Двічі героїня

18.10.2012
Двічі героїня

Хiларi Мантел пише третю книгу трилогiї i... готується до третього Букера. Фото з сайту tsn.ua.

Цьогорічну Букерівську премію отримала британка Хіларі Мантел за роман «Внесіть тіла» (Bring up the Bodies), — оголосили позавчора увечері на церемонії у «Гілдхоллі» в Лондоні. Це продовження її відомого роману «Вовча зала» (Wolf Hall), який також отримав «Букера» 2009 року. Обидва твори є першою і другою частинами запланованої трилогії, у якій розповідається про політичні інтриги і життя Томаса Кромвеля, радника короля Генріха VIII, та падіння і криваву страту 1536 року другої дружини короля Анни Болейн. Уже відома назва завершального роману трилогії — «Дзеркало і світло» (The Mirror and the Light), у якому авторка продовжить історію життя Кромвеля аж до його страти 1540 року.

Мантел стала першою жінкою і першою серед живих британських письменників, яка змогла отримати престижну літературну премію двічі, наголошує Бі–Бі–Сі. Грошовий додаток до нагороди становить 50 тис. фунтів стерлінгів. За традицією, спочатку з 12 претендентів на премію визначається короткий список із шести фіналістів, а вже з їх числа журі обирає лауреата. Всі шестеро авторів із короткого списку, включно з лауреатом, винагороджуються грошовим чеком на 2,5 тис. фунтів стерлінгів.

Вручаючи нагороду, глава журі сер Пітер Стотхард, звертаючись до панi Мантел, пожартував: «Ця подвійна нагорода є унікально заслуженою. Ви чекали на Букерівську премію 20 років, а тепер отримали дві відразу», на що лауреатка без зайвої скромності відповіла: «Я не буду здивованою, коли отримуватиму наступну». І має на те право, бо її книга з травня перебуває у списку бестселерів і вiдтодi до сьогоднiшнього часу розійшлася накладом 109 тис. примірників, тобто більше, ніж сумарний наклад книг решти 11 письменників з «широкого» букерiвського списку. А після відзначення Букером обсяги продажу роману–переможця зростають кількаразово. Для прикладу, твір минулорічного лауреата цiєї премії Джуліана Барнса «Відчуття кінця» розійшовся накладом 300 тис. примірників.