І хто сказав, що 9 — менше, ніж 23?

18.10.2012

Українцям пообіцяли світло в кінці податкового тунелю. На одному з найпопулярніших інформаційних ресурсів держави — персональній сторінці голови Держкомпідприємництва Михайла Бродського у «Фейсбуці» — з’явилося сенсаційне повідомлення: кількість податків, якими пересічні українці утримують на плаву державу і її владу, скоротиться з 23 до 9. «Таким чином спроститься адміністрування і звітність», — написав Бродський. Утім новиною заяву чиновника можна вважати лише умовно — Бродський фактично повторив давню обіцянку віце–прем’єра Сергія Тігіпка провести реформу оподаткування та з двадцяти трьох зробити дев’ять.

Бродський при цьому не забув нагадати і про вже виконані кроки щодо поліпшення життя вже сьогодні. «У нас знижене податкове навантаження з податку на прибуток: iз 25 до 21%, наступного року буде 19%, а далі — до 16%. Ставку ПДВ зменшили з 20 до 17%, а податок на дивіденди — 5% — помітно стимулює легалізацію платежів», — повідомив голова Держкомпідприємництва.

Утiм експерти у широкому жесті влади полегшення життя для людей не помічають. І зауважують: йдеться не про скорочення, а про об’єднання кількох зборів в один. Тож малоймовірно, що подібне «скорочення» може мати економічний ефект. Натомість податкову систему і справді треба змінювати — та зробити це у межах чинного Податкового кодексу неможливо. А тому замість цього витвору урядової команди варто просто написати новий кодекс.

Голова податково–юридичної практики компанії «Ернст енд Янг в Україні» Володимир Котенко зауважує: з одного боку, платити дев’ять податків краще, ніж понад два десятки, адже у цьому випадку суттєво спрощується податкова звітність. Утім скорочення числа податків не можна вважати реформою.  «Без зміни структури податків, без зміни акцентів у податковій системі не обійтися. Ми не можемо відмовитися від податку на додану вартість, від податку на прибуток, але ми можемо подивитися, чи немає у нас податків, які мають потенціал залучення додаткових коштів. Мені здається, що податок на майно, в тому числі комерційне, саме є одним із таких податків», — відзначив Котенко.

Великою мірою, і в уряді погоджуються, на серйозну реформу їхні потуги не надто схожі. Частково визнав це і віце–прем’єр–міністр Сергій Тігіпко. «Суттєво зменшувати податкове навантаження ми не зможемо, — сказав урядовець. — Щодо подальших дій, то нам удалося вийти на узгоджений варіант змін до податкового законодавства, який найближчим часом ми винесемо на обговорення на засідання Кабінету Міністрів». Але до порад аналітиків дослуховуватися поки не поспішають.