Чи об’єднаються опозиційні сили навколо економіки?

26.10.2012

У парламенті наступного скликання, який громадянам України належить обрати вже післязавтра, може бути створена більшість на основі опозиційних сил. Говорити про це більш–менш упевнено дозволяють дослідження соціологів, оприлюднені в останні дозволені для цього терміни — в середині жовтня. За цими даними, опозиційні до влади партії, що долають 5–відсотковий бар’єр або балансують на межі проходження, спільно мають шанс набрати близько 40% голосів виборців. Плюс депутати–мажоритарники.

На тлі застиглих рейтингів об’єднаної опозиції підтримка нових політичних проектів, що зростає, — партій «УДАР» та «Україна — Вперед!» — дозволяє говорить про те, що саме з цими силами виборці пов’язують надії на зміну влади, економіки, соціальних стандартів. І саме політичні проекти, що стали відкриттям цьогорічних виборів, можуть стати ядром нової коаліції, створеної у Верховній Раді.

 

Як сформувати у ВР силу на противагу «регіональній» більшості

На думку заступника директора Агентства моделювання ситуацій Олексія Голобуцького, головним завданням для опозиційної коаліції в перші місяці роботи нового парламенту буде блокування монополії Партії регіонів, вибудуваної у Верховній Раді, починаючи з 2010 року. А це можливо, тільки якщо в парламент потраплять всі опозиційні сили — і ВО «Батьківщина», і «УДАР Віталія Кличка», і партія «Україна — Вперед!» Наталії Королевської, і інші, вважає політичний експерт. «У них є непоганий шанс сформувати у ВР ядро, необхідне для протистояння провладній партії, — каже Голобуцький. — Однак формування більшості залежатиме і від того, скількох кандидатів у мажоритарних округах вдасться провести опозиційним силам. Цей фактор буде дуже важливим для формування більшості».

Водночас політолог Віталій Бала, керівник АМС, зазначає: «Якість людей, виставлених об’єднаною опозицією в мажоритарних округах, дає всі підстави засумніватися в тому, що багато хто з них зможе потрапити до парламенту». За приблизними прикидками, опозиція програє владі «мажоритарку» в пропорції 1:3.

«Аби не дозволити провладним політичним силам організувати нову парламентську більшість, до парламенту повинні пройти всі головні опозиційні партії та нові політичні сили. У такому випадку могла б бути створена критична маса депутатів, необхідна для формування демократичної більшості на противагу партії влади, — каже Віталій Бала. — Не важливо, яким чином цю більшість буде формалізовано, — чи у формі коаліційної угоди, чи у формі голосування за найважливіші законопроекти. Але в такому випадку є шанс на те, що в парламенті не організується стійка пропрезидентська більшість, яку бачимо в нинішній Верховній Раді», — наголошує експерт.

На першому плані — економіка

У випадку формування такої більшості й коаліції, в опозиційних сил практично не залишиться часу на «розкачку». Адже необхідно буде не тільки довести свою політичну спроможність та відповідати очікуванням виборців, які довірили їм політичний мандат, а й вирішувати величезну кількість економічних проблем, що накопичилися в країні. Так би мовити, розчистити «авгієві стайні» азаровського «покращення».

«Опозиційним силам потрібно буде приймати першочергові закони в галузі економіки. Тобто саме економічна платформа може стати серйозним об’єднуючим фактором для опозиції, перед яким українські політики зможуть відкинути свої вузькопартійні амбіції», — говорить політолог Бала, зазначаючи, що в цьому контексті на перший план вийде питання конкретного втілення партійних програм.

Порівнюючи програми

Спробуємо розібратися, що ж пропонують виборцям партії, які претендують на потрапляння до наступного парламенту.

При ближчому розгляді видно, що далеко не всі з них роблять акцент на економічній складовій. Об’єднана опозиція, наприклад, робить ставку на політичні вимоги: відсторонення чинного глави держави від влади, скасування недоторканності Президента, народних депутатів і суддів, прийняття закону про відкликання народних депутатів, звільнення політв’язнів. Важливе місце в програмі «Батьківщини» відведено й зовнішньополітичному вектору. Підписання й ратифікація угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС, безвізовий режим із країнами Євросоюзу, партнерство з Росією, ліквідація кризи у відносинах з Євросоюзом фігурують серед пріоритетів опозиційної коаліції. В економічній галузі «Батьківщина» виступає за продовження мораторію на продаж землі, ліквідацію податкової міліції, скасування пенсійної реформи. Податків «Батьківщина» обіцяє лишити тільки сім, а також планує ліквідувати тиск мільярдерів на мале й середнє підприємництво, захистити споживача від монопольно високих цін на товари й послуги.

