Парламентський палац наблизився до хат

19.10.2012

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко не з чуток знає про труднощі, з якими зіштовхуються прості люди. Одну з таких проблем нещодавно вирішували в залі Верховної Ради. За наполяганням Ляшка народні депутати прийняли закон, яким передбачається надати сільським і селищним радам права нотаріальних дій при оформленні спадщини.

До Олега Ляшка постійно звертаються селяни, які скаржаться на те, що під час оформлення спадщини вони мусять по кілька разів їздити до райцентру, витрачати величезні кошти на послуги нотаріуса і БТІ. Іноді через непідйомну суму, яку потрібно сплатити за оформлення спадку, люди просто кидають цю даремну справу і лишають своє законне майно напризволяще. «Сьогодні велика проблема на селі з оформленням спадку, — розповідає Ляшко. — Людям доводиться роки витрачати на те, щоб отримати власність, яка їм належить по закону».

Як відомо, нині не в усі села ходить навіть транспорт, проте люди все одно змушені по кілька разів їздити за 30 —50 км до районного чи обласного центру, щоб зібрати всі необхідні документи і належним чином їх оформити. «Оцей зашморг, який накинули на шию наших людей — переоформлення спадщини за їхні ж гроші, — це взагалі можливо тільки в олігархічній державі, коли олігархи не платять податків, а людина, яка побудувала хату за свої гроші, вік у ній прожила, тепер, щоб переоформити цю хату на себе, має сплатити за неї тисячі гривень», — обурюється Олег Валерійович.

За його словами, проблема спустошення сіл напряму пов’язана з неможливістю оформити спадок: «Ми дивуємось, чому в наших селах немає людей, чому в нас через кожне друге село — порожні хати, чому навіть ті, які там їх купують, не можуть їх переоформити. Тому я і закликав депутатів проголосувати за те, що треба передати право нотаріальних дій сільським радам».

Ляшко зазначив, що прийняттям відповідного закону Верховна Рада виконала справу лише наполовину. Адже залишаються ще БТІ, яким люди повинні платити тисячі гривень за оформлення документації. Тому Ляшко пропонує усунути БТІ від питання переоформлення спадщини, так само передавши ці повноваження сільським радам. Якщо Верховна Рада підтримає ці пропозиції Олега Ляшка при підготовці законопроекту до другого читання, це дозволить мільйонам людей заощадити величезні кошти при оформленні належної їм спадщини.

Катерина ТКАЧЕНКО