Коли «лабораторія» буксує

23.10.2012
Коли «лабораторія» буксує

Біль у правому підребер’ї часто сигналізує про проблеми з печінкою. Фото з сайту krasaru.ru.

Роль печінки у життєдіяльності людини — одна з головних. Її недаремно називають основною біохімічною лабораторією нашого організму. За одну годину ця «лабораторія» пропускає через себе та очищує 90 літрів крові. Тому людині важливо знати, які проблеми печінки сьогодні найпоширеніші, як вони проявляються, аби вчасно потурбуватися про свій внутрішній «фільтр».

 

«І трішки холестерину...»

«Для підтримання життєдіяльності організму дуже важлива метаболічна функція печінки, — зазначає столичний терапевт Алла Таран. — Цей орган виробляє необхідні людині поживні речовини — білок, вуглеводи, глікоген, глюкозу. Печінка також бере активну участь в утворенні речовин, що сприяють згортанню крові: протромбіну, тромбоцитів, фібриногену. І водночас виробляє речовину, яка уповільнює згортання крові, — гепарин.

Також у печінці утворюється холестерин. Не забувайте, що в допустимих нормах (до 6,5 ммоль/л) ця речовина необхідна організму. Важлива роль печінки у водному та мінеральному обмінах, засвоєнні і обміні вітамінів».

Незамінна «послуга» нашого невтомного «фільтра» — утворення жовчі. Це основний фермент, що бере участь у травленні, сприяє засвоєнню жирів, виводить з організму продукти обміну. Не менш важлива — ­дезінтоксикаційна функція печінки. Цей орган, за словами Алли Володимирівни, може поглинати найрізноманітніші токсичні речовини і робити їх безпечними для організму. Скажімо, печінка здатна «знешкодити» токсичні сполуки, які надходять в організм із їжею, медикаментозні та хімічні речовини.

Гепатити не болять

Печінка сама по собі не болить. Адже цей орган не має больових рецепторів. Біль може виникати у тому випадку, коли збільшуються розміри печінки і вона тисне на свою капсулу — «оболонку», якою покрита і яка виконує захисну функцію. Проте захворювань печінки насправді дуже багато. Найпоширеніші — вірусні гепатити А, В, С, цироз і паразитарні ураження печінки. Їх підступність у тому, що тривалий час вони можуть протікати без будь–яких симптомів.

— Це справді так, — підтверджує завідуюча діагностичним відділенням УДСЛ «Охматдит», лікар–інфрекціоніст Раїса Мостовенко. — Людина може роками не здогадуватись, що має хвору печінку. Скажімо, відсотків 75 тих, хто перехворів гепатитом А, навіть не підозрюють про це. Хоча, на відміну від гепатитів В і С, хвороба Боткіна, або «жовтуха» (так у народі називають гепатит А), починається і протікає дуже гостро. Після зараження у людини з’являється дисфункція кишечника, діарея, але хворий не завжди пов’язує ці негаразди з проблемами печінки. Адже основної ознаки недуги — жовтяниці (пожовтіння шкіри і білків очей) — може і не бути. Шлях передачі недуги — фекально–оральний. Водночас гепатит А ніколи не призводить до хронічної хвороби печінки. Єдине, що потім може нагадувати про перенесену недугу, — періодична нудота, насамперед після вживання жирної їжі.

На відміну від «гострої» хвороби Боткіна, гепатити В і С значно рідше супроводжує жовтяниця і виражена інтоксикація організму. «Зазвичай недугу виявляють випадково, — продовжує Раїса Василівна. — Людина здає аналіз крові й отримує приголомшливий результат. У будь–якому разі остаточний діагноз дасть лише спеціальний аналіз — серологія, він визначає, який саме вірус став збудником гепатиту».

«Особливу увагу — переливанню крові, лікуванню зубів і хірургічним втручанням»

Що ж має насторожити людину?

— Найчастіша ознака, яка вказує на гепатит, — надмірна втомлюваність, — зауважує Раїса Мостовенко. — Людина починає худнути, втрачає апетит. У дітей на початок хвороби вказують болі в животі, оскільки малюки менше нарікають на втому. Лише у випадку якщо мама уважно стежить за своїм малям, може звернути увагу, що дитя стає кволим, дедалі частіше хоче прилягти. При гепатиті дитина також втрачає апетит, може схуднути, а шкіра стає блідою. У дітей гепатити В і С виникають після якихось важких недуг, після переливання крові, хірургічного втручання, лікування зубів, що відбувалося з ускладненнями. Педіатри дуже прискіпливо мають стежити за станом такого пацієнта. І щойно помітять діарею чи кволість — можуть запідозрити гепатит.

Із дорослими складніше. На жаль, вони часто звертаються до лікаря або після того, як уже сформувався цироз, або коли слабкість виливається в таку форму, що людина не може навіть підвестися з ліжка, констатує лікар.

Як захистити себе? Гепатит В, наголошує Раїса Василівна, можна попередити за допомогою щеплення. «Переважно віруси гепатиту В і С передаються через кров, — нагадує лікар. — Тож коли людині роблять переливання крові в умовах стаціонару, треба поцікавитися при цьому, чи використовували спеціальні фільтри, які захищають від інфекції. У будь–якому разі багато залежить від кваліфікації медперсоналу».

