Зарплата 1000 євро: це можливо, але не з Азаровим

19.10.2012
Зарплата 1000 євро: це можливо, але не з Азаровим

Автограф–сесія лідерки партії «Україна — Вперед!» на завершення зустрічі з виборцями.

Головним політичним анекдотом цього тижня стала зовсім не вигадана, а цілком реальна історія, що трапилася під час відвідання Запорізького автозаводу Прем’єр–міністром Миколою Азаровим. Лідер Партії регіонів, рекламуючи досягнуті його урядом «стабільність і добробут», заявив у розмові з робітниками, що середня зарплатня по Україні нині становить 3,5 тис. гривень. У відповідь один з автозаводців, не побажавши відмовчуватися та схвально кивати, повідомив Прем’єрові, що його, робітника, платня — 1,5 тисячі, й не більше. Азаров узявся переконувати роботягу, що це не відповідає дійсності. Або, «значить, ви працюєте не повний день». — «Ні, повний!» — «Неповний…» Після чого сановний «регіонал», позичаючи в Сірка очі, перевів «пропагандистську» розмову на іншу тему.

Дехто просто посміявся з чергового проколу партії влади, яка «покращує життя» лише на словах, а не на ділі. А люди мислячі ще раз переконалися: високі зарплати і пенсії стануть реальністю, якщо на виборах 28 жовтня українці змінять владу.

 

Не всі програми однаково популістські

Виборча кампанія наближається до фіналу. До голосування 28 жовтня залишаються лічені дні. Українці отримали на руки тонни агітаційних листівок, переглянули сотні рекламних та антирекламних роликів по телевізору. Але, на жаль, програми основних політичних сил містять дуже мало конкретики, особливо щодо реальних механізмів зростання добробуту кожного, натомість — надто багато гучних порожніх обіцянок. Неозброєним оком видно, що більшість політиків роздає їх, навіть не замислюючись над тим, як потім втілювати у життя.

Чи дадуть вибори відповідь на запитання, в якій країні ми будемо жити і чого чекати українцям у наступні п’ять років? Чи варто «маленькому українцеві» сподіватися на поліпшення свого життя?

За час, що минув від здобуття незалежності, стало очевидним, що економічні проблеми нашої країни спричинені, насамперед, тим, що ми повноцінно не використовуємо свій потенціал. Збагачується лише панівна верхівка, тоді як економіка загалом перебуває у стагнації. Середній клас, який є основою всіх демократичних, розвинених держав, в Україні майже не розвивається.

Як зрушити з місця українського воза? Як підвищити доходи громадян, як довести середню зарплатню й пенсію в Україні до справді європейських стандартів? (Бо, власне, й «омріяні» Азаровим 3,5 тисячі — це ганьба на тлі наших сусідів по Євросоюзу.)

Нові політичні сили таки пропонують конкретні програми і шляхи втілення гасел. Наприклад, лідер партії «Україна — Вперед!» Наталія Королевська впевнена, що Україні необхідна економічна революція, яка полягає в нових методах управління економікою. Ці методи обов’язково мають ставити перед собою мету добитися високих стандартів добробуту для українців.

Королевська говорить про бажані для кожного простого громадянина орієнтири — середня зарплата 1000 євро і пенсія на рівні 500 євро — та підкріплює плакатні обіцянки кокретною програмою. Для цього її команда пропонує реалізувати свій економічний план «Нова економіка — нова країна».

Із Наталею Королевською погодився й її затятий політичний опонент, уже згаданий Прем’єр–міністр Микола Азаров. Так, у червні, коментуючи ініціативи Королевської про зарплату в 1000 євро і пенсію 500, він був змушений визнати, що такий рівень доходів може стати реальним. Але після того, як вдасться підвищити продуктивність праці, модернізувати вітчизняну економіку і збільшити валовий внутрішній продукт. Щоправда, з боку Кабміну Азарова жодних кроків у цьому напрямку українці так і не дочекалися. А ось Королевська підготувала економічний план, у якому крок за кроком пояснює, як саме вдасться досягти поставлених цілей.

Крок головний — справедливість

Отже, які потрібні кроки, щоб середня зарплата в 1000 євро та пенсія в 500 євро стали можливими?

Насамперед, стверджує Наталія Королевська, слід дотримуватися справедливості у розподілі доходів. Адже сьогодні на благо України щодня працюють мільйони українців, а майже весь отриманий прибуток осідає в кишенях купки олігархів та посадовців, які виводять свої надприбутки за кордон, збагачуючи економіки інших країн. Тому Королевська пропонує відібрати в олігархів можливість збагачуватися за рахунок 46 мільйонів українців.

«Усе, що заробляється в Україні, має розподілятися справедливо. В Європі, наприклад, 45% від собівартості продукції — це зарплата тих, хто її створив. В Україні ж створювачам дістається лише 6%, а решту забирають собі олігархи у вигляді надприбутків. І це притому, що світові ціни на метали, продукти хімічної промисловості тощо приблизно однакові», — констатує Королевська. За її словами, народ спеціально тримають у чорному тілі, щоб отримувати надприбутки.

«У нас уряд складається з мільйонерів. На рахунках дванадцяти членів уряду України в банках знаходиться 500 мільйонів гривень! І після цього вони нам розповідають, що зарплати й пенсії підняти до європейського рівня — нереально. Щорічно 100 мільярдів гривень чиновники крадуть у держави лише у вигляді «відкатів» при держзакупівлях товарів і послуг. Ці гроші можна було б спрямувати на соціальні проекти, на підвищення зарплат і пенсій», — говорить лідер партії «Україна — Вперед!»

