Красиві, бо міцні

11.10.2012
Красиві, бо міцні

Здоров’я зубів залежить у тому числі й від правильного вибору щітки і пасти. Фото з сайту www.zhenskoezdorovje.ru

Багатьох батьків турбує питання: з якого віку малюк має користуватися зубною щіткою і пастою? «Сину незабаром рік, і я помітила, що верхні зубки вже почали покриватися нальотом. Гризти моркву, яблуко не дуже хоче, а ось печивом, хлібною скоринкою ласує залюбки. Чи не шкодить це зубкам?» — хвилюється моя знайома.

— Доглядати за зубами слід від моменту їх появи, — пояснює київський лікар–стоматолог Олена Савченко. — Спершу це робиться без зубної щітки і пасти. Батьки мають щодня протирати дитині зубки шматочком стерильного бинта. Після того як малюку виповниться рік, можна користуватися спеціальною насадкою з силіконовими ворсинками, яку вдягають на палець, а після двох років — чистити дитячою щіткою і спеціальною зубною пастою. Після чистки зубів важливо навчити дитину випльовувати пасту. Подібні маніпуляції привчають малюка до того, що доглядати за зубками треба щодня, а в дорослішому віці така процедура має стати звичкою.

Зубні щітки складаються з кількох частин: ручка, робоча частина і шийка між ними. Робоча частина має бути такою, щоб дитині було зручно тримати її в руці. Тому краще купувати щітку разом iз дитиною, каже стоматолог. Робоча частина має захоплювати два зуби. Зубні щітки різняться між собою за якістю щетини — від дуже м’яких, серед­ньої жорсткості і до дуже жорстких. «Для діток краще вибирати щітку м’якої або середньої жорсткості, — пояснює Олена Валентинівна. — Спеціальною насадкою, яку мама одягає собі на палець, слід м’яко чистити язичок і перші зубки. Без пасти — як своєрідний масаж. Щітку краще купувати зі штучною щетиною, це, до речі, стосується не тільки дитячих, а й дорослих зубних щіток. Дітям вибирайте яскраву, красиву щітку, щоб догляд за зубами перетворити на захоплюючу гру».

Не забувайте: щітки треба регулярно міняти — раз на два–три місяці, оскільки вони можуть зберігати залишки їжі, мікроорганізми зубного нальоту.

— Вибір зубних паст нині дуже широкий. Але ціна не завжди гарантує якість, — додає Олена Савченко. — Слід мати на увазі певні моменти. Скажімо, для найменших (так звана група 0+) необхідні зубні пасти з мінімальною кількістю барвників, ароматизаторів і абразивних (тверді крупинки, що очищують емаль) частинок. Адже нерідко дітки, доки навчаться правильно чистити зуби, можуть ковтати відсотків п’ятдесят зубної пасти. При виборі пасти дворічним і старшим малюкам звертайте увагу на вміст мінералів і відсутність абразивних речовин, адже молочні зубки ще не дуже міцні. Пасти категорії 2+ містять мінеральні речовини, які сприяють дозріванню зубної тканини. Обирайте пасту, яка містить фтор, що зміцнює емаль і захищає від карієсу.

Ще один важливий момент — солодощі. Дехто зі стоматологів переконаний, що цукерки, щербети та «інша халва» — найперші вороги здоров’я дитячих зубів. Але навряд чи можливо відгородити дитину від «світу солодощів», погоджується Олена Савченко. «Однак я все–таки радила б уникати карамельок, ірисок, які в’язнуть на зубах, а також солодких газованих напоїв, в яких аж «зашкалюють» барвники і підсолоджувачі. Якщо вже пригощати малюка ласощами, хай це буде якісна шоколадна цукерка чи шматочок домашнього пирога. Але після солодкої трапези обов’язково прополоскати, в ідеалі — почистити зуби. Регулярно ж робити це слід двічі на добу: зранку — після того як малюк поснідав, і ввечері, перед самим відходом до сну. Почистивши зубки, не варто вже пити ні компотів, ні молока, лише нейтральну воду. Це дуже важливий момент, який допоможе запобігти карієсу».