Донори — «лакмусові папірці»

Наскільки критичною є ситуація з вірусними гепатитами в Україні? Раїса Мостовенко стверджує: проблема насправді дещо перебільшена. «Звісно, якщо довіряти телебаченню, то можна налякатися не на жарт, — зауважує вона. — Я сама, м’яко кажучи, здивувалася, коли почула, що 10 відсотків населення України інфіковані гепатитом В і С. Звідки такі дані? Насправді, ми не можемо оперувати цифрами, оскільки відсутні цільові дослідження з цього питання. Переважно ми робимо висновки, виходячи з кількості обстежених донорів. Здавати кров у даному разі йдуть здорові люди, і під час ретельних аналізів виявляється, що 2,5 відсотка з них заражені гепатитом В або С.

На жаль, і діагностика, і лікування цих двох гепатитів вимагають великих матеріальних затрат. У МОЗ нині лежать на затвердження медичні протоколи діагностики і лікування гепатитів, розробляється національна програма «Стоп, гепатит» — не можу, на жаль, сказати, на якій вона стадії. Ми починали працювати над нею, коли я була заступником міністра охорони здоров’я. Її впровадження залежатиме від економічної ситуації в країні. Якщо програму таки затвердять, сподіватимемося і на відповідне скринінгове дослі­дження. Це дозволить спрогнозувати також затрати на лікування. Не знаю, як в інших медичних установах, але в нашій лікарні, скажімо, діти, які мають гепатит В і С, сьогодні отримують безкоштовне лікування».

Цироз — не вирок, але...

Одне з найстрашніших уражень печінки – цироз. Сьогодні він вражає переважно людей працездатного віку, іноді дітей. Основні симптоми недуги — набряки ніг, збільшення живота, слабкість, пожовтіння шкіри, потемніння сечі і знебарвлення калу. Виникає цироз, за словами Раїси Мостовенко, внаслідок перенесеного нелікованого гепатиту, може також стати наслідком вродженої аномалії печінки, імунного запалення жовчних шляхів, важких аутоімунних гепатитів. У дорослих причиною цирозу стає непомірне вживання алкоголю. Поставити такий діагноз лікар може і за допомогою УЗД, МРТ–діагностики, але найточніше прояснити ситуацію, визначити ступінь хвороби і необхідну терапію може тільки біопсія.

— Як проходитиме лікування — передбачити важко, — говорить Раїса Мостовенко. — Але навіть при 3–й і 4–й стадіях цирозу воно може бути ефективним, і людина живе після цього і три, і десять років. Тому казати, що цироз печінки — це вирок, некоректно. Є кілька методів лікування недуги, зокрема такий кардинальний, як пересадка печінки. Залежно від того, що призвело до розвитку хвороби, призначається медикаментозна терапія чи оперативне втручання.

Будьте пильні, любителі суші

Ще одне лихо, яке, крім гепатитів, може спіткати нашу печінку, — паразитарне зараження. Причин таких уражень багато: немиті руки, вживання брудних овочів та фруктів, антисанітарні умови життя.

— Одне зі злісних глистових заражень печінки — епісторхоз, — зауважує Раїса Василівна. — Передається воно через сиру рибу, і чомусь нині особливо поширене на Чернігівщині. Лікування цього паразита часто дає ускладнення, які призводять до цирозу. Адже терапія надто токсична, оскільки дуже токсичний сам гельмінт, він може тривалий час паразитувати в жовчних шляхах і провокувати негативні ефекти, зокрема артеріальну гіпертензію.

Епісторхоз передається через рибу. Тож насамперед, наголошує наша співрозмовниця, слід обережно вживати сиру, суху чи в’ялену рибу. Свій внутрішній «фільтр» необхідно берегти. Основна допомога, яку ми можемо надати своїй печінці, — правильно харчуватися і вести здоровий спосіб життя. Аби попередити застій жовчі, їсти потрібно 3–4 рази на добу.

— На жаль, харчуємось ми неправильно, не маємо достатнього рухового навантаження, — нагадує Раїса Мостовенко. — Діти, починаючи з дошкільного віку, годинами сидять за комп’ютерами, мало бувають на свіжому повітрі, харчуються швидкою, непоживною їжею. Ця звичка згодом переходить у студентський вік, коли молодий організм ще активно розвивається. На жаль, усе це провокує зміни в печінці. А дорослі шкодять печінці курінням, зловживаючи алкоголем та шкідливими продуктами.

 

P. S. Детальніше про те, як правильно харчуватися, аби уберегти печінку від ушкодження, про дієту при хронічних захворюваннях печінки та способи її очищення ми розкажемо в одному з найближчих номерів газети.

 

ДО РЕЧІ

Печінка — найбільша залоза в організмі людини. У дорослих її вага становить близько 1,2 — 1,5 кілограма. Розташовується вона у правому підребер’ї, під діафрагмою. Складається з двох частин — лівої і правої. Це найбільш витривалий орган. Якщо навіть залишиться 15 відсотків від усієї ваги цієї залози, вона працюватиме і справлятиметься зі своїми обов’язками. Печінка має найвищу температуру з усіх органів — 39 градусів. Через це людям з ураженою печінкою протипоказано тривалий час перебувати на сонці. Внаслідок перегрівання вона отримує підвищене навантаження. Печінка дуже реагує на стреси. Тож при проблемах iз печінкою людині потрібен спокій.

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Запам’ятайте симптоми, які можуть свідчити про негаразди з печінкою:

*слабкість, запаморочення;

*пожовтіння шкіри і білків очей;

*нудота, гіркота в роті;

*випадiння волосся;

*свербіж, пігментні висипи, алергічні реакції шкіри;

*біль у правому підребер’ї;

*скривлені, білуватi, ламкі нігті