Українське сонце «в кишені» іноземців

31.10.2012

Перший «сонячний парк» з’явиться у Новотроїцькому районі. Під об’єкти геліостанцій іноземцям віддадуть в оренду 106 га земель, не придатних для сільськогосподарського використання. Загальна потужність станції — 28—30 МВт, обсяг виділених інвестицій партнерами з Франції — близько 50 мільйонів євро. Всього ж під будівництво геліостанцій нового типу Херсонщина виділить більше 2,5 тисячі гектарів земель у Каховському, Скадовському та Цюрупинському районах.

Ні копійки грошей iз місцевого бюджету на будівництво джерела альтернативної енергії витрачено не буде. Фінансувати дослідницьку діяльність у Херсонській області, а також безпосередньо будівництво геліостанцій взялося міністерство фінансів Франції, яке вже надало перший грант у розмірі 15 мільйонів євро компанії BETEN International. У майбутньому Херсонщина матиме прибуток у кілька мільйонів доларів за рахунок плати за землю, яку іноземці взяли в оренду для будівництва геліостанцій.

— Кількість сонячних днів на Херсонщині становить 240, гріх цим не скористатися, — розповідає «УМ» директор BETEN International Жан Рош. — Херсонщина стане першим регіоном в Україні, де буде введено в експлуатацію технологію трекінгових систем. Її відмінність від звичайної геліостанції полягає в тому, що сонячні панелі встановлюють на рухому основу: сонячний модуль сам «стежить» і підлаштовується під траєкторію руху сонця в залежності від часу доби і пори року. Це дозволяє отримувати максимальну кількість сонячної електроенергії.

Потрібно зазначити, що будівництво сонячних електростанцій коштує дуже дорого. При всій екологічній привабливості таких проектів жодна з українських компаній за 20 років так і не взялася за масштабне спорудження геліостанцій. А іноземні компанії зацікавилися просторами південних регіонів України тільки після того, як у 2009 році з подачі тодішнього віце–прем’єра з питань паливно–енергетичного комплексу Андрія Клюєва був узаконений так званий «зелений тариф». Згідно з цим тарифом, наша держава закуповує у компаній, які виробляють електроенергію у екологічно чистий спосіб, за дуже високою ціною. При цьо­му споживачам вона надходить разом зi звичайною електроенергією за традиційною вартiстю. Різниця в тарифах покривається за рахунок дотацій. Національна комісія регулювання електроенергетики встановила тариф для промислових підприємств на енергію для сонячних електростанцій: 5 гривень 5 копійок за 1 кіловат–годину. Для порівняння: 1 кіловат–година електроенергії, виробленої традиційним способом, коштує від 73 до 93 копійок. Таким чином, фактично за кожну кіловат–годину сонячної електрики держава (тобто платники податків) платить виробникам зі своєї кишені близько 4 гривень.

Із введенням в Україні «зеленого» тарифу наша країна пережила справжній «бум» будівництва геліостанцій. Якщо в 2009 році вироблялося тільки 3 мегавати сонячної енергії, то, за підсумками 2011 року, сукупна потужність українських геліостанцій становить уже 200 мегават.

Але дуже скоро з’ясувалося, що не все так просто: 90 відсотків усіх геліоустановок в Україні розташовані в Криму і належать австрійській компанії Activ Solar. Генеральний директор цієї компанії Каве Ертефай є зятем брата Андрія Клюєва. Тобто, коли політик лобіював «зелений тариф», він, у першу чергу, думав про «сім’ю», а не про простих українців. А для більшості мешканців нашої країни можливості альтернативної енергетики більше схожі на наукову фантастику. Адже поки що це — лише два відсотки від усієї електроенергії, яку виробляють у нашій країні.