» із Харкова, двоє гравців репрезентують івано–франківський «Ураган», і лише один виконавець має статус легіонера.

«Дивуватися перемозі японців не варто. Останнім часом рівень більшості команд, за винятком хіба що Соломонових Островів, підрівнявся. І, схоже, просто настав час японської збірної. Невипадково ж вони зіграли внічию з бразильцями», — сказав у коментарі «УМ» головний тренер «Урагану» Сергій Гупаленко. Хай там як, але, на думку вітчизняного спеціаліста, наша збірна, незважаючи на кадрові проблеми, в будь–якому стані повинна долати груповий бар’єр. «А далі багато–що залежить від суперників, — розмірковує Гупаленко. — Є беззаперечні фаворити — Бразилія та Іспанія, до них можна віднести й Росію (після приходу в команду бразильців Робіньйо та Ліми), тоді як з рештою збірних можна грати на рівних».

Додамо, що попередні «мундіалі» вигравали лише дві країни. Двічі тріумфували іспанці, й чотири рази чемпіонами світу ставали бразильці, яким у Таїланді доведеться захищати свій титул.

 

ЦІКАВО

За всю історію проведення футзальних «мундіалів» було 12 гравців, які мали досвід виступів як на чемпіонатах світу з міні–футболу, так і з класичного футболу. Трьом із них — данцю Брайану Лаудрупу, алжирцю Лахдару Беллумі та Брюсу Мюррею зi США — вдавалося забивати голи на обох турнірах.

 

ЗНАЙ НАШИХ

Склад української збірної з футзалу на ЧС–2012

Воротарі: Євген Іваняк, Дмитро Литвиненко (обидва — «Локомотив»), Кирило Ципун («Ураган»).

Польові гравці: Євген Рогачов, Степан Струк, Максим Павленко, Денис Овсянников, Сергій Чепорнюк (усі — «Енергія»), Петро Шотурма («Ураган»), Дмитро Федорченко, Сергій Журба, Олександр Сорокін, Дмитро Сорокін (усі — «Локомотив»), Михайло Романов («Політех», Санкт–Петербург).

Розклад матчів групового етапу:

Україна — Парагвай (1 листопада, «Перший», 12:00)

Україна —Таїланд (4 листопада, «Перший», 14:00)

Україна — Коста–Рика (7 листопада, «Перший», 14:00)