Каха на енергетичному полі

18.10.2012
Каха на енергетичному полі

Майбутній міністр Каха Каладзе.

Остаточні результати парламентських виборів у Грузії ще не оголошено — з огляду на те, що в кількох округах минулої неділі відбувалися довибори, ЦВК обіцяє назвати точні цифри до 20 жовтня. Але формування уряду вже фактично відбувається, адже склад майбутньої парламентської більшості сумнівів не викликає — більше половини місць у законодавчому органі здобула коаліція мільярдера Бідзіни Іванішвілі «Грузинська мрія». Позавчора президент Михаїл Саакашвілі представив Іванішвілі кандидатом на пост прем’єр–міністра. Уже на наступному тижні парламент має затвердити його на цій посаді, як і запропонований потенційним прем’єром склад уряду, який Іванішвілі має подати президенту впродовж десяти днів. Надію на це висловив і Саакашвілі. «Я сподіваюся, що парламент нового скликання збереться своєчасно і якомога швидше затвердить уряд. Я б хотів, щоб ті обіцянки, які дала коаліція, що перемогла на ­виборах, були максимально виконані. Також я сподіваюся, що прогрес Грузії триватиме, і парламентська опозиція виконуватиме роль контролера, — наголосив Саакашвілі в заяві, оприлюдненій президентським сайтом. — Річ не в тому, подобається мені чи ні як президенту й політику склад нового уряду. Йдеться про те, що, раз такою є воля народу Грузії, ми співпрацюватимемо з будь–яким складом».

Попередньо склад свого кабміну Іванішвілі назвав іще минулого тижня, але після офіційного подання президентом своєї кандидатури оголосив про деякі зміни в планах. Серед найпомітніших — потенційна посада футболіста Кахи Каладзе. Раніше лідер «Грузинської мрії» називав колишнього гравця київського «Динамо» претендентом на посаду віце–прем’єра — міністра регіонального розвитку й інфраструктури. Але передумав і оголосив, що Каха буде міністром енергетики. «Зрозуміло, що залишаються питання... Як у першому міністерстві в нього не було досвіду в інфраструктурі, так і в енергетиці в нього немає досвіду... Але якщо ми врахуємо, як швидко він може рости і який він талановитий... Я сподіваюся, що через місяць ви зможете поставити йому будь–яке запитання, яке стосується енергетики, і він дасть вам вичерпну відповідь та добре розбереться, що потрібно цій галузі», — заявив Іванішвілі журналістам.

Варто зазначити, що практика ставити на чолі міністерств людей, які не мають профільної освіти, досить поширена в розвинених економічно й політично державах. Власне, і Саакашвілі підбирав кадри в свою команду саме за таким принципом, тому часто «тасував» керівників різних міністерств, аби «не засиджувалися» на одному місці й не втрачали креативності. Проте важливою умовою такої схеми є наявність у таких міністрів блискучих менеджерських якостей, адже їхнє головне завдання — організувати роботу підлеглих, яких підбирають уже саме за принципом ідеального знання своєї справи. Чи можна назвати таким «універсальним» менеджером чудового футболіста Каху Каладзе — побачимо невдовзі.

Щодо міністерства регрозвитку й інфраструктури, то його тепер очолить професор і виконавчий директор Кавказького інституту економічних та соціальних досліджень Давид Нарманія. Правда, лише тимчасово: за словами Іванішвілі, незабаром таку міністерську посаду буде скасовано взагалі, а Нарманію переведуть на першого заступника міністра фінансів, яким стане Нодар Хадурі.

Ще одна зміна стосується міністерства праці, охорони здоров’я й соціального захисту. Спершу його мав очолити Аміран Гамкрелідзе, який від цієї посади відмовився, пояснивши свою позицію тим, що його син останні п’ять років очолював одну з найбільших страхових компаній Грузії. Замість Гамкрелідзе міністром стане українець за походженням Давид Сергієнко, який досі очолював медичний центр у Сачхере.

Перше, суто урочисте, засідання парламенту призначено на 21 жовтня — у новій будівлі уряду в Кутаїсі. Раніше планувалося, що парламент переїде туди назавжди, проте нова більшість вважає інакше. Ще до виборів «Грузинська мрія» наголошувала, що вважає ідею команди Саакашвілі перенести будівлю законодавчої влади зі столиці «нерозумною». А тепер її представники підтвердили: після першої сесії, яку, «так і бути», проведуть у Кутаїсі, парламент знову повернеться до Тбілісі.

 

ДО РЕЧІ

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі своїм указом повернув лідерові коаліції «Грузинська мрія» Бідзіні Іванішвілі грузинське громадянство, якого його позбавили рік тому, коли мільярдер оголосив про намір створити політичну силу і взяти участь у виборах. Опозиція звинуватила владу Грузії в політичних утисках, хоча привід для позбавлення Іванішвілі громадянства був цілком законним: на той час у нього вже був французький паспорт (від третього, російського громадянства Іванішвілі раніше відмовився). За словами прес–секретаря глави держави Манани Манджгаладзе, указ набуде чинності, щойно Іванішвілі буде позбавлений громадянства Франції.

За словами адвоката лідера «Грузинської мрії», найближчим часом Франція анулює громадянство Іванішвілі — з відповідним проханням мільярдер звернувся до французького посольства в Грузії ще у грудні минулого року.

 

ПРОЩАННЯ З ФУТБОЛОМ

Свій прощальний матч 34–річний екс–захисник «Динамо», «Мілана» та збірної Грузії Каха Каладзе планує провести у листопаді. Під час веб–конференції Каха розповів, що планував організувати прощальний матч 13 вересня, але стадіон був зайнятий, тому довелося перенести його на листопад. «Приїдуть усі хлопці, які грали зі мною багато років. Головне, що цього матчу дуже просять уболівальники, тому ми його обов’язково зробимо», — цитує Каладзе сайт fanacmilan.com.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>