Справжні жертви

17.10.2012

Обмін «УДАРу Кличка» і «Батьківщини» гучними заявами та рішеннями став лише грою на публіку, а не реальним узгодженням кандидатів у тих округах, де конкуренція «УДАРівця» та БЮТівця може призвести до перемоги ставленика влади.

Позавчора Центрвиборчком скасував реєстрацію 32 мажоритарників–«УДАРівців», а «Батьківщина» за підсумками свого з’їзду оголосила про відкликання 28 своїх кандидатів, однак, як могли помітити експерти, на жодному з цих шести десятків округів рішення про зняття не змінює електоральних розкладів на користь імовірного союзника по опозиції. Ба більше, за ширмою гучних заяв Арсеній Яценюк, скажімо, на окрузі №24 (Дніпропетровська область) підіграв ставленикові олігарха Віктора Пінчука Якову Безбаху, який конкурує з офіційним висуванцем Партії регіонів. Опозиціонер Вадим Гетьман міг відібрати в Безбаха такі важливі кілька відсотків голосів.

На справді «гарячих» округах, зокрема в Києві, «УДАР» і «Батьківщина» своїх людей залишили. Так що не треба дивуватися, якщо до ВР від столиці потраплять «регіонали» Борисов і Лисов, котрі наразі мають прихильність від сили 15% виборців у своїх округах.

«Батьківщина» лише на 30% виконала домовленості щодо узго­дження кандидатів–мажоритарників... Сідали грати в шахи, а виявилося – в преферанс. Арифметика «Батьківщини» зіграє на руку владі» — кажуть в «УДАРі». БЮТівці парирують: треба говорити не про арифметику, а про етику, яку порушила партія Кличка. І тут же Яценюк пропонує Віталієві Кличку завчасно укласти угоду про антивладну співпрацю в новому парламенті.

Натомість справді заслуговує поваги крок громадського активіста, журналіста Ігоря Луценка (округ 223, Шевченківський район Києва), який вклав у кампанію значні власні кошти, здобув чималу популярність, але наприкінці минулого тижня зняв свою кандидатуру, аби не перешко­джати офіційному висуванцеві опозиції – «свободівцю» Юрію Левченку.

Учора ж стало відомо про зняття трьох мажоритарників від партії «УП «Собор», зокрема Євгена Жовтяка. Екс–«губернатор» Київщини в 95–му окрузі пожертвував своїми амбіціями, щоб не пустити в парламент одіозного «регіонала» Петра Мельника, очільника податкової академії в Ірпені.