«Кіно» і вибори

12.10.2012

В Україні кипить підготовча робота до виборів. Зокрема, триває «відеокамеризація» виборчих дільниць. Так, станом на вчора системи відеоспостереження встановили більш як на 28 тисячах дільниць для голосування (а це приблизно 75% загальної кількості). Для журналістів провели показовий «майстер–клас», продемонструвавши новинки на одній із дільниць у Києві. Віце–президент компанії «Сітронікс ІТ», яка забезпечує відеоспостереження, Катерина Чала наголосила, що кожної хвилини відеокамери встановлюють на трьох виборчих дільницях. За її словами, до 17 жовтня, як і передбачає графік, системи відеоспостереження будуть змонтовані на всіх дільницях.

Представники компанії продемонстрували журналістам роботу сайту, де можна буде переглядати відеотрансляцію із кожної виборчої дільниці в Україні під час голосування 28 жовтня. Це буде не просто онлайн–відео, а відеозапис із річним терміном зберігання. Процес підрахунку голосів у ДВК теж будуть записувати відеокамери, але, щоправда, без трансляції в інтернеті. Тобто тут поле для зловживань лишається ширшим.

У забезпеченні роботи систем відеоспостереження по всій Україні беруть участь більше 7 тисяч осіб. Програмно–апаратні комплекси відеоспостереження на дільницях включають ноутбук, веб–камеру, ЮСБ–вихід, а також металеву шафу із замком і тросик безпеки, які забезпечуватимуть безпечне зберігання обладнання. Організатори відеоспостереження зазначають, що безпека зберігання є дуже високою, а ключі від шафи будуть лише в голови дільничної виборчої комісії.

Щоправда, без ексцесів і курйозів не обходиться. Учора вранці стало відомо, що на одній із виборчих дільниць в одномандатному окрузі №150 у Глобинському районі Полтавської області невідомі наступного ж дня після встановлення викрали веб–камери. На місцях скаржаться: забезпечити нарядами міліції всі виборчі дільниці вже зараз неможливо, тому від подібних випадків не застраховане жодне село.

Член ЦВК від «Регіонів» Михайло Охендовський заспокоює: випадки крадіжок «були спрогнозовані при проектуванні», і, мовляв, у компанії, яка забезпечує функціонування систем відеоспостереження, є необхідний резерв обладнання.

Нагадаємо, «відеокамеризація» була запропонована Партією регіонів і обійшлася держбюджету майже в мільярд гривень. Опозиція називає це способом «дерибану» державних коштів, при тому що наявність відеоспостереження на дільниці насправді не означає прозорості й чесності голосування та підрахунку голосів.