Обама, Ромні і цілий світ

Обама, Ромні і цілий світ

Позавчора увечері в університеті Лінн у Флориді відбувся третій і останній перед виборами 6 листопада тур теледебатів між двома головними претендентами на пост президента США. Чинний глава держави Барак Обама та екс–губернатор Массачусетсу, кандидат від Республіканської партії Мітт Ромні провели у прямому ефірі півтори години. Цього разу вони з’ясовували, хто краще знається на зовнішній політиці.

Сер, кеба не буде!

Сер, кеба не буде!

Всесвітньо відомі чор­ні таксі–кеби можуть зникнути з вулиць Лондона. Як повідомляє «Євроньюз», компанія Manganese Bronze, яка виробляє ці знамениті авто в стилі ретро, потерпає від кризи і перебуває на межі банкрутства, працюючи собі на збиток ще з 2007 року. Якщо держава або приватні інвестори не нададуть дотацію в розмірі кількох десятків мільйонів фунтів стерлінгів, 300 робітників компанії втратять роботу.

«Відлига» у вічній мерз(л)оті

«Відлига» у вічній мерз(л)оті

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

22 жовтня 1956 року Микита Хрущов визнав призначення Владислава Гомулки на посаду першого секретаря Польської компартії в обмін на обіцянку нового керівництва зберегти вірність соціалізму та членство Польщі у Варшавському договорі. А передували цьому криваве придушення в червні народного повстання в Познані, повернення на владний олімп Гомулки, відстороненого внаслідок інспірованої Кремлем «чистки» 1951 р. (одночасні «чистки» зачепили тоді Р. Сланського в Чехословаччині, Л. Райка в Угорщині, Т. Костова в Болгарії, але, на відміну від Гомулки, їм не вдалося вціліти). 13 жовтня 1956 р. Гомулка провів перше засідання політбюро. Тоді ж позбувся посади кремлівський «смотрящий» — радянський маршал польського походження К. Рокосовський, ще в 1949 р. нав’язаний Варшаві як міністр оборони. Якийсь час Кремль вагався між інтервенцією та переговорами. Розташовані в Польщі совєтські танкові частини розпочали рух до головних міст країни, а 19 жовтня до Варшави прилетіли Хрущов, Каганович, Мікоян і Молотов. Але, зрештою, полякам удалося переконати візитерів, що вони йтимуть до соціалізму власним шляхом. Польщі тоді пощастило уникнути агресії. Угорщині — ні. Але до угорського повстання 1956 року ми ще повернемося, бо воно тривало з 23 жовтня до 6 листопада.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики