Не все те корисне, що... вітамінне

16.10.2012
Не все те корисне, що... вітамінне

«Соломинка», яка не рятує

Реклама, як відомо, рушій торгівлі. Однак не секрет, що її нахабний тиск часто збиває людей з пантелику і примушує купувати зовсім не потрібні речі. А якщо справа стосується здоров’я, багато хто часто хапається за «соломинку» — рекламований препарат, який «розв’яже проблему швидко, ефективно і назавжди». Тривалий час фармацевтичні компанії через пресу, радіо й телебачення наввипередки пропонують біологічно активні добавки (БАДи), які, мовляв, зроблять нас абсолютно здоровими. Чи це справді так? Якщо уважно вивчити питання, то виявиться: не все так просто. Вже давно чимало фахівців стверджують, що вживання штучних вітамінів (у таблетках, сиропах тощо) доцільне тільки з терапевтичною метою — при хворобах обміну речовин чи післяопераційних ускладненнях, вагітності, лактації. Більшості ж людей вони користі не дадуть або й нашкодять. Скажімо, доросла людина одержує достатньо вітаміну D з їжею, тому піклуватися про доповнення раціону немає потреби. І таких фактів науковий світ накопичив чимало, аби подивитися на БАДи з іншого боку.

— Твердження, що вітаміни і мікроелементи підвищують інтелект та розумову працездатність у дітей і дорослих, — один з улюблених рекламних «трюків». Але у світі це питання закрите 20 років тому, — говорить столичний лікар–дієтолог Світлана Красицька. — Дослідження британських, бельгійських і американських учених у 1988—1991 роках не виявили жодної залежності інтелекту від вживання вітамінних препаратів. Крапку в питанні поставив суд. 1992 року у Великій Британії три фірми–виробники вітамінів програли справу, порушену проти них за твердження, нібито їхні препарати поліпшують розумові здібності дітей. Відповідачі не знайшли доказів на підтримку своєї реклами.

«Здорові люди мають отримувати вітаміни з продуктів»

До речі, у США ще на початку 1990–х Інститут дієтології, Товариство клінічної дієтології, Національна рада з боротьби з шахрайством у сфері охорони здоров’я і Американська медична асоціація виступили з офіційною заявою: «Здорові діти і дорослі мають одержувати достатню кількість вітамінів із продуктів харчування». А в країнах Європейського Союзу штучні вітаміни переводять у розряд ліків, які призначатимуть тільки за рецептами.

— Ліки з бета–каротином не допускаються сьогодні до продажу у Франції після того, як на підставі досліджень 22 000 осіб з’ясували: щоденне вживання 20 міліграмів цієї речовини збільшує ризик гострої серцево–судинної недостатності на 13 відсотків, — зауважує лікар–дієтолог. — Раніше дослідження у Фінляндії (серед 29 000 осіб) показали зростання на 18 відсотків ризику раку легенів у осіб, що вживали бета–каротин.

У США після чотирьох років дослі­джень впливу ретинолу (вітаміну А), що охоплював 18 000 осіб iз групи ризику щодо раку легенів, довелося перервати дослід, оскільки щоденне споживання цього вітаміну стало причиною смерті 2 людей iз 1000 осіб на рік (у порівнянні з контрольною групою, яка не вживала препарат).

Вітамін С (відома нам аскорбінка) у поєднанні з аспірином, який вживають регулярно, призводить до виразки шлунка. А передозування жиророзчинних вітамінів (A, D, E, K) обернеться для «вітамінізованої» людини головним болем, алергією, нирковокам’яною хворобою, застерігає Світлана Михайлівна.

Цинк, який потрібний для повноцінного росту, запобігає простатиту і облисінню, при «переборі» стає канцерогеном.

Надлишок вітаміну В1 (той самий тіамін), хоч і не часто, але призводить до тремору (мимовільні рухи кінцівок, голови внаслідок ураження нервової системи), активізує герпес, спричиняє набряки, нервозність, алергічні реакції. Вітамін В2 (рибофлавін), що бере участь у кровотворенні і обміні речовин, при надлишку спричиняє свербіння, поколювання, призводить до оніміння кінцівок. Якщо «переберете» з вітаміном В12, його надлишок «розквітне» на обличчі та інших ділянках тіла вугроподібними висипами. Якщо регулярно без потреби вживати вітамін В9 (фолієву кислоту), можете мати алергічні шкірні реакції, здуття живота, анорексію (зникнення апетиту), розлад сну і дратівливість.

Надмір «вітаміну молодості» підвищує тиск

— Популярні жіночі видання та журнали здоров’я «розкрутили» вітамін Е (токоферол), називаючи його «вітаміном молодості». Однак зловживання ним гарантує людині нудоту, метеоризм, діарею, підвищує артеріальний тиск, — застерігає Світлана Красицька. — Кому потрібна така «молодість»? Якщо ви не спортсмен і не вантажник, то спеціально збагачувати раціон вітаміном Е немає потреби, а якщо збагачуєте, то або збільшуйте фізичні навантаження, або... менше спіть.

Потребу у вітаміні Р організм легко задовольняє їжею. У природі цей елемент знайдете в тих самих фруктах і овочах, що і С (аскорбінова кислота), тільки його там в десятки разів більше. Потреба ж організму у вітаміні Р вчетверо менша, ніж у С, каже дієтолог.

Регулярні і високі дози нікотинової кислоти (вітамін РР) призводять до шлунково–кишкових порушень, свербіння, посилюють бронхіальну астму.

— Йодні препарати часто містять йоду в 1000 разів більше за добову потребу організму. За кілька місяців годування «чудовими» йододобавками дбайливі батьки можуть нашкодити щитоподібній залозі дитини, знищивши щонайменше 20% імунітету організму, — застерігає фахівець.

Отже, коли чергова реклама почне нав’язувати вам «чудодійні» вітаміни, Світлана Красицька радить добре все зважити. І нагадує, що найкращий спосіб наповнити організм усіма потрібними елементами — це збалансоване харчування. «Якщо регулярно вживатимете свіжі овочі й фрукти, а ваш асортимент продуктів буде якнайширшим, вам не знадобляться ніякі БАДи. Організм сам вибере те, що йому на даний момент необхідно», — наголошує дієтолог.