Завдання — вийти з «тіні»

Королевська стверджує, що разом з однодумцями знає, де взяти кошти для підвищення зарплат і пенсій. Для цього, пропонують вони, потрібно вивести українську економіку з «тіні». За оцінками експертів, сьогодні обороти «тіньової економіки» в Україні складають близько 600 мільярдів гривень на рік. Якщо перекрити «тіньовикам» кисень, можна буде говорити не тільки про вирішення такої проблеми, як дефіцит бюджету, а й про європейські стандарти для заробітної плати і пенсії.

Політика нинішнього уряду Азарова полягає в тому, що надприбутки від української економіки дістаються олігархам, політикам та посадовцям. А свої економічні прорахунки Кабінет Міністрів прагне перекласти на плечі пересічних українців. Наталія Королевська категорично проти — вона впевнена, що підвищувати соціальні виплати можна і потрібно за рахунок багатих. Почати з того, що обкласти податком депозити в банках розмірами більше 1 мільйона євро. Адже минулого року мільйонери отримали у вигляді банківських дивідендів 19 мільярдів гривень, не заплативши жодної копійки до державного бюджету.

Лідер партії «Україна — Вперед!» пропонує запровадити податки на доходи офшорних компаній та фінансові операції з офшорними зонами. Такий крок стане серйозним джерелом доходів для державного бюджету України. Адже «тільки за останні два роки в офшори було виведено 53 мільярди доларів — це замість того, щоб вкласти їх в економіку, у виробництво, в створення робочих місць», — наводить вражаючі цифри Королевська.

Крім того, 15% податку на офшори змусять бізнес не виводити свої доходи за кордон, а інвестувати в українські фабрики, комбінати і заводи. Тобто — працювати на розвиток економіки України, замість того щоб інвестувати виробництво в інших країнах.

Акцент — на розвиток внутрішнього ринку

Ще одна ініціатива народного депутата Наталії Королевської — це зосередити зусилля на розвитку внутрішнього ринку. Якщо будуть розвиватися сільське господарство, будівництво, залізниці, металургія — будуть створюватися нові робочі місця. Значить, зростуть надхо­дження до держбюджету, збільшаться зарплати та пенсії.

Наш внутрішній ринок має великий потенціал, адже тільки в будівельній сфері сьогодні необхідно замінити половину металофонду й побудувати мільйони квадратних метрів житла.

«За рахунок пропонованого зростання доходів людей зросте споживання, а в результаті підтримки національного виробника імпорт буде заміщено вітчизняними товарами», — пояснює логіку своїх ініціатив Наталія Королевська.

Уже сьогодні в програмі партії та в законопроектах, поданих до Верховної Ради, передбачено механізми для втілення цих ідей. Наприклад, Королевська пропонує здійснювати державні закупівлі тільки у національного товаровиробника, крім випадків, якщо продукція, що закуповується, не виробляється в Україні. А для того, щоб дати українським підприємствам стимул для розвитку, Наталія Королевська разом з однодумцями пропонує знизити ставку податку на прибуток підприємств до 10%.

Точки зростання

Україна має дивитися й рухатися вперед, мислити на перспективу — такий підхід партії «Україна — Вперед!» Потрібно вже сьогодні визначити ті галузі економіки, які будуть затребувані в найближчі 10—20 років на світовому ринку.

На думку Наталії Королевської, в Україні потрібно розвивати високотехнологічні виробництва — тобто, виробництво обладнання, харчових продуктів, літаків і суден. І, звичайно ж, малий і середній бізнес, який допомагає створювати робочі місця для мільйонів українців.

Окрему увагу команда Королевської приділяє сільському господарству. Адже, на жаль, колишня «житниця Європи» сьогодні не повноцінно використовує свої чорноземи. За підрахунками експертів, наші родючі землі здатні прогодувати мінімум 200 мільйонів людей, а урожайність вже в найближчі роки можна збільшити вдвічі, підвищивши до 100 мільйонів тонн зернових. Натомість середня урожайність за останні роки становить лише 50 мільйонів тонн.

Розвиток сільського господарства перетворить нашу країну в потужного постачальника на світові ринки такої продукції, як овочі та фрукти, м’ясо та м’ясопродукти. Приклади світової економіки свідчать — досягти зростання на рівні 12% на рік реально. Зовсім недавно, в 2004 році, нам вдалося добитися таких темпів розвитку. Приклади Китаю, Південної Кореї, Ірландії, які в 1980–х — 2000–х роках демонстрували темпи в 10% та вище, підтверджують, що це цілком реально.

Запорука успіху

Але для цього потрібно, щоб з Верховної Ради та Кабінету Міністрів пішли колишні радянські функціонери і бізнесмени 90–х років — їм на зміну до влади повинні прийти нові політики із сучасним мисленням. «Потрібно просто міняти владу в країні. Потрібно привести до влади тих, хто вважає, що українці гідні європейських стандартів життя, і знає, як цього досягти. Якщо буде європейський рівень економіки, будуть й європейські зарплати», — впевнена Наталія Королевська. У такому разі 1000 євро зарплати та 500 євро пенсії стануть реальністю для України вже в найближчому майбутньому.

Юлія ВОЛОЩУК