Мильна булька пильної зйомки

26.10.2012
Мильна булька пильної зйомки

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Наслідуючи приклад російських виборів, Партія регіонів впровадила нововведення і в Україні: кожну з 34 тисяч виборчих дільниць облаштовували відеокамерами, підключеними до інтернету, — таким чином висвітлювати й робити більш прозорим перебіг виборчого процесу. Вигода цих «гаджетів» полягає нібито в тому, що вони передають сигнал із відеозображенням на сайт виборчої комісії, відтак спостерігати за подіями на дільниці може кожен охочий, хто має доступ до всесвітньої мережі. На це парламент — з ініціативи «Регіонів» — не пошкодував майже мільярда гривень. Питання, чи виправдані такі витрати? В Росії, наприклад, незважаючи на заяви «Єдиної Росії», що веб–камери «відсікли 99% порушень», Ліга виборців Росії констатувала, що відеокамери на багатьох дільницях не працювали або були спрямовані так, що неможливо розгледіти картинку. Тож незалежні експерти й опозиція в Україні переконані: вся ця затія — лише імітація чесних виборів, а також спосіб нагріти руки на освоєнні бюджетних коштів.

 

«90% порушень залишаться в тіні»

«Що можуть зняти дві камери, які закріплені в одному місці і знімають загальний план, а деталі лишаються в «сліпій» зоні? — говорить у коментарі «УМ» голова Комітету виборців України Олександр Черненко. — Паспортні дані — чи за себе, чи ні голосує виборець, а також скільки бюлетенів він вкидає — один чи п’ять, — камери не побачать. Якщо зігнути бюлетені вдвоє, хто помітить, скільки їх там? Камери можуть зафіксувати якісь ексцеси та бійки, але 90% порушень залишиться в тіні».

Пан Олександр навів приклад, як він допомагав тележурналістам зробити сюжет про пильність відео­системи. Ставши спиною до камери, Черненко для експерименту вкинув до урни п’ять згорнутих бюлетенів — камера цього не помітила. «Навіть якщо камери працюватимуть після закриття дільниць — вимикається світло, і з бюлетенями робиться усе заплановане», — припускає Черненко.

За словами голови КВУ, під великим сумнівом залишається і справність веб–камер, адже більшість встановленої апаратури не пройшла тестування.

«Щоб отримати відеозапис підрахунку голосів, потрібно робити запит за участю суду або через прокуратуру, або правоохоронні органи, — зауважує Ольга Айвазовська з громадської мережі «Опора». — Взяти цей відеозапис може також ЦВК. А відкритого доступу до такого відео немає. Крім того, стоїть питання належної доказової бази щодо порушень, які сталися під час виборів. Відеозапис не є належним доказом, тому ефективність цих камер дуже сумнівна».

За словами Айвазовської, не всі виборчі дільниці мають інтернет–покриття. Є гірські населені пункти, де навіть радіо не ловить. Сигнал не передаватимуть онлайн і кілька ОВК на Харківщині — уже зараз відомо, що там із технічних причин відеоспостереження вестиметься у вигляді запису.

Куди подiти? Хай граються дiти!

Що буде з цими відеокамерами після виборів? За заявами деяких посадових осіб, обладнання нададуть школам, де розташовуються виборчі дільниці. Але, враховуючи їхні технологічні особливості, досить сумнівно, що камери стануть школам у пригоді, вважають експерти. Офіційних документів про переналаштування ніхто поки що не бачив.

Під час спілкування з користувачами «Фейсбуку» Прем’єр Микола Азаров висунув альтернативну пропозицію: після виборів камери використовуватимуть з метою «підвищення безпеки наших міст і населених пунктів».

«Хтось на цьому дуже гарно нагрів руки», — каже натомість голова КВУ Олександр Черненко. Мовляв, інтерес у закупівлі камер — це отримання «відкатів» (адже 1 млрд. грн. — це значно більше, ніж кількість дільниць, помножена на вартість двох камер та ноутбука), а також велике окозамилювання задля створення ілюзії прозорості кампанії.

«Ще до прийняття закону про відеокамери я критично виступав проти такої ідеї, — каже заступник голови ЦВК Андрій Магера. — Взагалі, ця ідея виходила не від ЦВК, а від політиків, і з нами ніхто не радився, але ми будемо виконувати закон. Хоча я вважаю, що ефективність таких камер не виправдовує бюджетних витрат на них».

 

ТЕХНІЧНІ ПИТАННЯ

Що камери зніматимуть і як зареєструватися для спостереження за виборами з дому

Відеоспостереження в режимі інтернет–трансляції триватиме впродовж часу голосування 28 жовтня — з 8:00 до 20:00. Після восьмої години вечора камери відключать з онлайну, і вони лише записуватимуть підсумкове вечірнє засідання комісії «для архіву». «Не важливо, як проголосують, — важливо, як порахують», — казав «класик». Найцікавіше справді зазвичай починається після того, як зачинять дільниці. Інакше, який був сенс у такому однобокому формуванні ДВК із представників десятків технічних партій?

Охочим стати спостерігачем у режимі онлайн організатори «відеодійства» пропонують вказати свої персональні дані на порталі www.vybory2012.gov.ua. Авторизуватися можна також через свої екаунти з сервісів Google, «Яндекс», Mail.ru, Facebook, Twitter, Linkedin, а також OpenID.

На порталі «Вибори–2012» користувач має сформувати список виборчих дільниць, трансляція з яких йому цікава. Для цього в пошукове поле у верхній частині сайту треба буде ввести номер дільниці, назву населеного пункту. Можна скористатися інтерактивною картою з адресами дільниць і додати їх до списку перегляду. Але — увага: зробити це — зареєструватися й обрати, що саме ви хочете побачити — можна лише не пізніше 27–го числа!

У день виборів дві коротко–фокусові камери «бачитимуть» стіл виборчої комісії, де видаватимуть бюлетені, й виборчі урну, куди їх вкидатимуть.

Безпосередньо в кабінці для голосування все буде конфіденційно, бо волевиявлення — таємний процес. Утім, беручи «на озброєння» тему відеокамер, у деяких регіонах — зокрема, на Одещині — представники влади вже погрожували селянам–пенсіонерам, що не видадуть належний зерновий пай, якщо ті, не дай Боже, неправильно проголосують. Мовляв, камери все бачать. Але це брехливі залякування. Заповнені бюлетені камери не зніматимуть до початку підрахунку голосів.