«Скіфського оленя» осідлала Греція

«Скіфського оленя» осідлала Греція

У суботу 42–га «Молодість» визначилася зі своїми фаворитами. Чи не кожен із них спричинив емоційну суперечку у мережі, але факт залишається фактом. Гран–прі фестивалю здобула картина «L» (режисер Бабіс Макрідіс, Греція), яка отримала статуетку «Скіфський олень» та грошову винагороду 10 тисяч доларів. Переможцем повнометражного міжнародного конкурсу визнано фільм «Жени бабло!» (режисер Адам Леон, США). Кращою короткометражкою, за версією «Молодості», стала стрічка «О Віллі...» (режисери Емма Де Сверф та Марк Джеймс Роле, Бельгія–Франція–Нідерланди), а перемогу в номінації «Студентські фільми» розділили між собою «Повернення» (режисер Шай Леві, Ізраїль) та «Дорога на...» (режисер Таїсія Іґумєнцева, Росія). Найкращим фільмом національного конкурсу став «День незалежності» Антоніни Ноябрьової. Міжнародне журі цього року на «Молодості» очолював угорський режисер, сценарист та продюсер Золтан Камонді.

Український інтернаціонал

Український інтернаціонал

«Істальгія» — перший український фільм за останні роки у програмі «Молодості», при перегляді якого не довелося червоніти й ніяковіти. Хоча доскіпливі кінокритики й пройшлися по ньому (мовляв, сценарій «провисає», молоді актори грають так собі, українська озвучка викликає зауваження), але все ж дебютна робота Дар’ї Онищенко видається перспективною. По–перше, цій дівчині вдалося заручитися солідною фінансовою підтримкою (Баварського фонду кіно і телебачення та Державного агентства України з питань кіно, загальний бю­джет — понад 700 тис. євро), а також запросити знаних у своїх країнах акторів (Карла Марковіча з Австрії, Ніну Ніжерадзе з України, Вука Костіча із Сербії та Івана Добронравова з Росії) — перші двоє з яких і зробили, власне, це кіно. Крім того, нарешті український режисер звернувся у повному метрі до такої болючої теми, як імміграція, хоча би зі своїм суб’єктивним баченням. Про смак життя за кордоном Дар’я знає із власного досвіду: ось уже сьомий рік, як Німеччина стала її другим домом, тут вона вчилася, створила сім’ю, народила дитину, і зізнається, як не крути, але ця країна все ж змінила її.

Пам’ятник невідомому Шевченку

Пам’ятник невідомому Шевченку

Інститут Віктора Ющенка до 200–річчя з дня народження Тараса Шевченка ініціював проект «Шевченко. Для тебе», який передбачає конкурс сценаріїв для кіноальманаху з однойменною назвою. Шевченко постане відразу в кількох кіноінтерпретаціях. Майбутній кіноальманах обіцяє стати своєрідним освідченням нащадків великому поетові — молоді сценаристи та режисери спробують осмислити постать непересічної особистості сучасно, по–новому.

Всі статті рубрики