Віталій Кличко в основні програмні меседжі своєї політичної сили включає рівні стартові можливості для громадян України, обіцяє «звільнити економіку від податкових та адміністративних пут», пропонує програму грантів для обдарованої молоді, гарантію працевлаштування тощо. Серед напрямів програми «УДАРу» — боротьба з корупційною системою завдяки люстрації чиновників, децентралізація влади, забезпечення реального місцевого самоврядування.

В економічній частині програми націоналістів із ВО «Свобода», крім подолання корупційних схем та енергетичної залежності країни, читаються соціалістичні мотиви. Зокрема, йдеться про повернення у дер­жавну власність раніше приватизованих стратегічних підприємств, перевірка законності приватизації всіх великих підприємств, реприватизація у випадках виявлення порушень закону, заборона торгівлі землею сільськогосподарського призначення тощо.

Вочевидь найпотужніше економічна складова представлена в програмі партії «Україна — Вперед!» Наталії Королевської. Порівняно з потенційними колегами по коаліції, Королевська має найширший пакет економічних пропозицій та пропонує конкретні механізми вирішення проблем в економіці.

Команда партії «Україна — Вперед!» ще до виборів розробила 25 законопроектів та внесла їх до парламенту. Саме вони допоможуть реалізувати задекларовану партією мету — зростання середніх зарплат до 1000 євро і пенсій до 500 євро та створення нової економічної моделі в країні.

Партія Королевської приділяє серйозну увагу питанням боротьби з корупцією та поверненню коштів, що обертаються в тіньовій економіці. «Легалізувавши економіку, ми повернемо в розпорядження країни 350 млрд. гривень — і це тільки за офіційними даними. Ці гроші можна було б спрямувати на соціальні проекти, на підвищення зарплат та пенсій», — заявляє лідер партії «Україна — Вперед!».

Окрім того, політична сила Наталії Королевської пропонує обкласти операції з офшорами податком в 15%, щоб олігархи не виводили зароблені на українських фабриках і комбінатах кошти за кордон, а вкладали їх у розвиток України. Ще одна ініціатива партії — обкласти податком депозити в банках розмірами понад 1 мільйон євро. Адже тільки за минулий, 2011–й, рік товстосуми отримали як дивіденди 19 мільярдів гривень, а державний бюджет не отримав із цього ані копійки.

Щоб досягти такого результату, команда Королевської визначила головні точки росту української економіки та конкретні механізми модернізації цілих галузей. Передбачено кроки щодо захисту вітчизняного виробника, створення нових робочих місць, державної підтримки високотехнологічного виробництва — машинобудування, суднобудування, авіабудування, розвитку малого та середнього бізнесу, сфери АПК, реформування медицини та освіти.

Саме ці кроки, а також державна політика стимулів для створення робочих місць на підприємствах, на думку Наталії Королевської, і повинні створити умови для розвитку внутрішнього ринку, модернізації економіки та поліпшення соціальних умов для громадян України.

Співпраця в обличчях

На початку роботи в новому парламенті опозиційним силам доведеться думати про спільні дії щодо багатьох питань — організаційних, тактичних, стратегічних, пов’язаних із діяльністю Верховної Ради та всієї економіки. Це й формування керівних органів Верховної Ради, й ухвалення державного бюджету на 2013 рік, й протидія економічній та фінансовій кризі, що насувається, й першочергові соціально–економічні реформи — на це вказує глава правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. «Тут можуть стати в нагоді досвід та знання Арсенія Яценюка, авторитет Віталія Кличка, економічні законопроекти Наталії Королевської, яка зарекомендувала себе як один із найбільш продуктивних парламентаріїв у нинішньому складі Верховної Ради», — прогнозує авторитетний політолог Фесенко. На його думку, тільки спільними зусиллями опозиційні сили зможуть успішно та ефективно працювати в складі наступного парламенту.

Юлія ВОЛОЩУК